Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANJE U GOSPODARSTVU

Zadnji kvartal 2020 donio 7 posto minusa, cijela godina odnijela 8,4 posto BDP-a

Ilustracija za BDP i kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
26.02.2021.
u 11:21

Otkako je krenula epidemija, hrvatsko je gospodarstvo padalo tri kvartala zaredom i to 15 posto u drugom, 10 posto u trećem, dok je u četvrtom pad usporio na 7 posto.

BDP je u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu pao 7 posto u odnosu na kretanja u prethodnoj  godini, a cijelu  2020. godinu Hrvatska je završila s minusom od 8,4 posto. Nešto je to veći pad od onoga koji je očekivala hrvatska Vlada (minus 8 posto), ali i niži pad od nedavnih projekcija Europske komisije (minus 8,9 posto). 

Kako god bilo, teška godina donijela je snažan lom koji je nastavljen i u četvrtom tromjesečju. Otkako je krenula epidemija, hrvatsko je gospodarstvo padalo tri kvartala zaredom i to 15 posto u drugom, 10 posto u trećem dok je u četvrtom pad usporio na 7 posto. 

Najveći doprinos padu u četvrtom kvartalu došao je od  sektora usluga čiji je priljev pao za trećinu, pala je osjetno i potrošnja kućanstva – 4,5 posto, no rasla je potrošnja države za 1,6 posto. Pozitivno je što je izvoz robe rastao više od osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to nakon što je dva prethodna kvartala i robni izvoz bio u minusu, a porasle su i investicije oko četiri posto. Procjenjuje se da bi ova godina mogla biti godina oporavka, te da će Hrvatska vratiti oko pet posto izgubljenog nacionalnog dohotka, no taj se oporavak zbog pandemije prebacuje na drugi dio godine.   

VIDEO:  Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
 

Ključne riječi

Komentara 13

BA
balm
11:30 26.02.2021.

Gospodine Plenkoviću, napustite Vladu, pomozite narodu u Hrvatskoj, jer sebi i svojima ste već pomogli. Ako i to nije dovoljno, pokrenut ćemo akciju prikupljanja novca da vas isplatimo i da nam više ne pomažete. Vaše odsustvo iz politike će koštati Hrvatsku puno manje nego vaše prisustvo.

KN
knickers
11:29 26.02.2021.

To je treće tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo palo na godišnjoj razini, što je direktna posljedica restriktivnih mjera.

TH
theo
11:28 26.02.2021.

bugarska nas prestiže, krivac je bernardić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije