Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri pitanja

Veljko Kajtazi: Nezaposlenost je najveći problem kod Roma

veljko kajtazi portal (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.11.2014.
u 23:15

Nije mi svejedno. Ako želimo pomoći romskoj zajednici i ako želimo da budu prihvaćeni, moramo svi zajedno raditi na tome...

Ljutiti ste zbog izjave ministrice Opačić da se problem gladi uglavnom odnosi na romsku djecu?

Nije mi svejedno. Ako želimo pomoći romskoj zajednici i ako želimo da budu prihvaćeni, moramo svi zajedno raditi na tome. Ako se ovako zalijeću ministri pa se poslije ispričavaju, što očekivati od ostatka stanovništva, posebice onog nedovoljno obrazovanog.

Koji su najveći problemi koji muče pripadnike romske zajednice u Hrvatskoj?

Ima puno toga, puno dobrih stvari koje se rade i događaju. Pomaže Romsko nacionalno vijeće i ja kao njihov saborski zastupnik trudim se koliko god mogu. Međutim, uvijek kažem, sve dobro što se napravi kao kap je u moru s obzirom na sve probleme. Pa mi imamo sve više situacija da se pripadnici romske populacije uopće ne žele deklarirati kao Romi. Mi imamo i obrazovanih ljudi, ali jednostavno se ne žele svi deklarirati jer smatraju da im zajednica nije pomogla, a boje se i da će imati osobnih problema. Sve više Roma odlazi iz zemlje, mijenjaju imena i prezimena u nadi da će tako dobiti posao, kredit...

Što se uopće radi da se to promijeni i ima li ikakva napretka?

Gladne djece ima svugdje. Normalno da ih je najviše među Romima kada ih 98 posto prima socijalnu pomoć, a više od 89 posto je nezaposleno. Pitajte me koliko Roma radi u državnim instituacijama? Odgovor je dvoje. To je najveći problem – nezaposlenost i obrazovanje Roma. Tjeramo Rome da se obrazuju, da idu u škole, a poslije nikako ne mogu do posla. Ni u deficitarnim zanimanjima. Imali smo slučaj da se za jedno radno mjesto prijavilo pet kandidata. Jedini koji posao nije dobio bio je Rom.

>>Hrvatska mora imati Dan sjećanja na romske žrtve holokausta

>>Konferencijom 'Romi, uzalud vam školovanje' ukazao na diskriminaciju manjina

Komentara 7

DU
Deleted user
01:23 17.11.2014.

Onda smo mi Hrvati i Romi isti.

DO
doktorica
07:45 17.11.2014.

i kod Hrvata

MA
majusko
23:34 16.11.2014.

Bitno da on ima posao. A mislim da se jedino za to i izborio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije