Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Za konačni obračun s razarateljima tvrtki i pravnici i poduzetnici

Treba provjeriti da nije jedan brat pošten, a drugi lopov, a da strada pošteni – kaže Sučević
22. ožujka 2012. u 08:00 45 komentara 381 prikaza
Slavko Linić
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Zabrana otvaranja novih tvrtki vlasnicima blokiranih poduzeća i članovima njihovih obitelji, i to uz 10-godišnji veto, odgovornost osobnom imovinom (što najviše boli) i skraćeni postupci naplate, mjere kojima se Ministarstvo financija namjerava obračunati s financijskom neodgovornošću, prstom na gore dočekali su i pravnici i predstavnici poduzetnika. Premda je većina tih mjera već raštrkana prema postojećim zakonima, novi zakon o financijskoj odgovornosti trebao bi ih ujediniti i konačno osigurati njihovo provođenje u praksi. Svi se naši sugovornici slažu – serijskim osnivačima novih tvrtki, koji iza sebe ostavljaju repove starih, blokiranih i uništenih poduzeća, treba onemogućiti daljnje gospodarsko djelovanje. Možda će zvučati previše grubo, no njihovo se kvarno poslovanje širilo kao metastaze, a taj karcinom iz ekonomskog života treba – ukloniti.

Obiteljska zloporaba

– Osobe koje zlorabe situaciju i dovedu u stečaj neku tvrtku, a nakon toga otvore drugu, treba isključiti iz gospodarskih tokova. Pozdravljam uvođenje reda za sve one koji oštećuju poštene sudionike u gospodarskom prometu – poručio je Marijan Hanžeković, koji je istodobno i pravnik i gospodarstvenik.

Najčešći je oblik zloporabe da osoba odgovorna za stečaj otvori novu tvrtku na blisku osobu, no Hanžeković upozorava da je komplicirano utvrđivanje odgovornosti povezanih osoba.

– Treba provjeriti žive li zajedno, u kakvim su odnosima, kako se ne bi dogodilo da je jedan brat lopov, a drugi pošten i da se kazni poštenoga – objašnjava.

Mladen Sučević, odvjetnik i glavni tajnik HOK-a, smatra da su sazreli uvjeti da se poduzmu drakonske mjere za uvođenje reda u trgovačkim društvima.

Sve je već u zakonima

– Treba pozdraviti to što država želi učiniti iako je i ona gospodarski subjekt koji ne plaća. Svi su ti odnosi već obuhvaćeni postojećim zakonima. Ali ako trebamo i novi propis, od viška nas neće boljeti glava – kaže Sučević te objašnjava da, na temelju Zakona o sudskom registru, osnivači novih društava i sada moraju potpisati izjavu da nisu vlasnici više od 5% kapitala ili glasačkih prava blokiranog društva, i to pod materijalnom i kaznenom odgovornošću.

Postoji i institut pobijanja dužnikovih radnji, a odnosi se na radnje raspolaganja imovinom u korist članova obitelji.

– Sada se takve radnje mogu poništiti, ali bi bilo bolje u ovakvim slučajevima utvrđivati da su takvi pravni poslovi ništetni jer tada ne bi postojala zastara. Institut osobne odgovornosti osnivača društva reguliran je Zakonom o trgovačkim društvima i treba ga i dalje razvijati – kaže Sučević.

Esad Čolaković, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera Crome, kaže da one koji su poslovali kao savjesni gospodarstvenici ove mjere neće pogoditi.

– Napokon će prestati ta igra skrivača, tipična za balkanski prostor, koja se stručnim terminima naziva “pravna probojnost”. Nije vrijedio nijedan dogovor, nijedan ugovor, a ni obraz.

Vlasnici Creda imovinu “parkirali&

Vlasnici Creda imovinu “parkirali” kod žena

Oduzimanje imovine članovima obitelji dosad je bilo moguće samo u uskočkim postupcima organiziranog kriminala, a sad se proširuje i na standardne oblike gospodarskog kriminala, i to treba biti pravilo, smatra Esad Čolaković.

Dosad su bili rijetki slučajevi blokade osobne i imovine članova obitelji, no nedavno je sud upravo to učinio sudionicima afere Credo banka – Šimi Luketinu i Boris Baraču, koji su velik dio imovine prebacili na supruge. Luketin je dio imovine “parkirao” i u tvrtki Adut Nekretnine. Na tvrtke Jasen, Mataš d.o.o. i Mataš grupu imovinu je, 20-ak dana prije stečaja, prebacio i “kralj pršuta” Mladen Nekić, osnivač Mataša MN, tvrtke koju je osnovao i – uništio.

Stručnjaci o “akcijskom planu&rdqu

Stručnjaci o “akcijskom planu” Ministarstva financija

Mladen Sučević
Vrlo je osjetljivo i teško komentirati dok se mjere ne vide u cijelosti, no neprihvatljiva je sadašnja nepodnošljiva lakoća zaduživanja i neplaćanja.

Marijan Hanžeković
Deset godina nije predugo za isključivanje prekršitelja iz gospodarskog života. To je trebalo napraviti još prije 15 godina da se stanje u gospodarstvu dovede u red.

Esad Čolaković
Pozdravljam zakonska rješenja koja će donijeti veću pravnu sigurnost i sigurnost vjerovnika, pa i oštre sankcije za one koji su se bavili prijevarama u gospodarstvu.

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

  • zook:

    da preciziram , ako imate više od 10 posto u nekom društvu a u stečaju nema ni udjela novih a kamoli tvrtke, imovinu firme može porezna traziti unazad koliko hoče, da hoče, vidi se kad je neko prije sloma prodao ... prikaži još! za kunu drugoj tvrtci , i to je zabranjeno naravno .... i što sad ubit obitelj zbog tog što je šropao neko ? 99 posto je tu poštenih naivaca koji su u zemlji mafije mislili raiti posao , a 1 posto mafije koja glumi da to radi da se represivni aparat i mediji glupi imaju s čim hraniti

  • Z_Tenej:

    Jedini razaratelj poštenih tvrtki je država.Uloga vlade se je svela na sveopću otimačinu u službi krcanja proračuna koji je narastao za 3 puta u 15 godina a prava su nam se 3 puta smanjila.Zdravstvo je svakim danom sve gore i ... prikaži još! sve više moramo plaćat,školstvo je skuplje,mirovine radnika su mizerne.Jedinu korist imaju političari sa svojim tvrtkama koje muzu proračun i sa svojim plaćama te mirovinama od 12000kn.

  • zook:

    potpuni promašaj i opasni zaokret ka totalnom fašizmu. porezi su suludo visoki za poštene tvrtke koje ga obračunavaju i rezultat je krah tvrtke. lopovi prolaze jer nisu to ni obracunali. i po sadašnjem zakonu nemože se otvarat tvrtka, prebacit imovina ... prikaži još! ili isplatiti plača bez doprinosa.....ko je tu lud, struka šuti , ovi fašisti hoče zastrašit narod da neotvara tvrtke , stižu pravi lopovi iz london sitija i nakon njihovih investicija neče više biti čega . obmana i laži ..... banditen !