Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izazov vladi

Ulaganje FGS-ova mogao bi zakočiti i Bruxelles

'29.10.2011. Rijeka - U brodogradilistu 3. Maj svecano je porinut tanker Istra za prijevoz nafte izgradjen za narucitelja Uljanik plovidbu iz Pule. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/3
19.04.2012.
u 12:01

Vodeći su ulagači FGS-ova, a njihove eventualne pogrešne odluke izravno utječu na visine mirovina

Nakon što je postalo jasno da su fondovi za gospodarski razvoj u igri za preuzimanje 3. maja i Brodotrogira, postavlja se pitanje trebaju li i smiju li uopće ući u taj posao? Njihov način ulaganja zasniva se, naime, na modelu u kojemu u investiciju ulaze s polovicom ugovorenog iznosa, dok drugu polovicu osigurava Vlada, preko svoje razvojne banke, HBOR-a. S obzirom na to da se Vlada Bruxellesu obvezala da neće ulaziti u izravne ili neizravne subvencije brodogradilišta, s ovakvom bi idejom mogli imati ozbiljnih problema.

– Upravo o tome razgovarao je jučer u Bruxellesu potpredsjednik Vlade Neven Mimica, no o sadržaju tih razgovora s Mimicom još nisam razgovarao – rekao nam je jučer naš izvor blizak vrhu Vlade. Na upit o sadržaju bruxelleskih razgovora o brodogradilištima Neven Mimica jučer nam nije odgovorio. I drugi dužnosnik Vlade potvrdio je da su i te kako svjesni problematičnosti takvog preuzimanja brodogradilišta jer na svaku kunu koju bi uložili fondovi jednu bi kunu uložila i država, a to bi Europska komisija lako mogla protumačiti kao prikrivenu državnu subvenciju.

Svi se ograđuju

Premda nam je potvrđeno da nikakav dokument o FGS-ovih preuzimanja brodogradilišta u Vladu nije stigao, izvor kaže da to ne znači i da prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nije postigao načelan dogovor s fondovima. Nije nebitan ni moment da su u dijelu privatne investicije FGS-ova vodeći ulagači mirovinski fondovi. Njihova su ulaganja posebno osjetljivo područje jer pogrešne odluke izravno utječu na buduće visine mirovina njihovih članova, svih zaposlenih građana. Čelnici AZ obveznog mirovinskog fonda i PBZ Croatia osiguranja ogradili su se od komentiranja investicije o kojoj su, kažu, saznali iz medija i nitko im se službeno nije obratio.

– Fondovi prvo naprave dubinsko snimanje, a onda pitaju nas ulazimo li u investiciju. Ne mogu reći ni bismo li glasali za ili protiv dok se službeno još ništa ne zna – kaže Dubravko Štimac, predsjednik uprave PBZ Croatije. No, otvoreniji su u Raiffeisen mirovinskom društvu, gdje ističu da fondove za gospodarsku suradnju ne smatraju prioritetno alatima za spašavanje posrnulih tvrtki, već ulaganjima čiji je primarni cilj ostvarivanje zarade za članove.

– Na žalost, ne raspolažemo svim potrebnim informacijama da bismo mogli ocijeniti moguću ulogu fondova za gospodarsku suradnju u brodogradilištima – oprezno napominju te dodaju da ne mogu komentirati ulaganja državnih sredstava, ali imaju jasne kriterije sudjelovanja u donošenju odluka temeljenih na uloženim sredstvima članova u FGS-ove. Nisu baš izravni, no to bi se moglo protumačiti kao prst dolje. Da su razgovori s predstavnicima Vlade i brodogradilišta i pregled poslovanja u inicijalnoj fazi, danas potvrđuju i Marko Makek iz Nexusa i Petra Rebić iz Prosperusa. No, o tim razgovorima još ništa ne znaju predstavnici sindikata brodogradilišta.

– Znamo ono što smo pročitali u medijima, no za nas je bitno da novi vlasnik ima bankovna jamstva i može nam osigurati nove poslove. Onda nam vlasnička struktura nije bitna – ističe Slavko Bilota, sindikalist Brodotrogira.

Škegrin interes

Upravo dio s novim poslovima zabrinjava Željka Maričića iz sindikata 3. maja, koji ne vjeruje da FGS-ovi imaju kontakte koji bi omogućili nove poslove.

– Ne mogu naći nijedan normalan razlog da uđu. Brodogradnja vrlo sporo obrće kapital, dobit je u rangu jedan posto, što ne može odgovarati ni jednom fondu pa pretpostavljam da je to neki dogovor s Vladom – kaže Maričić.

Da nikakav genijalac, pa bio to i Borislav Škegro, koji je zapravo “vizionar” osnivanja FGS-ova upravo radi brodogradilišta, ne može dva gubitaša dovesti u plus, upozorava ekonomski analitičar Ante Babić.

– Da ulože u tržište novca, povrat bi bio 5% godišnje, od državnih obveznica od 7 do 8%, od Poslovnih anđela od 50 do 100%, a ovdje minus 50%! Zar treba uložiti u to samo zbog Škegrina interesa? – krajnje je otvoren Babić, koji strahuje i za mirovine, dok Damir Novotny kaže da 2 mlrd. kuna FGS-ova treba usmjeriti u stvaranje novih radnih mjesta ulaganjem u mala i srednja poduzeća, a ne u brodogradilišnu “rupu bez dna”.

Komentara 1

ST
sttipe
13:12 19.04.2012.

zašto se škverove mrcvarilo godinama??pa da ih \"kupi\" političar!!!i to koji političar,jahač privatizaciske apokalipse!!!za njegova mandata mnogi su se obogatili bez kune uloga..sve ih triba.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije