Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijene lete u nebo

Zbog suše maslinovo ulje skuplje čak 62 posto

'29.10.010., Primosten - Suncano vrijeme pogoduje berbi maslina koja je trenutno u punom jeku. Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
24.09.2012.
u 09:25

Nakon Božića još gore: Kupcima u Velikoj Britaniji preporučuju da stvore kućne zalihe

Suša koja je poharala maslinike u Španjolskoj, najvećem proizvođaču maslinova ulja na svijetu, mogla bi izazvati drastičan rast cijena maslinova ulja. U posljednja tri mjeseca cijene ulja iz prošlogodišnjeg uroda narasle su 62 posto. Kako su stizala izvješća iz maslinika, tako je iz dana u dan rasla veleprodajna cijena ulja. Najave da je suša uništila čak 600 tisuća tona ovogodišnjeg uroda mogle bi cijene podići do u nebo.

Udar na kupce

Neki veliki distributeri maslinova ulja u Velikoj Britaniji najavljuju da je rast veleprodajnih cijena toliki da više nikako ne mogu održavati stare maloprodajne cijene i da će porast cijena, na žalost, morati svaliti na krajnje kupce. Kupce koji ne mogu živjeti i kuhati bez maslinova ulja distributeri upozoravaju da već sada kupe jednogodišnje zalihe jer bi nakon Božića cijene u supermarketima mogle biti znatno više. Naime, u Velikoj Britaniji veliki lanci do Božića imaju embargo na podizanje cijena robe koju prodaju. Maslinike u Španjolskoj ove je godine poharao mraz, i to u doba kada su masline cvjetale, a zatim i suša.

Prvo mraz, onda suša

Mraz je smanjio broj plodova masline, a one masline koje su uspjele narasti, zbog suše imaju znatno manje ulja nego obično. Loš urod dolazi nakon obilatog i bogatog prošlogodišnjeg uroda, najvećeg u posljednjih nekoliko desetljeća, koji je cijene maslinova ulja na svjetskom tržištu spustio tako nisko da su mnogi proizvođači jedva preživjeli ovu godinu. Španjolska, naime, proizvodi više od polovice svjetskih količina maslinova ulja i svaka promjena u proizvodnji ulja u toj zemlji može naopačke preokrenuti globalno tržište toga toliko traženoga artikla. Prošle godine Španjolska je proizvela 1,5 milijuna tona maslinova ulja, a procjenjuje se da će ove godine proizvesti dobrano ispod milijuna.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
09:34 24.09.2012.

tako ade spekulanti sa Zitaricama --prospu ih u More pa podignu cijenu ,eehhehhh

EU
eurobanana
09:37 24.09.2012.

samo masline 60% . pa susa je unistila zitarice ..voce ..povrce . LJUDI ...panika sve poskupljuje 60% . pa to je """""normalno""" u Hr,, . jos treba radi pada BPD povisiti porez sa 25 na magicnih """60 % """"

Avatar nekakav
nekakav
09:52 24.09.2012.

bez maslinovog ulja se može živjeti. bez žitarica ne. pa kolko ulja se godišnje potroši? usotalom, ionako je cijena prenapuhana. to što su se udružil isa doktorima i trgovcima i kuharima, pa nam ga guraju u svaki tanjur je njihov problem, neće zaraditi kolko su planirali. imamo mi i boljeg, bučinog ulja. bolji miris, okus. a suncokret mi ionak ima ljepše cvjetove.. za razliku od masline. .)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije