Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju sa zamjenikom glavnog direktora OTP-a

Wolf: Mi smo praktično zauzeli mjesto Merrill Lyncha

wolf
10.02.2010.
u 00:45

Drugi čovjek OTP banke govori o tome zašto je OTP preuzeo kredit od Merrill Lyncha, jesu li na to utjecali hrvatski političari, zašto je Podravka jamčila dionicama Ine koje nema...

S drugim čovjekom OTP banke Laszlom Wolfom, zamjenikom glavnog direktora, razgovarali smo u Budimpešti. U tom intervjuu upitali smo ga zašto je OTP preuzeo kredit od Merrill Lyncha, jesu li na to utjecali hrvatski političari, zašto je Podravka jamčila dionicama Ine koje nema...

VL: Izjavili ste da je OTP preuzeo kredit od Merrill Lyncha, je li MOL i Merrill Lynchu jamčio za taj kredit?

Wolf: Preuzeli smo taj kredit koji je originalno omogućio Merrill Lynch i mi smo praktično zauzeli mjesto Merrill Lyncha.

VL: Je li Podravka jamčila dionicama Ine i u ugovoru o kreditu koji je dao Merrill Lynch prije nego što ga je OTP preuzeo?

Wolf: Ne mogu komentirati dogovor između Podravke i Merrill Lyncha, to treba Podravka odgovoriti.

VL: Zašto je za OTP preuzimanje tog kredita bilo dobar posao?

Wolf: Riječ je o relativno velikom iznosu i smatrali smo da su kolaterali čvrsti. To je bio dogovor koji nam se svidio i zbog poslovnih mogućnosti i zbog dobrog margina. OTP banka je od Merrill Lyncha preuzela uvjete i strukturu kolaterala iz kreditnog aranžmana koji je Merrill Lynch sklopio s Podravkom 2007. Transfer tog kredita postignut je s dokumentacijom uobičajenom na međunarodnom tržištu (i.e. Transfer Certificate), dakle riječ je o standardnoj transakciji za financijske institucije na nacionalnom tržištu.

VL: Jesu li možda bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec ili bivši premijer Sanader na bilo koji način utjecali na odobravanje tog kredita?

Wolf: O tome nemam nikakvih informacija.

VL: Zašto je OTP-u bilo potrebno podosta vremena da ugovor o tom kreditu preda novom vodstvu Podravke?

Wolf: Banka je morala provjeriti tko su legalni predstavnici Podravke. OTP je predao relevantnu dokumentaciju mađarskim vlastima surađujući s partnerskim stranim institucijama.

Komentara 4

FR
friz
09:16 10.02.2010.

MOL,OTP,Merill Lynch,sve ISTI \"GAZDA\"! Novac,tj banke koje su nam ga posudile isti \"gazde\".I šta ćemo sada?S dugom od preko 50 milijardi dolara,šta naša Vlada uopće može,osim \"pokorno\" slušat!Sve je već \"odigrano\"DAVNO,sada samo treba nama,MASI do koje se uopće ne drži,prodati nekakvu \"PRIČICU\".

SO
Somelier
10:44 10.02.2010.

\"Wolf: Mi smo praktično zauzeli mjesto Merrill Lyncha \" Pa ovo što naši novinari izvode nije normalno. Gospodin Wolf govori o jednom sasvim normalnom financiranju koje je uobičajeno na tržištu novca. Novinar spominje garanciju Podravke sa Ininim dionicama što gospodinn Wolf ničim ne potvrđuje. Podravka je uzela kredit i šta sada. Pa cijeli svijet živi i posluje sa kreditima. Ako je sa Hrvatske strane neđto sporno, neka Bajić pogleda u ugovor pa tko ga je potpisao neka mu odgovori na sporna pitanja. Tu se želi na svaki način smočiti Sanadera i Polančeca a nitko o tome nema spoznaja a što se vidi iz gornjega intervjua.

SO
Somelier
10:55 10.02.2010.

friz Izvini ali čini mi se da si nešto pobrkao. Ne radi se ovdje o 50 milijardi Eura HR duga već o 35 milijuna Kuna kredita Podravki od strane OTP Banke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije