Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONA POTPORE

Više od 900 poduzetnika odustalo od poticaja. Ikea: 'Drugima je potrebnije'

Dubrovnik: Otvoren IKEA dostavni centar
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
10.06.2020.
u 09:12

Prema dostupnim podacima, ova kompanija namjerava učiniti isto i u drugim zemljama u kojima posluje, a u kojima je imala priliku koristiti takve ili slične mjere

Stabilizacija poslovanja uslijed značajnog popuštanja mjera suzbijanja koronavirusa navela je nekolicinu domaćih kompanija na vraćanje Vladine novčane pomoći koju su tijekom ožujka i travnja primile za očuvanje radnih mjesta. Najveći poslodavac koji se odlučio za takav potez je Ikea Hrvatska, domaća podružnica poznatog švedskog trgovca namještajem.

Kako Poslovni dnevnik doznaje, Ikea je prošlog petka Hrvatski zavod za zapošljavanje obavijestila da želi vratiti dobivenu potporu od 3,8 milijuna kuna, koju je koristila za plaće svojih 572 zaposlenika za ožujak i travanj. Prema dostupnim podacima, ova kompanija namjerava učiniti isto i u drugim zemljama u kojima posluje, a u kojima je imala priliku koristiti takve ili slične mjere.

Iz menadžmenta Ikee Hrvatska pojasnili su da su se na poticaje odlučili u trenutku kada budućnost nije bila jasna, a izazovi su bili neviđeni.

“Zbog toga smo odlučili prihvatiti Potporu za očuvanje radnih mjesta Vlade RH u ožujku i travnju, a naš prioritet je bio zaštititi što je moguće više zaposlenika. Izrazito smo zahvalni Vladi što je podržala naše poslovanje i naše ljude ovom posebnom mjerom”, ističu iz kompanije, kažu. Dodaju da se situacija mijenja nabolje, a njihovo se poslovanje vraća na novo normalno stanje.

Ističu kako su uvidjela da su ta sredstva podrške potrebnija drugim tvrtkama i dijelovima društva. 

"Zato smo donijeli odluku kako nećemo više primati Potporu za očuvanje radnih mjesta. Uz to, odlučili smo i vratiti sredstva koja smo po ovoj Potpori dobili za ožujak i travanj”, stoji u odgovoru Ikea Hrvatska, koja je uspjela brzo reagirati i prilagoditi se novim okolnostima, te povećati internetsku prodaju.

Dosad je ukupno 973 poduzetnika prijavilo da odustaje od korištenja naknade, i to za ukupno 18.359 radnika. Iz HZZ-a kažu kako je najčešći razlog odustanka nemogućnost dokazivanja pada prihoda u svibnju za više od 20 posto u odnosu na svibanj prethodne godine, za poslodavce koji zapošljavaju više od 50 radnika.

No, ne treba zaboraviti i da će na ovakve poteze utjecati i nedavna odluka Vlade kojom tvrtkama koje su zatražile potporu za naredno razdoblje priječi isplatu dobiti svojih vlasnicima, što je za poduzetnike koji su u međuvremenu uspjeli presložiti poslovanje opravdan i razuman povod da preispitaju kalkulacije i odluče se na vraćanje potpore.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:25 10.06.2020.

Baš me zanima hoće li odvjetničko društvo Hanžeković vratiti poticaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije