Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osporavaju Vesnu Pusić

HSP AS uputio otvoreno pismo Vladi, Vijeću sigurnosti UN-a...

vesna pusić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
28.04.2016.
u 09:15

Najavljuju kako će otvoreno pismo dostaviti i svim drugim svjetskim političkim čimbenicima koji mogu utjecati na izbor Pusić za glavnog tajnika UN-a

Nakon što su organizirali prikupljanje potpisa kojima osporavaju Vesnu Pusić „kao legalnog i legitimnog kandidata za glavnog tajnika UN-a“ s današnjim danom je Vladi RH, Vijeću sigurnosti UN-a. stalnim članicama Vijeća sigurnosti te aktualnim nestalnim članicama Vijeća upućeno otvoreno pismo. Iz HSP AS-a podsjećaju kako je kandidaturu Pusić osporila skupina od 22 saborska zastupnika Domoljubne koalicije.    

– To je jedan od koraka kojim ćemo doprinijeti da Vesna Pusić ne zauzme ovako visoku i važnu dužnost te na taj način nastavi srozavati narušeni ugled Hrvatske u međunarodnim institucijama kojemu je ona uvelike doprinijela svojim neprimjerenim izjavama od 2001. godine naovamo, a i svojim nečinjenjem na povratu ugleda dok je obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova u Vladi Zorana Milanovića – stoji u priopćenju HSP AS-a.

Najavljuju kako će otvoreno pismo dostaviti i svim drugim svjetskim političkim čimbenicima koji mogu utjecati na izbor Pusić za glavnog tajnika UN-a. Dodaju kako i inicijativa skupine zastupnika nije kraj, nego početak i drugih sličnih inicijativa nevladinih udruga i osoba iz kulturnog i javnog života.

Tekst otvorenoga pisma:

Navedena kandidatura Vesne Pusić nema pravni legalitet iz razloga što ju je predložila tehnička Vlada Zorana Milanovića, a ona je iskoristila pravni vakuum prije konstituiranja nove Vlade koja bi joj u slučaju rasprave sigurno osporila navedenu kandidaturu. Moralni legitimitet nema jer je kao dio vladajuće garniture 2001. godine izjavila „Hrvatska vlast vodila je agresorski rat u BiH“ te njome nanijela trajnu i nenadoknadivu štetu Hrvatskoj, posebice na vanjskopolitičkom planu.

Uz tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića snosi direktnu odgovornost da je UN-ov sud pravde u Den Haagu postao politički sud temeljem čega je nedavno oslobođen svake odgovornosti osvjedočeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, a i danas u haaškom pritvoru sjede šestorica iz BiH koji nepravedno i neopravdano čekaju pravorijek još od 2004. godine. Legitimitet joj oduzima i njezina izjava u kojoj relativizira odgovornost žrtve i agresora u pravednom, obrambenom i Domovinskom ratu govoreći kako je taj rat posljedica krivih politika. Lošem ugledu Hrvatske u međunarodnim institucijama sveukupno doprinijela je upravo Vesna Pusić kao predstavnik totalitarne, komunističke ideologije.

Temeljem svega razvidno je kako nema moralne i psihološke karakteristike potrebne kako bi mogla dosljedno zastupati hrvatsku politiku pri UN-u. U konačnici naš stav je da svjetonazor koji ona zastupa i provodi ne može donijeti puno dobra čovječanstvu jer zbog pomanjkanja demokracije iza njega i iza nje stoje određene interesne skupine pri UN-u za koje mi ne znamo koga predstavljaju, ali Hrvatsku svakako ne. Dolje navedeni i potpisani zastupnici u Hrvatskom saboru iz Domoljubne koalicije ovaj dopis upućuju Vladi RH, Vijeću sigurnosti, svim stalnim i aktualnim članicama Vijeća sigurnosti kako bi upozorili da se radi o političkoj manipulaciji Vesne Pusić.

Dostavljamo vam u prilogu popis i potpise dijela vladajućih zastupnika Hrvatskog sabora Domoljubne koalicije i koalicijskih partnera sa napomenom kako smo uvjereni da iza ove inicijative stoji većina Domoljubnih zastupnika te ćemo vam proširenje novim potpisima pravodobno dostaviti. Ova inicijativa bit će proširena na udruge proistekle iz Domovinskog rata te na nevladine udruge u Hrvatskoj i BiH koje nam se ovih dana javljaju i na druge institucije koje imaju pravo i obvezu štititi pravo i pravdu.

>> Susan Boyle prijavila se na posao u kladionici jer se dosađuje

Ključne riječi

Komentara 48

DU
Deleted user
09:28 28.04.2016.

Tko podrzaje politiku i stavove drugarice orjunasice vesnice nek mi slobodno lupi minus

BU
Bulaba
09:19 28.04.2016.

Deda od vesne Pusić je ovakve postrijeljao na Jelačić placu prije skoro 100 godina, tata je ovakve trpao u logore, a brat ih je drukao po Haagu i Srbiji. Samo prkosite drugarici orjunašici Vesni, biti će opet.

FO
ForeignLegion1987
09:49 28.04.2016.

ova,,,hmmm neznam ni kako bih je nazvao ali smao jedno je tocno,,,ona,,,ne bi mogla biti ni predsjednica seoskog odbora,,,a ne da zastupa zemlju u un,,,tko je ovdje lud i tko je to podrzava,,,ako je ova vlada podrzava onda je to sramotno od vlade,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije