Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milorad Pupovac

'Zamislite situaciju da je netko u Jasenovcu '46. rekao da latinica ne smije biti u upotrebi'

Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.08.2015.
u 10:14

Na pitanje je li očekivao takvu odluku vukovarskog gradskog vijeća, odgovorio je potvrdno

Milorad Pupovac gostovao je sinoć u Dnevniku Nove TV u kojem je komentirao donošenje novog statuta grada Vukovara kojim se preinačilo da postavljanje dvojezične ploča na javnim ustanovama neće biti provedeno. 

Na pitanje je li očekivao takvu odluku vukovarskog gradskog vijeća, odgovorio je potvrdno.

- Da, očekivali smo jer se vidjelo da predstavnici gradskog vijeća, većine, HDZ-a i partnera odlučili su da se ne konzultiraju ni sa kim, da ne uvaže ničije mišljenje i da po vlastitoj volji i pameti donesu statut koji je u sukobu s Ustavom, ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma, s presudom Ustavnog suda o istoj stvari u sukobu s obvezama koje je RH preuzela kao članica EU i drugih međunarodnih organizacija - rekao je Pupovac za Dnevnik Nove TV.

Upitan ima li razumijevanja za hrvatsku stranu kada se govori o dvojezičnosti s obzirom na vukovarsku traumu, Pupovac je odgovorio protupitanjem.

- Zamislite situaciju '46., '47. ili '48. godine da je netko u Novskoj ili Jasenovcu rekao da latinično pismo ne smije biti u upotrebi. Ili u Glini, Jadovnom ili na ne znam kojem drugom mjestu - rekao je, nakon čega mu je voditeljica Romina Knežić poručila da se vrate u 2015. godinu.

- Zamislite situaciju u kojoj ćete 20 godina nakon rata obnavljati ratnu atmosferu u kojoj ćete kazati - ne možete primjenjivati zakone jer mi mislimo da vas ondje ne treba toliko biti jer je za nas ćirilica uvredljivo pismo ili iz nekog trećeg razloga. Ja mislim da je neophodno da se razgovara- nastavio je Pupovac. Knežić mu je nakon toga ponovila kako je ovo 2015. godina te je završila razgovor zahvalivši Pupovcu na gostovanju.

>> 'Statut grada Vukovara krši Ustavom zajamčena prava' 

>> Hrvatska neće reagirati na prosvjednu notu Srbije zbog ćirilice

Ključne riječi

Komentara 256

GU
General_U
10:23 19.08.2015.

jasenovac i novska su u hrvatskoj daj shvati već jednom, a pismo je latinično jasno pupi.

Avatar hr.granicar
hr.granicar
10:29 19.08.2015.

e moja haubico neznam kako nema srama pojavit se o novinama.oce nasu hrvatsku da nam posrbe.kako ih nije sram tako pljuju i vrijedaju a jos bi i neka prava.hebemu zivot koje smo mi b.udale

Avatar arhaika
arhaika
10:36 19.08.2015.

zamislite, srbija jos nije priznala koncentr logore u srbiji za vrijeme dom rata. hrvati nemaju niti jednog predstavnika u srp skupstini. pupi pljuje hrv himnu na nas racun od nasih novaca, a srbi protjerali hrv iz srbije uako hrv nije napala srbiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije