Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Izbori 2016 Izbori 2016

Bandiću birači okrenuli leđa. Hoće li tako i u svibnju 2017.?

Za dva mandata iz zagrebačke blagajne 62 milijuna kuna. I to samo za mjere s kraja njegove predizborne kampanje
16. rujna 2016. u 19:32 234 komentara 22566 prikaza
milan bandić
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Račune za školske knjige roditelji diljem Hrvatske mogu baciti u smeće jer zagrebački gradonačelnik i kandidat za premijera Milan Bandić, koji je birače uvjeravao u suprotno, ni izdaleka nije uspio u svom naumu. Uvjeravao je, uostalom, i samog sebe, kao i članove svoje stranke, u vlastitu jačinu i snagu, što ga je, izgleda, koštalo više nego bilo koja afera u kojoj se spominjalo ime prvog čovjeka metropole. Birači u Hrvatskoj mijenjaju smjer jer je očigledno da su se zasitili istih političara.

U Bandićevu se timu neuspjeh na parlamentarnim izborima zamjenjuje riječju uspjeh, negirajući pritom činjenicu da su od ambicije da Bandić postane premijer ostala samo dva saborska mandata – od kojih jedan pripada Čačićevim reformistima koji su koalirali s Bandićem. Sada kao prvi argument svoje uspješnosti ističu da su se potvrdili kao parlamentarna stranka koja ima uspjeh.

11.09.2016., Zagreb - Docek rezultata izvanrednih parlamentarnih izbora u stozeru Bandic Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti u Praskoj 5 Iz središta 'Koalicije za premijera' Bandić: Stvari su možda i kompliciranije nego prošli put

Nigdje više nije prvi izbor

Neuspjeh, koji bandićevci osporavaju, a prema kojem su mandati osigurani u drugoj i šestoj izbornoj jedinici, jasan je ako se u odnos stave glasovi Zagrepčana – ni u jednoj gradskoj četvrti gradonačelnik sa 16 godina staža Zagrepčanima više nije izbor. Dapače, četvrta im je, pa čak i peta opcija, treća tek u Sesvetama i dijelu zagrebačke Dubrave. Rezultat je to lošiji kada je jasno da su upravo Zagrepčani, oni za koje gradonačelnik Bandić tvrdi da zna što žele i kako dišu, uplaćujući najveći prirez u proračunu, financirali socijalne mjere, projekte i ideje koje je Bandić forsirao u svojoj predizbornoj kampanji paralelno poručujući drugima: “Ovako će vam biti u cijeloj Hrvatskoj ako izaberete mene.”

Koliki je račun? 62 milijuna kuna, iznos u koji je uračunat samo dio mjera – plaća za majke s troje ili više djece, plaćeno dopunsko umirovljenicima, otpis dugova dužnicima, udžbenici djeci iz drugih gradova, a u taj iznos uračunato je samo 14 donacija i iznos koji je Bandić osigurao kako bi ilegalcima osigurao priključak na vodu. Toliki milijuni za dva saborska mandata.

Jaka konkurencija

– O debaklu se ne može govoriti, ali nije ni uspjeh – ukratko je objasnio Ljubo Jurčić, a primjerice Miodrag Demo, Milana Vuković Runjić i Ivo Baldasar tvrdili su suprotno naglašavajući kako ne vjeruju da će se rezultat parlamentarnih izbora za Milana Bandića prekopirati na lokalnu razinu na izborima u svibnju iduće godine. A da njegov uspjeh nije upitan, uvjeren je i Ćiro Blažević.

– Kada je u pitanju Zagreb, svi su za Bandića – kaže Blažević. Ipak ovi izbori pokazuju da su Bandiću leđa okrenuli njegovi vjerni birači, i to u kvartovima u kojima ga nije bilo moguće pobijediti – Kozari boku, Kozari putevima, Markuševcu, Sesvetama, Klari, pa čak i u njegovu vlastitom kvartu Peščenici, kao i ostalim rubnim dijelovima grada Zagreba. Riječ debakl već se u prošlosti spominjala uz Bandića, no on se dizao kao iz pepela. Hoće li mu to uspjeti u Zagrebu iduće godine ili su, kao i na nacionalnoj razini, birači ipak, kako to smatra Jurčić, potražili neki novi smjer?

– Bandić će na razini grada Zagreba ovisiti o konkurentima, no ne treba zanemariti da se glasačko tijelo uvijek veže za ljude, pa tako i Milan Bandić ima vezane glasače – kaže Jurčić. Takvo pitanje suvišno je za Sandru Perković koja je u prošlom sazivu zahvaljujući toj stranci sjedila i u Saboru i u klupama Skupštine Grada Zagreba.

– Nema tko zamijeniti Bandića – kaže Perković koja će se na neko vrijeme odmoriti od politike – i one na nacionalnoj i one na gradskoj razini.

– Nije to moje konačno zbogom politici, ali posvetit ću se sportu – kaže Perković negirajući da to ima ikakve veze s rezultatima parlamentarnih izbora. A Bandićevi konkurenti na razini grada Zagreba u svibnju iduće godine?

– Svakako mu je najveća konkurentica Anka Mrak Taritaš i, ako HDZ za kandidata postavi Dragu Prgometa umjesto Andrije Mikulića, Bandić će imati prave protukandidate – kaže Jurčić. Za vratom u Zagrebu Bandiću diše i Sandra Švaljek, kojoj sve više Zagrepčana pruža podršku. Svidjela im se kad je nekoliko mjeseci vodila Zagreb.  

>> Bandić ima poruku za HDZ i Most: I da hoće, ne mogu me zaobići  

Čime je Milan Bandić otjerao i najvjernije birače?

1. Uvjeravao je birače da zna što i kako žele

2. Unaprijed je tražio poštovanje

3. Trošio je novac iz proračuna Grada Zagreba

4. Nije govorio o programu, nego ponavljao isto

5. Fontane mu draže od prometnih problema

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar franccerac
  franccerac:

  Svi vi koji sanjate Bandića u Remetincu, gadno se varate da ga budete tamo vidjeli. Svatko tko je imalo pismen i analizira uskok-ove optužnice protiv Bandića, vidi koliko je sve to šuplje, nebulozno i nategnuto zbog politike! Pitanje hoće li ... prikaži još! sud uopće prihvatiti sve te nebulozne optužnice. Od hrpe optužbi, Idemo malo analizirati one najvažnije optužnice u cijelom ovom igrokazu, npr. zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad, tu je puno rupa kao npr. da je zamjenu 19. siječnja 2012. godine odobrila Skupština grada Zagreba koja je tada bila većinski SDP-ova, isto tako i DORH ima veliku ulogu u tom postupku s odobravanjem zamjene zemljišta. Drugo je "pogodovanje" Petru Pripuzu davanjem posla zbrinjavanja krupnog otpada njegovoj tvrtki Cezar bez natječaja. Činjenica je da samo Pripuz imao licenciju za taj posao i to mu je odobrilo Minstarstvo okoliša i nema drugih tvrtki koje bi obavljale taj posao. Treće je račun za predsjedničku kampanju 2009./2010. na koji je primao donacije i nakon izbora, a navodno nije platio porez, 2012. godine obavljena revizija toga računa, Ministarstvo financija imalo je sve podatke, ali Bandiću nikada nije izdalo nikakvo porezno rješenje niti utvrdilo porezni dug. Uglavnom, Bandić je bio pod istragom, nakon vrlo opsežne akcije je uhićen te je u pritvoru proveo nekoliko mjeseci. Obavljen je niz pretresa, razina hiperaktivnosti DORH-a i policije bila je zaista impresivna, a rezultat poprilično otužan. Toliko otužan da se analitičari i pravni stručnjaci pitaju što je zapravo suština optužnice protiv Milana Bandića? Dakle, partijski uskokoci ni nakon dvije godine ne dolaze s dokazima o zaista ozbiljnom kriminalu, nego samo gomilaju indicije i tim indicijama hrane izopačene komentatorske trolove koji siju mržnju i izopačenu percepciju na račun Bandića.

 • davorka30:

  Zagrepčani budu ponovo izabrali Bandića, to vam je 100 posto. U Zagrebu je nezaposlenih 6 posto, socijalna situacija je odlična, roditelji plaćaju jeftine vrtiće, imaju besplatne udžbenike, umirovljnici dodatak na mirovine, besplatni tramvaj i još mnoge pogodnosti. Građani Zagreba to ... prikaži još! ne zaboravljaju. MOST-ovci od HDZ puše u Dalmaciji pa će opet na lokalnim pobjediti tako isto i Bandić. HDZ-ovci puše u Međimurju, ali će na lokalnim izborima opet pobijeditt u npr. Prelogu ili Murskom Središču. Jedno su parlamentarni, a drugo lokalni izbori i SDP npr. u Zagrebu u vrijeme lokalnih izbora ne može dobiti više od 70 tisuća glasova, HDZ 50 tisuća, Bandić će kao i zadnje izbore pokupiti već u prvom krugu 150 tisuća glasova, i pomesti konkurenciju, pamtite moj komentar.

 • Avatar franccerac
  franccerac:

  Bandić će na vašu žalost uvjerljivo pobijediti na izboroma u Zagrebu jer izbori za parlament i lokalni su dvije totalno različite stvari. Bandić je 2011. na parlamentarnim izborima prošao još gore, pa je 2013. na lokalnima pobijedio. Zagrepčani su sabotirali ... prikaži još! Bandića ove izbore kao i 2011. jer ne žele da se makne iz Zagreba.