Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svečana sjednica sabora

Leko: Referendumi su nam u zadnje vrijeme nekako u modi

sabor
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
08.10.2014.
u 16:26

Promišljanje naše budućnosti naša je zajednička briga, dužnost i odgovornost, vjeruje predsjednik Sabora

Hrvatski sabor danas je svečanom sjednicom na kojoj su sudjelovali predstavnici političkog, kulturnog, vjerskog i javnog života države obilježio Dan neovisnosti. Na sjednici nije bilo premijera Zorana Milanovića koji je poslovno u Milanu, a ni većine zastupnika. Svečana sjednica počela je izvođenjem himne i minutom šutnje, a završila Odom radosti u izvedbi Zbora HRT-a.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko podsjetio je da je na današnji dan prije 23 godine Hrvatska odlučila reći svoje završno „ne“ ostanku u tadašnjoj SFRJ.

- U toj nakani Hrvatsku nisu uspjele zaustaviti niti pokolebati tadašnje krajnje nepovoljne unutarnje i međunarodne političke okolnosti. 8. listopada kada je Hrvatski sabor usvajao Odluku o raskidu državno-pravne sveze na temelju kojih je Hrvatska zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ saborski su zastupnici imali plebiscitarnu podršku građana Hrvatske ranije iskazanu na referendumu. Ta podrška, kao i jedinstvo hrvatskog naroda i hrvatskih građana na putu do zajedničkog cilja, neovisne i samostalne hrvatske države izgrađene na parlamentarnoj demokraciji, još je više došla do izražaja u Domovinskome ratu – kazao je Leko te dodao da legitimna obrana vlastite zemlje od velikosrpskih agresorskih napada, te oslobođenje okupiranih teritorija u Hrvatskoj ni u jednom trenutku nisu bili dovedeni u pitanje.

Zahvala braniteljima

Zahvalio je hrvatskim braniteljima jer današnjeg praznika ne bi bilo bez njih i njihove ljubavi i žrtve za domovinu Hrvatsku. Država koja svojim stanovnicima pruža mogućnosti za školovanje, rad i život u slobodi, je ostvarenje i nadanje svih sudionika u obrani Hrvatske.

- Kada bi se o tome danas proveo referendum, a referendumi su nam u zadnje vrijeme nekako „u modi“, nemam ni najmanjih sumnji da bi se velika većina građana Hrvatske izjasnila upravo za ovakvu europsku budućnost – smatra Leko. Danas je, kaže, Hrvatska punopravna članica EU, ali i dalje je, podsjeća, slaba izlaznost na europske izbore.

- Niska stopa izlaska na izbore za Europski parlament ukazuje na to da u društvu postoji nezadovoljstvo ili razočaranost Europskom unijom, i načelno nezadovoljstvo s politikom, nedovoljnom informiranošću i neshvaćanjem mehanizama kako Europska unija funkcionira.

Za takvu ocjenu ima više razloga - financijska i gospodarska kriza, institucionalna kriza i nezainteresiranost za izbore općenito pa i za izbore za Europski parlament – objašnjava predsjednik Sabora te primjećuje da posljedica duge gospodarske krize izaziva nepovjerenje u politiku općenito pa i politike EU.

- U Hrvatskoj je nakon ulaska u EU uklonjeno niz razvojnih prepreka, prije svega s ekonomskog područja. Međutim, Hrvatska i dalje treba olakšavati izlazak domaćih proizvođača na tržišta država članica EU. Istodobno, konkurencija se ulaskom Hrvatske u EU povećala. Međutim sada je i hrvatskim tvrtkama u cijelosti otvoreno tržište od više od 500 milijuna ljudi, a veće su i mogućnosti korištenja europskih fondova – nastavlja Leko. Podsjeća da se s time povećala i politička odgovornost naše zemlje, kako za stanje u Europi, tako i u regiji, jugoistoku Europe, ali i u širem svjetskom kontekstu.

- Mi ne možemo i ne želimo zatvarati oči na događaje u Ukrajini. A kao mediteranskoj zemlji u interesu nam je tješnja suradnja s ostalim mediteranskim zemljama, uključivši zemlje na sjeveru afričkog kontinenta. Prije svega u interesu nam je da u svim spomenutim zemljama vladaju mir i stabilnost jer se svaka tamošnja politička kriza posredno negativno odražava i na stanje kod nas – kaže Leko koji žali da se ne shvaća ozbiljno važnost uloge Sabora u političkom životu.

Promišljanje budućnosti

Promišljanje naše budućnosti naša je zajednička briga, dužnost i odgovornost, vjeruje predsjednik Sabora.

- Moramo biti politički mudri i odgovorni kako se ne bi naša neovisnost i sve ono naše izvorno bogatstvo koje imamo i koje su generacije stvarale i čuvale stoljećima, izgubilo u hodnicima europskih tijela. Za takve vrijednosti i politike mora biti demokratski izgrađena politika nacionalnog kontinuiteta. Ljubav prema domovini i odgovornost za domovinu ne iskazuje se samo u ratnim situacijama – upozorava Leko te poziva građane da se više uključe u kreiranje hrvatskih politika u Saboru i u tijelima europskih institucija.

- Europska unija, to smo i mi, građani neovisne i samostalne hrvatske države. To je ono za što su se borili naši branitelji, budimo hrabri i željni pobjede kao oni da se zajednički izborimo za hrvatske stavove i interese na europskoj razini – zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

>> Kronologija procesa razdruživanja od SFRJ

>> Nezavisnost je službeno počela u podrumu INE

Komentara 35

LI
Livijo
17:28 08.10.2014.

Pa naravno, cim ste vi protiv, da je narod ZA!

L0
luena 01
17:24 08.10.2014.

Predsjenik sabora Leko,referendumi su nam u zadnje vreme nekako u modi... Budite sretni da niste in der Schweiz ,oni o svemu odlucuju preko referenduma... Da ne namjeravate slucajno referendume zabranit kod nas, a vi ce te o svemu odlucivat ignorirajuciuci volju gradjana koji vas placaju...?!

CA
cortesova arkebuza
17:14 08.10.2014.

Da gosp.Leko radite u interesu naroda i Hrvatske ne bi ni referenduma bilo.Sramota je koliko ignorirate narod i ono šta velika večina želi.Ništa, jadan je onaj tko se odnarodi i ne sluša bilo naroda,osuđeni ste na poraz,definitivni,i vi iz SDP i HDZ.Isti ste...izgubili ste povjerenje naroda zauvijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije