Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupovanje mira

Vlada daje radnicima 10 posto udjela u Zračnoj luci Zagreb

'12.04.2008.....zagreb...unu....zracna luka pleso,ljudi prenocili u cekaonici zbog kvara na avionu.foto:marko prpic/Vecernji List'
'Marko Prpi\\u0107'
08.02.2011.
u 08:00

Aerodromski sindikati pregovaraju s potpredsjednikom Vlade Domagojem Miloševićem i ministrom Božidarom Kalmetom o načinu na koji će postati suvlasnici Zračne luke

Radnici Zračne luke Zagreb, koju Vlada planira dati u koncesiju, postat će vlasnici 10 posto udjela u tom poduzeću u većinskom državnom vlasništvu.

Kako doznajemo, ovih se dana u Vladi vode intenzivni razgovori o tome, a potpredsjednik Vlade zadužen za investicije Domagoj Milošević i resorni ministar prometa, mora i infrastrukture Božidar Kalmeta obećali su radnicima zagrebačkog aerodroma, koje predstavljaju sindikati, da će postati suvlasnici Plesa.

Sad se pak razrađuje model na koji bi način radnici postali vlasnici 10 posto Zračne luke Zagreb.

Vlada razrađuje modele

Informaciju o pregovorima s Vladom o radničkom udjelu u Plesu potvrdio nam je jedan od sindikalnih čelnika tog aerodroma Mladen Mesić, kazavši da sad Vlada mora naći pravne modele prema kojima bi zaposlenici mogli postati suvlasnici tvrtke u kojoj rade.

Sindikati koji djeluju na Plesu inače se oštro protive davanju aerodroma u koncesiju, pa se pristanak Vlade na njihov zahtjev da postanu suvlasnici tvrtke smatra kupovanjem socijalnog mira.

U temeljnom kapitalu Zračne luke Zagreb sad je Republika Hrvatska vlasnica 55-postotnog udjela, Grad Zagreb drži 35 posto, a Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica po pet posto.

Mesić kaže da je zasad dogovoreno da radnicima pripadne četiri posto od državnog udjela, isto toliko od Grada Zagreba te po jedan posto od Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice.

D.D. ili D.O.O.

U daljnjim pregovorima Vlade i sindikata potrebno je odlučiti hoće li Zračna luka Zagreb biti pretvorena u dioničko društvo, budući da je sada društvo s ograničenom odgovornošću.

Za pretvaranje ZLZ-a u dioničko društvo potrebno je mijenjati postojeći Zakon o zračnim lukama, a onda bi radnicima pripalo 10 posto dionica toga društva.

Ako bi pak ZLZ ostao d.o.o., onda bi radnicima pripalo 10 posto udjela, a zbog toga bi se onda, objašnjava Mesić, morao osnovati fond sličan onom braniteljskom u koji bi se prenio taj udjel.

No i osnivanje tog fonda zahtijeva donošenje novih odluka i propisa.

Radnici su skloniji varijanti o udjelu jer bi im tada, kaže Mesić, pripalo i 10 posto od koncesijske naknade.

"Naš je stav od početka priče o koncesiji na Zračnoj luci Zagreb da smo protiv toga, ali smo rekli predstavnicima Vlade, ako oni zaista idu u koncesiju, onda mi radnici tražimo svoja prava. Želimo tako suvlasništvom zaštititi svoja socijalna prava te imati mogućnost utjecaja na odluke koje se odnose na tvrtku u kojoj radimo", objašnjava Mesić.

Davanje Zračne luke Zagreb u koncesiju jedan je od infrastrukturnih prioriteta sadašnje vlade.

Trenutačno se priprema natječajna dokumentacija za taj projekt, a koncesionar bi morao izgraditi novi putnički terminal na Plesu. Vrijednost te investicije procjenjuje se na 300-tinjak milijuna eura. Završetak cijele procedure očekuje se tek na jesen, uoči parlamentarnih izbora.

Ključne riječi

Komentara 6

KO
koza2
09:13 08.02.2011.

Kad vlada nešto daje znači da će opet prodavat.

SA
saad
10:35 08.02.2011.

Budi oprezan kad politicari darove nose.

OB
-obrisani-
17:35 08.02.2011.

http://upload.wikimedia.org/wikibooks/sr/8/88/Udaracruskihbogova.pdf

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije