Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Zadnji kvartal 2020 donio 7 posto minusa, cijela godina odnijela 8,4 posto BDP-a

Otkako je krenula epidemija, hrvatsko je gospodarstvo padalo tri kvartala zaredom i to 15 posto u drugom, 10 posto u trećem, dok je u četvrtom pad usporio na 7 posto.
26. veljače 2021. u 11:21 14 komentara 520 prikaza
Ilustracija za BDP i kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

BDP je u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu pao 7 posto u odnosu na kretanja u prethodnoj  godini, a cijelu  2020. godinu Hrvatska je završila s minusom od 8,4 posto. Nešto je to veći pad od onoga koji je očekivala hrvatska Vlada (minus 8 posto), ali i niži pad od nedavnih projekcija Europske komisije (minus 8,9 posto). 

RAIFFEISEN FUTURE BOOST Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna

Kako god bilo, teška godina donijela je snažan lom koji je nastavljen i u četvrtom tromjesečju. Otkako je krenula epidemija, hrvatsko je gospodarstvo padalo tri kvartala zaredom i to 15 posto u drugom, 10 posto u trećem dok je u četvrtom pad usporio na 7 posto. 

Najveći doprinos padu u četvrtom kvartalu došao je od  sektora usluga čiji je priljev pao za trećinu, pala je osjetno i potrošnja kućanstva – 4,5 posto, no rasla je potrošnja države za 1,6 posto. Pozitivno je što je izvoz robe rastao više od osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to nakon što je dva prethodna kvartala i robni izvoz bio u minusu, a porasle su i investicije oko četiri posto. Procjenjuje se da bi ova godina mogla biti godina oporavka, te da će Hrvatska vratiti oko pet posto izgubljenog nacionalnog dohotka, no taj se oporavak zbog pandemije prebacuje na drugi dio godine.   

VIDEO:  Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • balm:

    Gospodine Plenkoviću, napustite Vladu, pomozite narodu u Hrvatskoj, jer sebi i svojima ste već pomogli. Ako i to nije dovoljno, pokrenut ćemo akciju prikupljanja novca da vas isplatimo i da nam više ne pomažete. Vaše odsustvo iz politike će koštati ... prikaži još! Hrvatsku puno manje nego vaše prisustvo.

  • knickers:

    To je treće tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo palo na godišnjoj razini, što je direktna posljedica restriktivnih mjera.

  • theo:

    bugarska nas prestiže, krivac je bernardić