Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NADZORNI ODBOR INE

Vlada traži izmjene dioničarskog ugovora Ine - zbog nezakonitosti

'12.04.2011. Avenija Dubrovnik. Zagreb - Upravna zgrada INA-e. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
13.05.2011.
u 07:10

Izmjena dioničarskog ugovora velik je i važan zahtjev, no nije izvjesno koliko će Vlada u njemu uspjeti budući da je MOL pojedinačno najveći dioničar koji u donošenju odluka ima većinu glasova

Hrvatski predstavnici u Nadzornom odboru Ine su na sjednici NO-a i službeno Vladinu partneru u toj kompaniji MOL-u najavili da će Vlada predložiti izmjene glavnog dioničarskog ugovora kako bi se promijenilo korporativno upravljanje Inom.

Mašinerija za glasovanje

Potvrdio nam je to Davor Štern, predsjednik NO-a, a kako je Večernji list i najavio, Vlada želi izvršne ovlasti oduzeti odboru izvršnih direktora Ine i vratiti ih upravi koja je i prema Zakonu o trgovačkim društvima odgovorna za poslovanje kompanije. Još je to jedan u nizu sukoba Vlade i MOL-a, koji se bori za većinski paket Ininih dionica, što Vlada ne doživljava prijateljskim, a Hanfa o tome vodi istragu.

Izmjena dioničarskog ugovora velik je i važan zahtjev, no nije izvjesno koliko će Vlada u njemu uspjeti, budući da je MOL pojedinačno najveći dioničar koji u donošenju odluka ima većinu glasova. Vlada će očito igrati na kartu dokazivanja nezakonitosti postojanja tog odbora jer to je, čini se, jedini način da se ospori funkcija tog tijela. Nadzorni odbor već je angažirao i odvjetnike kojima je upravo to zadaća.

Svojevrsni paralelni sustav upravljanja, odnosno odbor izvršnih direktora koji operativno vodi kompaniju i zapravo je moćniji od uprave, u Inu je uveden izmjenama glavnog dioničarskog ugovora koje su potpisali tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec i šef MOL-a Zsolt Hernadi. Novi članovi uprave Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer nezadovoljni su svojim statusom u upravi jer su svedeni na mašineriju koja izglasava odluke odbora izvršnih direktora. Ta je trojka tražila da sudjeluje na sjednicama tog odbora, ali MOL je to odbio.

Sendviči umjesto ručka

Upravo je zato vrlo važno što je MOL ipak dopustio da hrvatski članovi uprave budu na sjednici NO-a jer, kad ih je Štern prošli put zvao, Mađari na to nisu pristali. Sjednica Nadzornog odbora u četvrtak je potrajala nekoliko sati, a kako doznajemo, prisutni su se umjesto ručkom, što je uobičajena poslovna praksa, počastili sendvičima...

Ključne riječi

Komentara 18

OB
-obrisani-
08:00 13.05.2011.

\"naša vlada\" se uglavnom bavi s onim čime se nijedna vlada ne bavi na svijetu mogu reći da imamo 1. svjetsku utopističku vladu nije to filozofija-to je imbecilnost

CA
Capolo
10:08 13.05.2011.

Savaka čast, ali isto ja čekam kad će se istraži cjelokupna prodaja INE od 2000.god. pa do zadnjeg dana. Jer apsolutno je politički manipulativno i nema veze sa pameti onaj SDP-ov prijedlog da se ispituje samo pola od 2004. god. Za SDP-ovce je očito svi politički akteri razdoblja sa početka 2000-ih iznad zakona, a to nije PravDA.

OB
-obrisani-
07:56 13.05.2011.

A daj mi reci otkud tebi dionice INA-e? Nemoj bit smiješan da \"ti nemožeš trgovati\"...Pa je to kao bitna stvar..Stvarno kao imaš utjecaja sa svoje dvije i pol dionice...A da imaš pojma o pojmu , onda bi i sa svoje dvije i pol dionice lijepo otišao na sastanak dioničara i izbacio mađare vanka svojim glasom koji je 0,00001% vrijednosti firme, ali je ponekad presudan. Dakle, stvarno...svatko ima danas internet \"dionice\" i još misli da nešto zna..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije