Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog proračuna

Martina Dalić: Rashodi su podcijenjeni za najmanje 1,5 mlrd. kuna

Martina Dalić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
15.11.2014.
u 22:48

Kritike na račun realnosti i ostvarivosti predloženog proračuna nisu tek puki kritizerski pucanj u prazno, smatra Dalić.

Bivša ministrica financija Martina Dalić osvrnula se na prijedlog proračuna za 2015. godinu, za koji, kako kaže, donosi malo toga novoga. Na svojoj internetskoj stranici objavila je analizu u kojoj objašnjava zašto će sudbina ovog proračuna biti "ista kao i prethodnih".

U prijedlogu proračuna za 2015. godinu piše da će se deficit proračuna smanjiti za nešto više od 3 milijarde kuna što će se ostvariti uz niže porezno opterećenja u porezu na dohodak (koje će od tog poreza donijeti veće prihode nego prošle godine!) i bez ikakvih značajnijih rezova na rashodnoj strani. I kao poseban bonus u toj idealnoj slici dolazi plan povlačenja sredstava iz europskih fondova u iznosu od 7,2 milijarde kuna.

Međutim, iskustvo proteklih godina nas uči da su se Vladine projekcije redovito pokazivale pogrešnima, a fiskalne godine, jednako redovito, završavale značajno višim deficitma od onoga što je Vlada predlagala, a Sabor usvajao kao izvorni proračun. Skeptičnost u pogledu ostvarivosti planiranog deficita za nadolazeću godinu je stoga gotovo poslovična. Posebno stoga jer Vlada očekuje da povjerujemo kako je, nakon rebalansa kojim je deficit u 2014. povećan za 2,1 mlrd. kuna iznenada pronađen način da se u 2015. godini deficit smanji za 3 mlrd. kuna. I to bez ikakvih posebno drugačijih poteza ekonomske politike od onih koji su vučeni u 2013. godini.

Provjera realnosti planiranog deficita, odnosno provjera realnosti u planiranju prihoda i rashoda je otežana brojnim izmjenama u strukturi proračuna, isto kao i izmjenama poreznih propisa, koje gotovo onemogućuju usporedivost prijedloga proračuna s ovom ili prethodnim godinama. Ipak, usporedba nije sasvim nemoguća.

Testirali smo točnost planiranja tri bitne rashodne stavke, koje je na relativno jasan i jednostavan način moguće usporediti s ovom i prošlom godinom. To su plaće, kamate i mirovine koje čine više od 60 posto ukupnih proračunskiih rashoda. Već ova vrlo jednostavna analiza otkriva da bi izvršavanje proračuna moglo pokazati kako su, samo na ove tri stavke, rashodi podcijenjeni za najmanje 1,5 mlrd. kuna. Drugim riječima, kritike na račun realnosti i ostvarivosti predloženog proračuna nisu tek puki kritizerski pucanj u prazno.

>>Ostatak analize čitajte ovdje

>>Dalić o novom zaduženju od milijardu eura: To je očekivano i razumno

>>Lovrinčević: To je kvazi-proračun, ide se u nova zaduženja pa u rebalans

Komentara 11

2X
2Xgeneral
08:20 16.11.2014.

a što ona kao ministrica nije ništa napravila???? lako je laprdati! čini se da ova država funkcionira metodom pogodaka, pogrešaka i inprovizacije jer nitko ništa nezna. a privilegija nitko se neće odreći - samo deri po drugome a mene pusti na miru!

DO
doktor1
20:16 16.11.2014.

A tko tebe što pita? U HRV svatko zna drugom solit pamet i najpametniji je u svemu a kad se treba pokazati običan čovjek s ulice zdravog razuma bi napravio bolje.

SA
santos008
08:27 16.11.2014.

I placa tvog muza ide na rashodovnu stranu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije