Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na dnu oceana

Malezija: Avion se srušio i nema preživjelih; Kina: Dajte dokaze!

avion
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/14
24.03.2014.
u 20:32

To je nedostupna lokacija, udaljena od bilo kakvog mjesta na koje je moguće sletjeti. Stoga vas s velikom žalošću moram obavijestiti da je, prema novim podacima, avion Boeing 777 na letu MH370 završio na jugu Indijskog oceana, rekao je premijer

Malezijski premijer Najib Razak na izvanrednoj je konferenciji za medije izjavio da satelitski podaci, nažalost, potvrđuju kako je zadnja poznata pozicija nestalog aviona Malaysian Airlinesa bila u Indijskom oceanu, zapadno od Pertha.

– To je nedostupna lokacija, udaljena od bilo kakvog mjesta na koje je moguće sletjeti. Stoga vas s velikom žalošću moram obavijestiti da je, prema novim podacima, avion Boeing 777 na letu MH370 završio na jugu Indijskog oceana.

Kina traži dokaze

– Avion je letio južnim koridorom i njegova je posljednja poznata lokacija bila usred Indijskog oceana – izjavio je premijer te za sutra najavio novu konferenciju za medije na kojoj će biti otkriveni novi detalji. Njegove se tvrdnje, kako javlja BBC, temelje samo na podacima koje je prikupila britanska satelitska agencija Inmarsat te nemaju veze s predmetima uočenima u oceanu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je danas od Malezije da im dostave sve informacije i dokaze o nestalom zrakoplovu nakon što je malezijski premijer objavio da se srušio u Indijski ocean. "Kina je već zatražila da joj Malezija dostavi sve informacije i dokaze kako su došli do tog zaključka", priopćili su iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova te dodali da se nadaju da će se nastaviti potraga za zrakoplovom, piše Reuters.

Mnoga pitanja ostala neodgovorena

No, i nakon zadnje objave, mnoga pitanja u vezi sa zrakoplovom ostaju neodgovorena. Nije jasno zašto je zrakoplov letio tako daleko od rute, a nisu stupili u kontakt sa zračnom kontrolom. Rođaci putnika iz zrakoplova shrvani su bolom nakon što vjerojatno umire i posljednja nada da su njihovi najmiliji preživjeli kobni let.

Utučena Kineskinja uzvikivala je pitanje na koje nije dobila odgovor: "Kako ste mogli izgubiti kontakt u 2 sata, a još uvijek vidjeti avion u 8 sati?" Rođaci kineskih putnika koji su bili u zrakoplovu s ljutnjom i sumnjom dočekali su vijest malezijskog premijera da je zrakoplov završio na dnu zabačenog dijela Indijskog oceana. Mnogi od njih smješteni su u hotelu Peking.

– Želim reći da to nije istina. Vlade lažu, svi su oni lažovi. Njima ljudski životi ništa ne znače. Je li to pobjeda SAD-a? Što je s ljudskim pravima? kamo ste odveli te ljude – kazala je žena prije nego što su je odveli iz hotela. Otac Mohda Khairula Amrija, jednog od putnika, rekao je da se ostvario njegov "najveći strah". – Bila su samo dva moguća rezultata – dobar i loš. Ovoga sam se najviše bojao. No, sada to moram prihvatiti najmirnije što mogu – rekao je Selmat Omar novinarima nakon što je dobio SMS-poruku Malaysia Airlinesa.

Obiteljima putnika poslana poruka

BBC javlja da je obiteljima putnika nestalog aviona poslana SMS-poruka sljedećeg sadržaja:

– Malaysia Airlines sa žalošću vas obavještava da moramo pretpostaviti kako je let MH370 bez ikakve sumnje izgubljen te da nitko od putnika nije preživio. Kao što ćete čuti na konferenciji malezijskog premijera, moramo prihvatiti da svi dokazi upućuju na to da se avion srušio na jugu Indijskog oceana.

Obiteljima nestalih putnika nestalog aviona Malaysia Airlinesa ponuđeni su letovi za Australiju, javlja Sky News, prenosi The Guardian.

Australski zrakoplov uočio još dva predmeta u oceanu

Australski zrakoplov u potrazi za avionom Malaysia Airlinesa koji je nestao prije više od dva tjedna zapazio je dva predmeta u južnom Indijskom oceanu. Da bi ih pronašao, na mjesto događaja doplovio je i brod, javlja BBC.

Prema riječima australskog premijera Tonyja Abbotta, jedan je predmet siv i okruglog oblika, a drugi su narančasti i u obliku pravokutnika. Abbott je dodao i da su dva predmeta uočena iz australskog aviona različita od onih koje je prije uočila posada kineskog aviona.

Malezijski ministar prometa Hishammuddin Hussein kazao je da bi predmete mogli izvući u sljedećih nekoliko sati.

Posada kineskog aviona uočila ''sumnjive'' predmete

Posada kineskog zrakoplova IL-76, u potrazi za zrakoplovom Malaysia Airlinesa koji je nestao prije više od dva tjedna, uočila je "sumnjive" predmete, izvijestila je kineska novinska agencija Xinhua, prenosi BBC.

U južnom Indijskom oceanu uočena su dva relativno velika predmeta i više manjih, raštrkanih u radijusu od nekoliko kilometara, a o koordinatama izvijestili su australsku upravu za pomorsku sigurnost i kineski ledolomac Xue Long, koji je također krenuo na mjesto događaja.

Australska uprava za pomorsku sigurnost upozorila je da se u ponedjeljak na području potrage očekuje pogoršanje vremena.

Podsjetimo, avion Malaysia Airlinesa nestao je prije više od dva tjedna na putu iz Kuala Lumpura u Peking. Za njime se i dalje traga.

>> Kapetan nestalog Boeinga prije leta primio poziv misteriozne žene 

>> Avion namjerno preusmjeren, posljednje riječi uputio kopilot

Komentara 37

SC
santa claus
15:41 24.03.2014.

Moja sućut poginulim nevinim ljudima.

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
15:31 24.03.2014.

meni ništa nije jasno.. kako sad perth.. šta nisu pričali da je letio iznad vijetnama za kinu.. koliko znam zemljopis ovo je skoro drugi dio svijeta.. ako je letio pored pertha onda je ili iso u juzni dio afrike ili na juzni pol.. cudno

JU
juma
17:35 24.03.2014.

To je nedostupna lokacija, udaljena od bilo kakvog mjesta na koje je moguće sletjeti. Stoga vas s velikom žalošću moram obavijestiti da je, prema novim podacima, avion Boeing 777 na letu MH370 završio na jugu Indijskog oceana, rekao je premijer. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ovo meni prevedeno na jezik razumnog čovjeka zvuči otprilike ovako: "Pravu istinu nikada nećete doznati". Zašto je tome tako možemo samo nagadjati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije