Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dočekala ga supruga

Bandić izašao! Odvjetnik Hanžeković dignuo kredit na 15 milijuna kuna za jamčevinu

Milan Bandić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/25
19.11.2014.
u 21:45

Tijekom večeri iz Remetinca su izašli i Ivan Tolić, Miljenko Benko i Slobodan Ljubičić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izašao je iz Remetinca u 18 sati, nakon što je sudu dostavio dokaz da je uplatio 15 milijuna kuna jamčevine. 

Dočekali su ga supruga, pas Rudi i pomoćnik Dragutin Ferenčak. Bandić nakon izlaska iz Remetinca nije bio voljan davati izjave, samo je rekao: "Hvala vam" i ušao u automobil kojim su ga odvezli prema njegovom stanu Bužanovoj ulici. U stan nije ušao na glavni ulaz , već kroz garažu na sporedni. Dvije minute nakon što se gradonačelnik vratio kući, stigao je i njegov odvjetnik, Marijan Hanžeković koji također nije htio dati nikakvu izjavu.

Nakon Bandića iz Remetinca su izašli i savjetnik gradonačelnika Željko Horvat, referent za javnu nabavu u Zagrebačkom holdingu Filip Čulo, glavni tajnik zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović i pročelnik Stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum. Uglavnom nisu željeli ništa komentirati, progovorili bi tek nekoliko riječi. Tijekom večeri iz Remetinca su izašli i Ivan Tolić, Miljenko Benko i Slobodan Ljubičić.

Podsjetimo, otkud Bandiću tolik novac, odnosno kako ga je skupio, zasad nije poznato jer njegovi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković nisu bili voljni davati nikakve izjave. Međutim, neslužbeno se doznaje da je jedan od njegovih odvjetnika, Marijan Hanžeković, dignuo kratkoročni kredit na 15 milijuna kuna.

Branko Mihaljević jedini je od devetorice osumnjičenika u aferi Agram koji do daljnjeg ostaju u istražnom zatvoru, a sudac istrage mu je taj istražni zatvor produljio za još dva mjeseca. Njemu je prihvaćena jamčevina od 7 milijuna kuna, a njegova obrana predložila je da se taj gotovinski iznos zamijeni hipotekama na dvije nekretnine što je sud i prihvatio. USKOK je najavio da će se na odluku suca istrage po primitku rješenja žaliti, a o žalbama će ponovno odlučivati izvanraspravno vijeće. Ako odluka postane pravomoćna, Mihaljević će izaći iz Remetinca kada sud upiše hipoteku na nekretninu, a ta procedura trajat će vjerojatno sljedećih 10-ak dana. Sud mu je izrekao i mjeru zabrane bilo kakvog kontakta sa svjedocima.

Dostavili dokaz da je jamčevina uplaćena

Što se tiče Bandića i ostalih osumnjičenika kojima je istražni zatvor zamijenjen jamčevinom oni su danas sudu dostavili dokaz da su ta jamstva platili, riječ je o iznosima od 150.000 kuna do 15 milijuna, a njih osmorica, predvođeni Bandićem, iz Remetinca su izašli večeras. Svima su njima određene mjere opreza, zabrane kontakta sa svjedocima te obavljanje poslova koji su do sada obavljali, izuzev Slobodanu Ljubičiću i Ivanu Toliću. Njih su dvojica, naime, u međuvremenu podnijeli ostavke pa je u odnosu na njih izvanraspravno vijeće ukinulo mjeru opreza zabrane obavljanja poslova.

Izvanraspravno vijeće Zagrebačkog županijskog suda  prije je potvrdilo odluku suca istrage kojom su Milanu Bandiću i osmorici osumnjičenika u aferi Agram određene jamčevine u iznosu od 150.000 do 15 milijuna kuna. Inače, Bandićevi odvjetnici na posljednjem ročištu predložili su jamčevinu od 22,5 milijuna kuna u nekretninama, no sudac istrage njihov je prijedlog odbio zato što nisu imali potpunu dokumentaciju, odnosno elaborate o procjeni vrijednosti nekretnine i izjave ljudi kojima pripadaju nekretnine da pristaju na to da se na njih upiše jamstvo. Sud je stoga po službenoj dužnosti odredio jamčevinu od 15 milijuna kuna smatrajući da taj iznos odgovara težini kaznenih djela za koje se Bandić sumnjiči i njegovim osobnim prilikama.

>> Švaljek je gospodarica Zagreba, a Bandić ima naziv funkcije i plaću

>> Što znači da Bandić neće smjeti obnašati dužnost gradonačelnika 

>> Bandića dva sata s nestrpljenjem čekali da izađe iz Remetinca 

Komentara 217

Avatar antuntun55
antuntun55
12:45 19.11.2014.

kad se bude hapsilo ove s Banskih dvora i Pantovčaka nadam se da će jamčevine biti bar 50 mil kuna..u gotovini

IV
Ivanhop
11:07 19.11.2014.

Pustili ili ne pustili Bandića van, među svim tim sumnjama koje je sklepao Ostojićev PNUSKOK i ostali organi represivnog aparata vide se samo tri navodna kaznena djela. Jedno je zamjena gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad, no tu je puno rupa kao npr. da je zamjenu 19. siječnja 2012. godine odobrila Skupština grada Zagreba koja je tada bila većinski SDP-ova, isto tako i DORH ima veliku ulogu u tom postupku s odobravanjem zamjene zemljišta. Drugo je "pogodovanje" Petru Pripuzu davanjem posla zbrinjavanja krupnog otpada njegovoj tvrtki Cezar. Činjenica je da samo Pripuz imao licenciju za taj posao i to mi je odobrilo Minstarstvo okoliša. Treće je račun za predsjedničku kampanju 2009./2010. na koji je primao donacije i nakon izbora, a nije platio porez. Obrana veli kako je 2012. godine obavljena revizija toga računa, da je Ministarstvo financija imalo sve podatke, ali Bandiću nikada nije izdalo nikakvo porezno rješenje niti utvrdilo porezni dug. Što se tiče zapošljavanja i navodna zlouporaba automobila, Bandićeva obrana sigurno će povući paralelu s aktualnom Vladom i upozoriti na Apis i Hrvatsku lutriju, koji su postali poligon za zapošljavanje SDP-ovaca, naravno tu je i Milanovićeva zlouporaba državnog aviona i automobila u privatne svrhe, googlajte Milanovićev nepotizam, u tom članku je hrpa Milanovićevih afera koje uskoci i većina medija ignorira, ali zato se iživljavaju nad svima koji su trn u oku Milanoviću.

Avatar plavusha_1984
plavusha_1984
13:37 19.11.2014.

Bandiću, da sam imala novac dala bih i zadnju kunu samo da izađeš na slobodu. Ne zato što te volim, već zato si trn u oku trenutnoj vlasti i žuljaš ih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije