Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrti

Želite pokrenuti vlastiti biznis? Evo kako si olakšati

E-Obrt
Foto: Shutterstock
14.05.2019.
u 09:30

Ako imate odličnu ideju o pokretanju vlastitoga biznisa i čvrsto ste odlučili da je provedete donosimo vam detaljan vodič za pokretanje posla

Razmišljate pokrenuti vlastiti biznis jer imate odličnu poslovnu  ideju, ali se bojite neuspjeha? Ako ste dobro proučili tržište i konkurenciju  sve što vam treba za postati uspješan poduzetnik je čvrsta odluka o provođenju vaše poslovne ideje. No što je najbolje za početak vaše nove poduzetničke priče-obrt ili trgovačko društvo.  Postoje slobodni, vezani i povlašteni obrti. Slobodni obrti moraju ispunjavati opće uvjete za obavljanje obrta - da nemate pravomoćnu zabranu obavljanja određene djelatnosti i da imate pravo korištenja prostorom. Kod vezanih obrta vlasnik, ili netko koga ćete zaposliti, mora imati stručnu osposobljenost, odgovarajuću srednju stručnu spremu ili položen majstorski ispit. Za povlaštene obrte potrebna je povlastica. E-Obrt  je elektronička usluga koja omogućuje podnošenje prijave za osnivanje obrta i prijave za promjenu obrta na internetu. Tako obrtnici više ne moraju dolaziti u urede državne uprave. Usluga e-Obrt integrirana je u sustav e-Građani koji sa svojim elektroničkim uslugama, omogućuje građanima bržu i jednostavniju komunikaciju s javnom upravom. 

Društvo s ograničenom odgovornošću je  trgovačko društvo u kojemu jedna ili više pravnih ili fizičkih osoba ulažu temeljne uloge s kojima sudjeluju u unaprijed dogovorenom temeljnom kapitalu. Temeljni ulozi ne moraju biti jednaki. Nijedan osnivač ne može kod osnivanja društva preuzeti više temeljnih uloga. Poslovni udjeli se ne mogu izraziti u vrijednosnim papirima i članovi ne odgovaraju za obveze društva.

Tu vam je na raspologanju usluga e-Tvrtka, koja omogućava elektroničko osnivanje društva s ograničenom odgovornošću.  Nakon što sud zaprimi elektroničku prijavu za osnivanje trgovačkog društva rok za donošenje odluke je 24 sataJ.d.o.o.  predstavlja jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću. To je oblik trgovačkog društva kod kojeg najniži iznos temeljnog kapitala iznosi deset kuna, a može imati najviše tri osnivača.

Ako ste nezaposleni i želite pokrenuti vlastiti biznis, svakako iskoristite potporu za samozapošljavanje. Da bi iskoristili tu mjeru morate biti evidentirani na Zavodu za zapošljavanje, a dodjeljuju se subvencije u iznosu

  1. do 55.000,00 kn, odnosno do 70.000,00 kn u slučaju da se ista kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad:

– za otvaranje obrta ili slobodne profesije (do dvije osobe) do

– 110.000,00 kn za udruživanje u trgovačka društva (do 4 osobe) do

– 220.000,00 kn za udruživanje u zadruge (za 5 osoba) do 275.000,00 kn

 

b) do 70.000,00 kn za registraciju poslovnih subjekata iz sljedećih djelatnosti:

– rudarstvo i vađenje

– prerađivačka industrija

– gospodarenje otpadom i sanacija okoliša

– građevinarstvo

– prijevoz putnika

 Kako bi olakšali poduzetnicima , Vlada je donijela pravni okvir za elektroničko pokretanje poslovanja u samo jednom koraku odnosno putem jedinstvenog informacijskog sustava za pokretanje poslovanja – sustav START. Sustav START će pridonijeti ubrzavanju i pojednostavljenju poslovanja. Umjesto dosadašnjih obilazaka različitih institucija, građani i poduzetnici moći će pokrenuti poslovanje digitalno, na jednome mjestu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije