Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Vinkovčani učili kako povući novac iz EU fondova

Konferencija je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i područne regionalne samouprave, ostalim korisnicima proračuna, poduzetnicima, nevladinom sektoru, te pravnim i fizičkim osobama zainteresiranim za tematiku EU fondova
05. prosinca 2013. u 15:58 0 komentara 541 prikaza
Ivana Maletić
Foto: Miroslav Flego

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Ivana Maletić predsjedala je današnjom konferencijom Izazovi korištenja EU fondova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, održanoj u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima.

Konferencija je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i područne regionalne samouprave, ostalim korisnicima proračuna, poduzetnicima, nevladinom sektoru, te pravnim i fizičkim osobama zainteresiranim za tematiku EU fondova. Konferencija je specijalizirana, temeljena na specifičnostima Vukovarsko-srijemske županije uočenim analizom popunjenih upitnika koje su općine, gradovi i Županija dostavili u Ured zastupnice Ivane Maletić.

Ivana Maletić je istaknula kako će europski fondovi biti najvažniji izvor financiranja jedinica lokalne i samouprave u sljedećem desetogodišnjem, a negdje i dužem, razdoblju, a budući da je hrvatska Vlada zakazala s pripremom projekata i pružanjem administrativne pomoći lokalnim jedinicama, Hrvatskoj prijeti opasnost da iskoristi manje od 5 posto dodijeljenih sredstava u prvoj godini članstva.

Prema riječima zastupnice Maletić za iskoristiti 8,1 milijardu eura potrebno je imati pripremljeno i u provedbi 16,2 milijarde eura. Priprema projekata iznosi otprilike 3 do 5 posto vrijednosti projekta što znači da bi Vlada Republike Hrvatske trebala uložiti preko 800 milijuna eura u pripremu projekata. Vlada za pripremu projekata izdvaja 120 milijuna kuna, a čak i to ne može potrošiti, tvrdi zastupnica HDZ-a u EU parlamentu.

turisti OSAM PRIORITETA Akcijski planovi temelj za EU projekte euri Sedmogodišnji proračun Hrvatska do 2020. iz EU može povući osam milijardi eura

- Nesnalaženje Vlade i nerad danas vidjet će se za tri godine kada se budu oduzimala sredstva. Naš cilj je uspješno korištenje EU fondova u Republici
Hrvatskoj i zato nećemo prestati inzistirati na tome da Vlada gradi administrativne kapacitete u sustavu i hitno započne s intenzivnim i financijski značajnim ulaganjima u pripremu projekata – zaključila je Ivana Maletić.

Regionalne konferencije organiziramo kako bismo lokalnim jedinicama i svim zainteresiranima pomogli u razumijevanju problematike europskih fondova i mogućnostima koje se njihovim korištenjem otvaraju. Cilj je pokazati Vladi da na lokalnoj razini ima puno vrijednih projekata, znanja, kreativnosti i energije, ali da Hrvatskoj nedostaje aktivna, pametna Vlada koja će strateški dobro definirati ciljeve i prioritete te iskoristiti financijske instrumente Europske unije i usmjeriti ih na intenzivnu pripremu projekata - rečeno je današnjoj vinkovačkoj konferenciji Izazovi korištenja EU fondova u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Arheološko nalazište kod Bojne
TAJNA GROBA BROJ 4
Nepoznati hrvatski vladar iz 8. stoljeća otvara novo poglavlje povijesti
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.