Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak bankara

Završeno zasjedanje Glavne skupštine EAPB-a u Dubrovniku

Anton Kovačev
Grgo Jelavić/Pixsell
15.05.2012.
u 11:20

Na Skupštini se raspravljalo o radu u prošloj godini i o budžetu za 2013. godinu

Posljednjeg dana zasjedanja Glavne skupštine Europske udruge javnih banaka (EAPB) sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Vlade Neven Mimica, a Skupštinom je predsjedao Anton Kovačev, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak i aktualni predsjednik EAPB-a.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak članica je EAPB-a od 2007. godine i tijekom svog članstva aktivno sudjeluje u lobiranju za povoljne zakonodavne regulative te sudjeluje u idejnom stvaranju mnogobrojnih financijskih mjera za pomoć gospodarstvu koje se već godinama bori s krizom. Kroz svoj rad EAPB, kako Hrvatskoj i HBOR-u tako i drugim članicama, omogućuje stvaranje platforme i različitih modela za što lakše poslovanje gospodarstva.

Na Skupštini se raspravljalo o radu u prošloj godini, o budžetu za 2013. godinu te o poslovnim planovima i aktivnostima članica EAPB-a za sljedeće razdoblje. EAPB od svog osnutka djeluje s ciljem promicanja interesa članova Udruge pred tijelima Europske unije i ostalim nadležnim tijelima u pitanjima koja se odnose na bankarsku regulativu, propise koji uređuju poslovanje financijskih institucija te načine korištenja dostupnih sredstava Europske unije, poglavito strukturnih fondova.

Zbog još uvijek primjetnih posljedica financijske krize i recesije diljem Europe nastavilo se raspravljati o usvajanju nove financijske perspektive koja uključuje zastupanje određenih stajališta EAPB-a prema tijelima Europske komisije s posebnim naglaskom na regulativu vezanu uz javnu nabavu, superviziju banaka, tržište kapitala te srednje i malo poduzetništvo i programe namijenjene tim poduzetnicima. S ciljem što bržeg oporavka gospodarstva, važno je dopustiti dugoročna ulaganja kroz specifične modele javnih banaka, uz mogućnost kohezije korištenja pogodnosti različitih fondova za iste projekte. Financijska kriza pokazala je da se pravila nadzora moraju detaljno sagledati kako nepotrebne restrikcije ne bi ugrozile ekonomski oporavak.

Europska Udruga javnih banaka – The European Association of Public Banks (EAPB) osnovana je 2000. godine s ciljem zastupanja interesa banaka u državnom vlasništvu, razvojnih banaka i agencija u odnosu na zakonodavstvo Europske unije i parlament. Od svog utemeljenja EAPB je povećao broj svojih članova s početnih 10 na više od 100 članova.

Članice EAPB-a su financijske ustanove, agencije, banke u državnom vlasništvu i ostale slične ustanove ili udruženja ovakvih ustanova koje imaju sjedište u državama članicama Europske unije te u Švicarskoj, Norveškoj i Hrvatskoj. EAPB-ove članice ukupno drže 15% udjela na tržištu Europe i zapošljavaju oko 190 tisuća radnika. Ukupna aktiva članica iznosi oko 3.500 milijardi eura.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije