Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U jeku napetosti

Vučić o dolasku u Hrvatsku: Nisam donio konačnu odluku

22.08.2016.
u 21:33

Prema diplomatskim izvorima, Vučić je danas poslijepodne prihvatio poziv za sudjelovanje.

Predsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić dolazi u Hrvatsku, u jeku velikih tenzija i verbalnih okršaja između Hrvatske i Srbije. Prema diplomatskim izvorima, Vučić je danas poslijepodne prihvatio poziv za sudjelovanje na sad već tradicionalnom Dubrovnik forumu koji se održava u četvrtak i petak.

Kako se doznaje, Vučić dolazi na poziv premijera RH Tihomira Oreškovića s kojim će se i sastati. Uz Vučića, poziv za sudjelovanje na forumu bio je upućen i srbijanskom ministru vanjskih poslova Ivici Dačiću, no nema potvrde da će i on stići u Hrvatsku. 

Odnosi Hrvatske i Srbije u silaznoj putanji

Odnosi Hrvatske i Srbije u silaznoj su putanji. Optužbe koje u posljednje vrijeme gotovo svakodnevno dolaze iz Beograda o “rehabilitaciji ustaštva” u Hrvatskoj te pritužbe Europskoj komisiji na ponašanje Zagreba dijelom su i reakcija na hrvatske zahtjeve postavljene pred Srbiju kao uvjet za pridruženje EU. 

Problematična regionalna juridikcija, hibridna nadležnost Srbije nad ratnim zločinima na području cijele bivše Jugoslavije koja rezultira uhićenjima branitelja najveći je kamen spoticanja. S druge strane, potenciranje priča o navodnoj ugroženosti srpske manjine, pripremanje izložbi o Jasenovcu u UN-u u New Yorku, Vučićeve riječi u već prepoznatljivom patetičnom stilu kako je Hrvatska “mjesto povampirenja ustaške ideologije”, te prijetnje kako “neće dopustiti novu ‘Oluju’”, na hrvatskoj strani izazivaju reakcije i stajalište da je riječ o nastavku velikosrpske ideologije.  Situacija se nije smirila ni nakon što su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i Vučić potpisali deklaraciju o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja u Subotici u lipnju.

Inače, dan nakon Foruma u Dubrovniku, premijer Orešković sa slovenskim, bugarskim i austrijskim kolegama odlazi k njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Formalno je tema budućnost EU nakon Brexita. Na ovogodišnjem Dubrovnik forumu pod nazivom Jačanje Europe: “Povezivanje sjevera i juga” domaćin će biti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a sudjelovat će predsjednik Poljske Andrzej Duda, Mađarske Janos Ader, predsjednica Litve Dalia Grybauskaite, slovenski predsjednik Pahor, bugarski Plevneliev te niz ministara iz regije.

Komentara 278

DU
Deleted user
17:39 22.08.2016.

Uhapstiti ga na granici radi poticanja terorizma i oružane pobune u Glini 1995.

Avatar patriot-2010
patriot-2010
17:42 22.08.2016.

Pitajte ga jedno pitanje: zašto on može slaviti Dan republike srpske 9.1. u Banja Luci a mi Oluju ne? Iz republike srpske protjerano je 150 tisuća Hrvata

Avatar nisamgladan
nisamgladan
17:43 22.08.2016.

Pa zar se ne boji "povapirenih ustaša?"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije