Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINKOVCI

Vinkovčani učili kako povući novac iz EU fondova

Ivana Maletić
Miroslav Flego
05.12.2013.
u 15:58

Konferencija je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i područne regionalne samouprave, ostalim korisnicima proračuna, poduzetnicima, nevladinom sektoru, te pravnim i fizičkim osobama zainteresiranim za tematiku EU fondova

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Ivana Maletić predsjedala je današnjom konferencijom Izazovi korištenja EU fondova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, održanoj u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima.

Konferencija je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i područne regionalne samouprave, ostalim korisnicima proračuna, poduzetnicima, nevladinom sektoru, te pravnim i fizičkim osobama zainteresiranim za tematiku EU fondova. Konferencija je specijalizirana, temeljena na specifičnostima Vukovarsko-srijemske županije uočenim analizom popunjenih upitnika koje su općine, gradovi i Županija dostavili u Ured zastupnice Ivane Maletić.

Ivana Maletić je istaknula kako će europski fondovi biti najvažniji izvor financiranja jedinica lokalne i samouprave u sljedećem desetogodišnjem, a negdje i dužem, razdoblju, a budući da je hrvatska Vlada zakazala s pripremom projekata i pružanjem administrativne pomoći lokalnim jedinicama, Hrvatskoj prijeti opasnost da iskoristi manje od 5 posto dodijeljenih sredstava u prvoj godini članstva.

Prema riječima zastupnice Maletić za iskoristiti 8,1 milijardu eura potrebno je imati pripremljeno i u provedbi 16,2 milijarde eura. Priprema projekata iznosi otprilike 3 do 5 posto vrijednosti projekta što znači da bi Vlada Republike Hrvatske trebala uložiti preko 800 milijuna eura u pripremu projekata. Vlada za pripremu projekata izdvaja 120 milijuna kuna, a čak i to ne može potrošiti, tvrdi zastupnica HDZ-a u EU parlamentu.

- Nesnalaženje Vlade i nerad danas vidjet će se za tri godine kada se budu oduzimala sredstva. Naš cilj je uspješno korištenje EU fondova u Republici
Hrvatskoj i zato nećemo prestati inzistirati na tome da Vlada gradi administrativne kapacitete u sustavu i hitno započne s intenzivnim i financijski značajnim ulaganjima u pripremu projekata – zaključila je Ivana Maletić.

Regionalne konferencije organiziramo kako bismo lokalnim jedinicama i svim zainteresiranima pomogli u razumijevanju problematike europskih fondova i mogućnostima koje se njihovim korištenjem otvaraju. Cilj je pokazati Vladi da na lokalnoj razini ima puno vrijednih projekata, znanja, kreativnosti i energije, ali da Hrvatskoj nedostaje aktivna, pametna Vlada koja će strateški dobro definirati ciljeve i prioritete te iskoristiti financijske instrumente Europske unije i usmjeriti ih na intenzivnu pripremu projekata - rečeno je današnjoj vinkovačkoj konferenciji Izazovi korištenja EU fondova u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije