Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GABRIEL GONZAGA ZA MAX!

Cro Copa sam nokautirao jer me podcijenio, a ta pobjeda najveća je u mojoj karijeri

Gabriel Gonzaga
Sanjin Strukic/Pixsell
11.04.2015.
u 17:00

" Cro Cop je bio najveće ime s kojim sam se do tada suočio, a ja sam ga nokautirao njegovim oružjem."

Nakon što je šokirao svijet i nokautirao Cro Copa njegovim oružjem, neočekivanim desnim high-kickom, Gabriel "Napao" Gonzaga (35) imao je priliku života, ali je nije iskoristio. Pobjednik njihove borbe, održane 21. travnja 2007. u Manchesteru, bio je programirani izazivač tadašnjeg svjetskog prvaka Randyja Couturea.

Dva poraza od Werduma

No, protiv tada već vremešne legende slobodne borbe, Gonzaga nije pokazao ono što je uspio protiv hrvatskog borca. Štoviše, 44-godišnji Couture ga je u trećoj rundi bacio na pod i dokrajčio udarcima u glavu. Sudac Herb Dean morao je prekinuti tu kanonadu. Pri tome padu Gonzagi je slomljen nos, ali je i Couture imao nešto slomljeno, to se ustanovilo tek naknadno. Naime, prilikom blokade desnog kružnog udaraca u glavu, puknula mu je nadlaktica lijeve ruke.

Nakon te borbe Gonzaga je i drugi put izgubio od Mirkova bivšeg suvježbača Fabricia Werduma i prilika da se zadrži u najužem krugu izazivača prvaka propala je. Baš kao i nekoliko kasnijih pokušaja da se vrati u elitno društvo svjetskih top teškaša. Jer, gubio je važne mečeve za visoko mjesto na rang ljestvicama kao što su bili okršaji s Juniorom Dos Santosom (TKO, udarci šakom), Brendanom Schaubom (sudačka odluka), Travisom Browneom (KO, lakat), s američkim Hrvatom Stipom Miočićem (sudačka odluka) i Mattom Mitrioneom (TKO, udarci šakom).

Svi oni danas su na UFC-ovoj ljestvici ispred Gonzage. Werdum je privremeni prvak jer je u nizu pobijedio Minotaura, Brownea i potom Hunta, s kojim se borio jer se aktualni prvak Cain Velasquez ozlijedio. Razorni Dos Santos je drugi, Browne treći, a američki Hrvat Stipe Miočić četvrti na ljestvici teškaša.

Sve može završiti u trenu

Niti u jednoj kategoriji, kao što je to u teškoj, borba nije blizu svršetka samo nakon jednog udarca. Osjetili su to mnogi borci, pa tako i naš Cro Cop i to upravo protiv Gonzage koji uoči uzvrata ističe:

–To je bila moja najveća pobjeda. Cro Cop je bio najveće ime s kojim sam se do tada suočio, a ja sam ga nokautirao njegovim oružjem. Nisam planirao taj “high-kick” već sam ga planirao opet rušiti, no vidio sam priliku i izveo udarac koji je promijenio moju karijeru. Da, bio je to definitivno najveći trenutak moje karijere. Ne samo da sam u trenutku pobjede nad tako velikim protivnikom bio silno uzbuđen već sam, i kada se sve stišalo, postao svjestan koliko je to bio veliki trenutak. Način na koji sam ja izveo taj udarac, a nitko nije mislio da to mogu, i način na koji je on pao, to nikad neće biti zaboravljeno.

Bio je to pamtljiv trenutak ne samo za Gonzagu nego i za cijelu MMA zajednicu koja ovaj nokaut i danas smatra jednim od najvećih u povijesti ovog sporta.

– Cro Cop zna da me onda podcijenio i ovo će biti drukčija borba, no nitko ne zna koliko drukčija. Vjerujem da je on bolji borac nego što je bio tada, no i ja sam. On će ovaj put očekivati možda više borbe u stojci, no ja sam puno radio i na svom parteru. Sa svojim trenerom brazilskog džiju-džicua radio sam puno na novim zahvatima. Trebalo mi je dosta godina da zaradim crni pojas u brazilskom džiju-džicuu i to je sada značajan dio moje strategije.

U UFC-u 11 pobjeda, 8 poraza

U posljednja dva nastupa Brazilac je gubio od Miočića i Mitrionea i pokušat će izbjeći treći poraz u nizu koji bi ga dodatno udaljio od vrha svjetske scene.

– Moram pobijediti Mirka jer svi znamo kako UFC funkcionira. Da bi ostao u tom društvu, moraš pobjeđivati.

Gonzaga zasad u UFC-u ima 11 pobjeda i osam poraza.

– Ova bi me pobjeda vratila u tračnice koje vode ka vrhu. Jako je teško dobiti priliku boriti se za pojas, no s nokautima i podčinjavanjima, i to će doći.

Ovo će mu biti 20. borba u UFC-u i od teškaša od njega više borbi ima samo Frank Mir (24). Njegovo prosječno vrijeme borbe je pet minuta i 29 sekundi što je najkraće među aktivnim borcima i treće najkraće u povijesti teške kategorije. Njegovih 11 pobjeda prekidom, a sve je pobjede izborio prekidom, svrstava ga opet na drugo mjesto iza Mira koji ima 12 pobjeda sudačkim stopom.

>> 'Ne znam hoću li uspjeti, ali umrijet ću pokušavajući uzvratiti za neke poraze!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije