Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razuman potez

Dalić o novom zaduženju od milijardu eura: To je očekivano i razumno

Martina Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.10.2014.
u 14:52

Što se tiče najave ministra financija o zaduženju, moram reći da on provodi proračun onako kako mu je zadan i vjerojatno onako kako će ga sada rebalansom predložiti, zaključuje bivša ministrica financija

Bivša ministrica financija Martina Dalić izjavila je danas kako je novo zaduženje Hrvatske za milijardu eura bilo očekivano.

– Mislim da to je očekivan potez i s tehničko-financijskog aspekta je razuman potez. S obzirom na to da je sada na tržištu kapitala stanje relativno povoljno, za iduću godinu su neizvjesnosti brojne kako u okruženju, tako i u Hrvatskoj. Iduća je godina predizborna, što za ministarstvo financija znači da nakon ljeta nikakvih većih financijskih operacija na tržištu kapitala ne može biti i kakav god proračun bude, sve se pretpostavke za njegovo izvršenje moraju ostvariti do kraja ljeta. Kakav god će proračun biti, on bi morao za 2015. donijeti niži deficit i stvarno realne mjere za smanjivanje tog deficita i rashoda u obliku zakona i konkretnih odluka koje bi se počele primjenjivati od prvog siječnja i to je sasvim jasno – objašnjava Dalić te dodaje kako "visina deficita hrvatskog proračuna, nesposobnost i nedjelotvornost Vlade u njegovu smanjivanju sigurno ne pridonosi jačanju Hrvatske na tržištu kapitala".

– Deficit je visok, zajedno s njim strelovito raste i dug, a ekonomija pada. To nisu baš najbolje karakteristike s kojima možete doći na tržište kapitala. Što se tiče najave ministra financija o zaduženju, moram reći da on provodi proračun onako kako mu je zadan i vjerojatno onako kako će ga sada rebalansom predložiti. Zakon dopušta da se u ovoj godini ministar zaduži za iduću godinu, vjerojatno za obveze koje dospijevaju u idućoj godini, svjestan izazova predizborne godine. Stoga bih zaključila da ne treba povezivati visinu fiskalnih neravnoteža s tehničkim operacijama Ministarstva financija na tržištu kapitala. Zato što ministar financija, kada se proračun donese i kada se proračun izvršava, nema slobode da odustane od nekih stavaka, rashoda i zaduženja. To se rješava u Saboru i u onome što u proračunu piše, a kada se donese, zadaća je ministra da to izvršava – zaključuje Martina Dalić.

>>"Mi više ne možemo izdržati taj teret i spiralu zaduženja"

>>Rejting u smeću, a zaduženje od četiri posto nikad jeftinije

>>Hrvatska diže 600 milijuna eura kredita i izdaje 400 milijuna € obveznica

Komentara 20

EK
ekonom
15:02 29.10.2014.

zadužit će nas za 20 milijardi kuna i njoj je to normalno?!? nakon što je izašla iz HDZ-a izgleda da se učlanila u SDP!???

GI
giglibigli
15:10 29.10.2014.

dalić je bila ministrica financija "stručnjakinja"i rekorderka koja je najviše zadužila hrvatsku od 91 do danas, valjda se nada da će ju ovaj lumen laovac prestići u neslavnim rekordima u tužnoj hrvatskoj financijskoj povijesti

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
16:13 29.10.2014.

da udbasi vrate pokradeno cijelokupni dug Hrvatske bi bio 8 milijardi€

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije