Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više nema razumijevanja

Luksemburški ministar želi izbaciti Mađarsku iz EU-a, europski političari osuđuju tu izjavu

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.09.2016.
u 14:22

"Oni koji - poput Mađarske - grade ograde protiv izbjeglica koji bježe od rata ili krše slobodu tiska ili pravosudnu neovisnost trebali bi privremeno, ako je potrebno i trajno, biti isključeni iz EU-a", kazao je Asselborn

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn zatražio je u utorak izbacivanje Mađarske iz Europske unije uglavnom zbog njezine protuimigracijske politike, ali su drugi europski političari osudili taj stav. 

 "Oni koji - poput Mađarske - grade ograde protiv izbjeglica koji bježe od rata ili krše slobodu tiska ili pravosudnu neovisnost trebali bi privremeno, ako je potrebno i trajno, biti isključeni iz EU-a", kazao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn u utorak za njemački list Die Welt. 

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto uzvratio je Asselbornu nazvavši tog ministra vanjskih poslova Luksemburga političarem "lake kategorije" koji je odlučan u "uništenju europske sigurnosti i kulture".

Szijjarto mu je odgovorio da "patronizira" i da je "frustriran", te da je predugo izoliran od drugih političara da bi ga se shvatilo ozbiljno, navodi mađarska novinska agencija MTI. 

"U Europi se ne slažemo oko tog stava", rekao je Steinmeier na konferenciji za medije u Rigi, javlja agencija Reuters.

"Mogu razumjeti, promatrajući Mađarsku, da neke članice postaju nestrpljive, no moj osobni pristup nije da nekoj državi pokažemo vrata", dodao je njemački ministar.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz Asselbornove je opaske nazvao "neprihvatljivima". 

"Mađarska je europska država, članica EU i susjed Austrije. Potrebno je poštovanje kako se ne bi ugrozio mir unutar Europe", smatra Kurz.

Kritikama su se pridružili i češki premijer i litavski ministar vanjskih poslova. 

"Ovih dana je rasprava usredotočena na budućnost Europske unije", rekao je češki premijer Bohuslav Sobotka.

"Daljnja gradnja zidova i pozivi na izbacivanje države članice su, po mom mišljenju, besmislica. Europa mora surađivati i ostati koherentna", dodao je Sobotka.

Litavski ministar Edgars Rinkevics istaknuo je kako bi članice trebale razgovarati međusobno, a ne jedna o drugoj, pogotovo u javnosti.

"Ovakva retorika ne pomaže", zaključio je Rinkevics. 

>> Orban Vučiću: Mađarska ne prihvaća da bilo tko blokira put Srbije EU

Komentara 53

LJ
LJU39
10:38 13.09.2016.

evropske bud aletine i placenici da razjebu evropu. a sto on nestiti granice evrpske unije pa nebi morali dizat ograde...za normalne ta ograda nista neprestavlja samo za ilegalne radnje oni se bune...

Avatar ArbanaSS
ArbanaSS
11:07 13.09.2016.

Radi takvih idiota u njemačkoj Neonacisti dobivaju 20% glasova a GB napušta EU. Evropski gradovi izgledaju ko da smo u Saudiskoj Arabiji Krščani imaju sve manje prava u Usranoj EU.

Avatar NasaDomovinaHrvatska
NasaDomovinaHrvatska
11:03 13.09.2016.

Za Luksenburškog gospodina: Po EU i UNO pravilima ti ljudi nisu izbijeglice jer dolaze iz sigurnih zemalja.A ako se vratimo par godina unazad,da smok mi öpokušali uči na ist način u Luksenburg ili neu drug zemlju...tada se pucalo na granicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije