Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjedništvo HDZ-a

HDZ ruši Vladu i nudi Marića za mandatara, a nije jasno ima li 76 ruku

Tihomir Orešković i Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/18
14.06.2016.
u 06:42

Predsjedništvu je prethodio sastanak na koji je Karamarko pozvao Brkića i Čuljka, a oni su sada članovi tima za pregovore s partnerima

Predsjedništvo HDZ-a potvrdilo je jučer Zdravka Marića za kandidata za mandatara, a u četvrtak će se u Saboru glasati o nepovjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću. Dakle, HDZ ide u rušenje premijera, a time i cijele Vlade, a odluka je o tome jučer na Predsjedništvu donesena jednoglasno, ustvrdio je glavni tajnik Domagoj Ivan Milošević.

Počašćen nominacijom

Prije Predsjedništva, u središnjici HDZ-a prethodio je sastanak na koji je Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, pozvao I svog zamjenika Milijana Brkića i bivšeg političkog tajnika Tomislava Čuljka (na sastanku su bili i  Milošević, Marić te potpredsjednik Oleg Butković). Budući da Brkić i Čuljak dosad nisu sudjelovali u HDZ-ovoj akciji rušenja Vlade i sastavljanja nove većine ( Brkić se protivio opozivu premijera), izgleda da ih Karamarko uvodi u svoj tim kako bi smirio strasti, a možda je i u tome razlog zašto jučer na Predsjedništvu nije bilo dramatične rasprave. Iako u HDZ-u tvrde
da je tema tog sastanka bila skorašnja obljetnica osnivanja HDZ-a na Jarunu, ipak je znakovito da se taj sastanak baš sad odigrao I to u takvom sastavu. Osim toga i Brkić i Čuljak su od jučer dio formalnog HDZ-ova tima za pregovore s potencijalnim partnerima za novu saborsku većinu koji je oformljen na Predsjedništvu. U tom timu su i Karamarko, Marić, Milošević, Anton Kliman (član Predsjendištva i  ministar turizma), Marićev pomoćnik u Ministarstvu financija Zvonko Šakić te politički tajnik Domagoj Maroević.

I dalje je nejasno ima li HDZ 76 mandata za formiranje nove većine, osim što je Milošević rekao kako apsolutno postoji većina koja je spremna podržati Marića. I dalje se ne zna tko bi sve podržao novu Vladu.

Mjesec dana za lov na partnere

Očito je da će HDZ u predstojećih mjesec dana, što je rok da mandatar predsjednici RH dođe sa 76 mandata, pecati potrebne zastupnike kako bi bez Mosta formirao novu Vladu. S druge strane, budući da je Most najavio kako će u slučaju rušenja Vlade potpisati inicijativu Hrvatskih laburista za raspuštanje Sabora, što bi odmah dovelo do novih izbora, na Željku Reineru,
šefu Sabora, je da odluči kada bi taj zahtjev došao na dnevni red. I ako se skupi 76 potpisa za raspuštanje Sabora, očito je da bi Reiner mogao otezati i to ne staviti na glasanje prije isteka mjesec dana koje bi HDZ imao za sastavljanje nove Vlade. U većini zemalja EU, nakon što su svi svima iskazali nepovjerenje, premijer bi podnio ostavku – apelirao je Milošević ponovno na
premijera Oreškovića. Zdravko Marić je pak rekao da je iskoristio priliku da na Predsjedništvu izrazi i svoj osjećaj počašćenosti nominacijom za mogućeg mandatara.

 – Kao ministar financija svjestan sam momenta u kojem se nalazimo i političke stabilnosti koja nam treba u ovom trenutku – kazao je Marić koji je svjestan da su potrebni još određeni koraci da zaista postane mandatar.

Upitan boji li se sudbine Tihomira Oreškovića budući da je nestranački kandidata za mandatar koji je, kao i Orešković, dobio povjerenje HDZ-a, ali na kraju ga HDZ ruši u Saboru, Marić je odgovorio da o tome ne bi sada spekulirao, ali da prihvaća nove izazove.

>>Milanović: Marić je udica kojom HDZ blefira. Butković: Pokazao je da razumije probleme

Komentara 61

Avatar neidemdalje
neidemdalje
08:01 14.06.2016.

Danas su ruke na cijeni...obraz znamo da nije

ZA
Zaggrabe
07:27 14.06.2016.

Da imaju ruke, mandatar bi bio veća sprdnja od Marića. On ima koalicijski "potencijal", dakle svakom je prihvatljiv, dakle ruku NEMA.

DU
Deleted user
07:28 14.06.2016.

Marić je jučer izgledao kao netko tko je golom riti sjeo u koprive. I njemu se sprema neka psina, samo se još ne zna s koje strane dolazi pritisak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije