Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kao da je u bolnici

Što znači da Bandić neće smjeti obnašati dužnost gradonačelnika

Milan Bandić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
14.11.2014.
u 07:34

Ako ostavka uslijedi dvije godine nakon preuzimanja funkcije, nema izbora, nego do kraja mandata funkciju obnaša zamjenik

Zakonom je potpuno riješena situacija u kojoj se Zagreb našao nakon Bandićeva pritvaranja. – Kada gradonačelnik ne može obavljati svoj posao na dulje vrijeme ili je iz nekog razloga dao ostavku, funkciju preuzima prvi zamjenik – objasnio je nedavno u razgovoru za Večernji list prof. Ivan Koprić, predstojnik Katedre za upravnu znanost i predstojnik Zavoda za javno pravo i javnu upravu.

To znači da, što se tiče obnašanja izvršne vlasti u Zagrebu, i nakon odluke suca istrage da se Bandiću odredi mjera opreza zabrane obnašanja gradonačelničke dužnosti, nju i dalje obnaša njegova prva zamjenica Sandra Švaljek. Bandić ostaje gradonačelnik, ali trenutačno ne radi taj posao. Isto bi bilo i da se razbolio i da dulje vrijeme mora ležati u bolnici, a potom se posvetiti rehabilitaciji.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Po zakonu, ako gradonačelnik da ostavku prije isteka dvije godine mandata, onda se bira novi, ali ne i Skupština. Ako ostavka uslijedi dvije godine nakon preuzimanja funkcije, onda nema novih izbora, nego do kraja mandata funkciju izvršne vlasti obnaša zamjenik. No u situaciji kada je sud umjesto pritvora odredio mjeru opreza zabrane obnašanja dužnosti, nema uvjeta za ponovljene izbore bez obzira na to koliko dugo će trajati istraga te eventualni sudski proces, odnosno koliko će mjera opreza biti na snazi.

Cijeli slučaj pratite na specijalu Uhićen Milan Bandić

>>Bandić mora predati 15 milijuna kuna i ne smije raditi kao gradonačelnik

>>Lovrić pod istragom zbog transakcija s Cibonom

Komentara 42

PE
perktoro
08:18 14.11.2014.

Milanović na sve moguće načine pokušava sabotirati, neutralizirati, uništiti i poniziti Bandića već 3 godine te mu to trenutno i uspijeva jer je nakon osvajanja vlasti uz pomoć Ostojića ustrojio staljinističku državu, ali to mu neće donijeti bodove za osvajanje novog mandata jer Milanović uz politička uhićenja, gospodarski pustoši Hrvatsku kao i Staljin. Ova zlouporaba represivnog aparata će Milanoviću i ekipi oko njega donijeti velike probleme kada izgube za godinu dana fotelje te ih čeka scenarij koji su namijenili Bandiću!

LE
+leeloo+
07:47 14.11.2014.

To znači da najbolji gradonačelnik NIKAD neće dati ostavku, jer smo ga MI građani legitimno izabrali! :)))

DR
dragob
08:02 14.11.2014.

Nedaj se bambi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije