Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskol u Živom zidu

Skupština smijenila Sinčića i Pernara! Glavni odbor: Skupština je protupravna

čačić sinčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
19.06.2016.
u 19:30

Moglo se čuti da su protiv Sinčića podnijeli četiri kaznene prijave, a za predsjednika je izabran Siniša Gabrić

Bila je to konfuzna nedjelja za Živi zid koji je s jedne strane medije pozivao na izvanrednu skupštinu svoje stranke, a s druge njezin dosadašnji supredsjednik Ivan Vilibor Sinčić na to – nije imao komentara. Raskol u stranci kojoj predviđaju da će nakon skorašnjih izbora biti “novi treći put” više je nego evidentan. A danas je bio i njegov formalni vrhunac s obzirom na to da je Skupština Živog zida birala novo vodstvo stranke pa tako i njezina predsjednika. 

Tako je za predsjednika izabran Siniša Gabrić, za dopredsjednika Neno Koljaja, a za glavnog tajnika Hrvoje Kekez.

– Sinčić i Pernar više nisu na svojim funkcijama – priopćili su iz Živog zida te dodali:

– Izvanredna skupština sazvana je zbog saznanja o krivotvorenju dokumenata, lažiranja glavne skupštine stranke te pokretanja kaznene odgovornosti protiv Ivana Pernara, Ivana Sinčića i Vladimire Palfi. Mi smo na zahtjev jedne trećine članova skupštine sazvali izvanrednu skupštinu na kojoj je izmijenjen statut. Stranku više ne vodi pet supredsjednika jer se taj model pokazao neučinkovitim. Stoga smo izabrali predsjednika, dopredsjednika i glavnog tajnika koji će zastupati stranku.

Nakon skupštine na Facebooku se oglasio Glavni odbor Živog zida.

– Skupina građana u kojoj su dva bivša člana Živog zida i nekoliko nepoznatih osoba danas je organizirala i održala protupravnu izvanrednu skupštinu stranke. Stranka Živi zid s tim događajem nema ništa, a sve što se na toj "skupštini" dogodilo je protuzakonito. Novcem poreznih obveznika tako se financira snimanje, prenošenje i objavljivanje neprovjerenih informacija i lažnih skupština u režiji HDZ-a i njihovih plaćenika. Kad već prijetnje smrću nisu upalile. Žalosno je što mediji sudjeluju u tom cirkusu, ali ih razumijemo jer je počela predizborna utrka. Živi zid će u sljedećim danima, u skladu sa zakonima, podnijeti kaznene prijave protiv počinitelja – priopćeno je iz Glavnog odbora.

Prijetnje smrću spomenuo je u svojem Facebook statusu i Ivan Vilibor Sinčić napisavši "Kada ne upale pokušaji kupovine, a zatim ni prijetnje smrću, tada se rade lažne skupštine." I u tom statusu izrijekom je za (lažnu?) skupštinu prozvao HDZ.

Sinčić se nije pojavio na navedenoj skupštini, a novoizabrani predsjednik Gabrić za HRT je ustvrdio kako je to učinio zbog toga što zna da nema potporu članstva.

– Sinčić je bio obaviješten i pozvan na skupštinu da se kandidira. No, nije ništa odgovorio. Pozivamo ga da se javi novom legalno izabranom vodstvu kako bismo dogovorili daljnju suradnju – kazao je Gabrić te dodao kako su u slučaju uspjeha na mogućim novim izborima otvoreni za suradnju sa drugim strankama.

– Politika i ciljevi ostaju isti s time da ćemo proširiti suradnju sa strankama koje imaju slične ciljeve – naglasio je Gabrić.

– Najprije moramo raščistiti kriminal u vlastitim redovima. Kad je ijedna stranka napravila takvo nešto? Nikada nijedna. Mi danas podvlačimo crtu i svodimo račune tko je što radio u ovom periodu. Mi nemamo upravna tijela stranke jer su još u prosincu članovi Glavnog odbora dali ostavke tako da šest mjeseci stranka nema vodstvo. Poduzeli smo korake sukladno članku 20. Statuta te, među ostalim, i zbog povreda Zakona o političkim strankama i Kaznenog zakona pojedinaca u vodstvu stranke – rekao je ranije danas novoizabrani glavni tajnik Hrvoje Kekez.

Nakon njihovih unutarstranačkih izbora pitanje je kako će Živi zid nastaviti “sam sa sobom” jer je jasno da vodstvo ili njegov dio ne daje legitimitet ovoj izvanrednoj izbornoj skupštini, održanoj u zagrebačkoj Laguni. Inače, ovo nije prvi raskol unutar Živog zida koji se frakcionirao još lani, a javnost je njihovu međusobnom prozivanju mogla svjedočiti nedugo nakon parlamentarnih izbora.

Komentara 206

TB
taras.buljba
18:24 19.06.2016.

ovo je nekakova skrivena urota protiv zida malo toga se moze iscitati iz clanka koji ima bombastican naslov inace nisam simpatizer zida ovo mirise na sdp e.

CA
cagaljb
18:30 19.06.2016.

Ovo je Milanovićevo maslo jer zna da mu Sinčić uzima biračko tijelo. Milanović čini sve da uništi one koji mu uzimaju birače. Cilj Milanovića je da se Sinčić i živi zid uruše kao orah.

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
18:24 19.06.2016.

AHAHAAHAHA pa dugo se nisam ovako nasmijao...ahahahahaha.E moj VILIBORE ....kopao si jamu pod Karamarkom a ti prije njega šaptom pao.AHAHAHAHA ma dajte sigurno je PRVI TRAVANJ.....ahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije