Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otpuštena zbog teksta o dugu Mrsićeve supruge

Hina: Ukrala je tekst; novinarka: Poslala sam ga HKDU-u

Hina
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
02.10.2016.
u 09:00

Smilja Škugor tvrdi da HKDU nije proslijedio teskt medijima, a da to nije učinila ni ona. Kaže da zna tko je poslao tekst

Novinarka Hine i bivša ravnateljica te novinske agencije Smilja Škugor dobila je izvanredni otkaz zbog teksta o dugu tvrtke Dijane Šucbach-Mrsić, supruge bivšeg SDP-ova ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje u iznosu od 10,6 milijuna kuna. Taj je dug nastao dok je Mrsić bio ministar. Hinin tekst o tom dugu objavljen je 9. rujna na nekim portalima uz optužbu da ga zbog cenzure u toj agenciji ne žele objaviti. Hina je sporni tekst ipak objavila 18. rujna. Ravnateljica Hine Branka Valentić kaže da je Smilja Škugor dobila izvanredni otkaz jer je radnu verziju teksta o dugu Mrsićeve supruge koji je čekao na doradu proslijedila jednoj političkoj stranci uz napomenu da to mogu koristiti na izborima (koji su se održavali 11. rujna, nap. a.) u 6. izbornoj jedinici. U toj jedinici je inače prvi na listi Narodne koalicije bio Mirando Mrsić.

– U obrazloženju otkaza nigdje se ne navodi da je Škugor proslijedila takst medijima, a to nije ni bitno jer se ona ogriješila o ugovor o radu i zakon i nema tvrtke u kojoj, zbog toga što je učinila, ne bi dobila otkaz – kaže Branka Valentić dodajući da su priče o cenzuri smiješne.

Smilja Škugor priznaje da je poslala sporni tekst HKDU-u dr. Marka Veselice, i to nakon što je vidjela da stoji u Hininu sustavu od 7. rujna i da ga ne objavljuju. Ističe da joj je profesionalna i građanska dužnost to učiniti, a da je HKDU-u tekst poslala jer je pratila tu stranku u kampanji za ovogodišnje izbore.

– Tekst je stajao dva dana u sustavu bez objašnjenja zašto se ne objavljuje. Nisam ga ukrala, ali sam ga poslala HKDU-u da ih upozorim na nejednaki tretman stranaka u izbornoj utrci. No tekst nisam poslala medijima, a to nije učinio nitko ni iz HKDU-a. Poprilično sam sigurna da znam tko ga je poslao portalima – tvrdi Smilja Škugor koja kaže da je spremna po pravdu u svom slučaju ići sve do Europskog suda za ljudska prava.     

>> HNiP: Umjesto da su se kažnjavali prekršitelji, i uprava HINA-e je prema kolegici Škugor posegnula za 'korporativnom batinom'

>> Tvrtka Mrsićeve supruge duguje HZZO-u 10,6 milijuna kuna, riješit će to nagodbom?

Komentara 36

Avatar abakus
abakus
09:43 02.10.2016.

Ovo objašnjenje HINA-e je jednostavno glupo. Ako je tekst identičan zaustavljenom objavljen naknadno, nakon izbora, onda je jasno da ni o kakvoj doradi nije bila riječ već o - cenzuri. I ni o čemu drugom. Otpuštena novinarka zbog toga je zviždačica i treba je zaštititi. A ravnateljicu koja "zaustavlja" tekstove o kriminalu i krađi novca poreznih obveznika zbog nepostojeće obrade te nakon toga, da bi zaštitila sebe, daje otkaz zviždačici koja je na taj kriminal zaštićen ravnateljičinom cenzurom ukazala, treba kazniti visokom novčanom kaznom i otpustiti. Točka.

DR
draxy
09:46 02.10.2016.

Tako prodje onaj koji javno obznani malverzacije SDP-ovaca.Očekujem da HND i Saša Lekovič daju potporu novinarki što se naravno neće dogoditi.

IV
Ivan50
09:59 02.10.2016.

Alo Sasica Lekovic daj se oglasi u zastitu novinarke,ili si se oglasio ali na 99 stranici VL.Koja pristranost lijevicara i guzicara propalog prodavaca vrecica usisavaca Kirby ,a da i propalog sekretara ckskh.A da i rekordera po broju izgubljenih izbora za redom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije