Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregled zgrada

Počelo evidentiranje štete u poplavljenim selima županjske Posavine

Strošinci
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/15
30.05.2014.
u 21:15

Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja vrši preglede zgrada i kuća u naseljima stradalim u poplavi

U Strošincima i Đurićima odakle se voda povukla, timovi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja utvrđuju u kakvom su stanju kuće i evidentiraju štete nastale na objektima te na pokućstvu, kućanskim aparatima i drugim pokretninama, a posebne komisije će procijeniti štetu nastalu nakon katastrofalne poplave koja je pogodila sela županjske Posavine. Na pet kuća u Strošincima su postavljene oznake da su opasne po život jer su stare, a voda ih je dodatno oštetila i predviđene su za rušenje.

Prvog dana tri tima su za tri sata utvrdili štetu na 15 kuća, a posao će nastaviti i u drugim mjestima kada se povuče voda.

- Evidentiramo štetu koju domaćin prijavi i onu koju mi zamijetimo, a poslije je procjena vrijednosti štete. Važno je da vlasnici nakon što zapišemo štetu, mogu iznositi pokućstvo van kuće kako bi se sušilo, a i da bi se prosušile prostorije gdje je bilo vode i do preko metar i pol i dezinficirale - kažu članovi tima dok popisuju štetu. Kuća ratnog vojnog invalida, Zvonka Novoselca je bilo u vodi 50-tak centimetra i u samoj kući šteta nije jako velika, ali su temelji natopljeni i sigurno će ih morati sanirati, a sa svojih 2000 kuna invalidnine i uz teško bolesnog sina, teško da će moći sam pa očekuje obećanu pomoć države.

- Sav namještaj i kućanski aparati su bili u vodi desetak dana i možete misliti u kakvom su stanju. U gradnju kuće, bez stolarije i opremanja, uložio sam 20.000 eura i ona je koliko toliko stabilna, ali stara kuća u dvorištu je označena za rušenje. Ne znam koliko će procijeniti štetu, ali ništa od pokućstva i bijele tehnike nije ostalo uporabljivo. Uzdam se u premijerovo obećanje da će nam pomoći država - kaže Tomislav Cvjetković pokazujući kaos što ga je ostavila bujica. Strošinačka pekara ne radi od prošlog utorka jer je i ona bila u vodi pa su popisivači načinili dugi popis oštećenja.

- Peć za pečenje kruha, stroj za miješanje i ostali aparati su bili pod vodom i nešto ćemo uspjeti spasiti tako što ćemo ih rastaviti i podmazati pa opat sastaviti i moliti Boga da prorade - kaže Dražen Šen koji s ocem vodi pekarnicu.

>>'Ranjen sam u ratu, prije 10 godina imao sam infarkt, a ova poplava će me dotući'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije