Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neumoljive prognoze

Lalovčev će proračun teško opstati

Milanović Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
16.11.2014.
u 00:15

Zapravo je i neobično da je predloženo nešto toliko optimistično kada se zna da proračunske prihode nije lako napuniti u predviđenom iznosu, a svakako teško računati na predloženo trošenje...

Uzmu li se u obzir razmišljanja istaknutih ekonomista, ali i procjene koje nam daju EK i domaći analitičari, prijedlog proračuna za sljedeću godinu teško će opstati dulje od nekoliko mjeseci i ubrzo će uslijediti rebalans.

Zapravo je i neobično da je predloženo nešto toliko optimistično kada se zna da proračunske prihode nije lako napuniti u predviđenom iznosu, a svakako teško računati na predloženo trošenje. U 2015. godini predviđaju se prihodi od 106,43 milijarde kuna, a rashodi od 118,9 mlrd. kuna. Prema tom optimističnom planu, deficit bi bio oko 12 milijardi kuna, no analitičari predviđaju da bi on vrlo lako mogao rasti za dodatnih do 7 mlrd. kuna.

A to bi opet bio pomak unazad, daleko od predviđenog približavanja deficita na razinu od tri posto BDP-a, što od nas traži EK. Zbog toga nije čudno što se predloženi proračun već naziva kvaziproračunom, upravo zbog očekivanja skorog rebalansa, jednog od, a prije toga vjerojatno će biti novog zaduženja. Proračun je i dosta zbunjujući, prije svega zato što je HZZO izdvojen iz riznice, a u proračun su ušle institucije poput bolnica, nacionalnih parkova, fakulteta.. što sve tek može utjecati na veću potrošnju. Takav proračun vjerojatno je napravljen da zadovolji EK. No, kada se u njega ubace nedospjele obveze, indeksacija mirovina, subvencije... iznenađenja će biti. Isto kao i kod punjenja prihoda zbog pada gospodarstva.

>>Martina Dalić: Rashodi su podcijenjeni za najmanje 1,5 mlrd. kuna

>>'Dok se osam godina pljačkalo, tvrdili su da je proračun razvojan i socijalan'

Komentara 8

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
00:34 16.11.2014.

...ostave bez nadzora 23 milijarde zdravstvenih kuna... a onda idu nadzirati 1,6 milijardi sveučilišnih kuna...

JA
james49
09:55 16.11.2014.

Proračun je popis želja. Nema u tome ništa realno. Svatko tko misli da može i kućni buđet isplanirati za godinu u naprijed, pa da ga provede, laže sam sebi. Već sutra je moguć, ne znam, globalni rat, poplava veća od onih kroz koje smo prošli, ili bilo što drugo.

DU
Deleted user
03:07 16.11.2014.

Neposlušni ministri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije