Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

U Vodicama uz rekordan odaziv održani 13. Dani inženjera elektrotehnike

Posebna tema i naglasak 13. Dana inženjera elektrotehnike su digitalne transformacije elektroenergetskog sektora kao posljedica decentralizacije proizvodnje električne energije, razvoja tržišta električne energije i automatizacije elektroenergetskih podsustava.
02. listopada 2021. u 15:51 0 komentara 467 prikaza
Dani inženjera elektrotehnike
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/4

U u organizaciji Hrvatske komore inženjera elektrotehnike u vodičkom hotelu Olympia od 30.09. do 02.10.2021. održani su 13. Dani inženjera elektrotehnike, najznačajnije stručno okupljanje inženjera elektrotehnike.

Kao i ranijih godina osim stručnog dijela kongresa, i ove godine posvećen je veliki značaj zajedničkom druženju sudionika i izlagača – naših renomiranih elektrotehničkih tvrtki iz zemlje i inozemstva

Posebna tema i naglasak 13. Dana inženjera elektrotehnike su digitalne transformacije elektroenergetskog sektora kao posljedica decentralizacije proizvodnje električne energije, razvoja tržišta električne energije i automatizacije elektroenergetskih podsustava. 

Na tu temu ,u suradnji s HEP – Operaterom distribucijskog sustava održana sU predavanja i okrugli stol gdje  se dao kratki prikaz opsega važećih propisa koji su na snazi u Republici Hrvatskoj, bilo da su doneseni u Hrvatskoj ili u Europskoj uniji, kojima se stvaraju nužni zakonski preduvjeti za tranziciju tradicionalnog elektroenergetskog sustava u fleksibilni sustav, čime se otvaraju brojne mogućnosti sudjelovanja krajnjih korisnika u elektroenergetskim aktivnostima, na dobrobit  sustavu i krajnjem korisniku.

u vodicama Počeli su 12. Dani inženjera elektrotehnike, najznačajnije stručno okupljanje inženjera

Pored stručnih tema, bitnih za elektrotehničku struka, na ovim 13. Danima inženjera elektrotehnike odvojeno je nekoliko sati za razgovor i diskusiju na temu što je Hrvatska komora inženjera elektrotehnike danas te što bi trebala biti sutra, s  posebnim naglaskom na strukovnu i poslovnu etiku  članova, kao i na sve probleme koje muče elektrotehničku struku u sustavu građevinarstva.

U odabranim referatima dvodnevnog okupljanja obuhvaćene su mnoge teme značajne za rad inženjera elektrotehnike, kako projektanata i nadzornih inženjera, tako i inženjera voditelja građenja i voditelja radova. Nastojalo se obraditi većinu tema koje trenutno zaokupljaju hrvatsku stručnu javnost. 

Tradicionalno i ove godine pokrovitelj je  Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uz nazočnost  resornog ministra Darka Horvata koji ga je pred rekordnim brojem od 600 sudionika i otvorio . Kao pokrovitelji na kongresu su sudjelovali i predstavnici sva četiri hrvatska elektrotehnička fakulteta /Zagreb, Osijek, Split i Osijek/

U ime Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, dekan prof. dr Drago Žagar; Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb, prodekan prof. dr Mario Vražić ; Tehničkog fakulteta u Rijeci, pomoćnik dekana izv. prof. dr. Neven Bulić; Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split, izv. prof. dr. sc. Petar Šolić. Hrvatsku komoru inženjera građevinarstva predstavljala je predsjednica gđa Nina Dražin Lovrec,Hrvatsku komoru inženjera strojarstva predsjednik Željko Dorić.
Hrvatsku komoru arhitekata zamjenik predsjednice Matko Vetma, Hrvatsku komoru inženjera geodezije član UO Marko Pilić, Hrvatski zavod za norme predstavljao je ravnatelj Igor Božičević, HRO CIGRA - predsjednik dr. Goran Slipac, Hrvatski odbor CIRED-a - predsjednik Kažimir Vrankić, tvrtku Schneider electric d.o.o. predstavljao je Tomislav Šćrbak.

Pušten u rad plutajući LNG terminal u Omišlju, stigao i  Plenković ENERGETIKA Gazprom: Isporuke plina prema Hrvatskoj krenule novom rutom

Kao uvod kongresu održana je i Press konferencija na kojoj su se predstavnicima medija obratili predsjednik HKIE Živko Radović, predsjednik OO 13. DIE Darko Angebrandt i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.
Tom prigodom u ime HKIE uručena je donacija u iznosu 5.000,00 kuna za Međunarodni dječji festival ravnatelju Jakovu Biliću.

BOLJE TO NEGO PAUK
VIDEO Dvojac iz Zagreba oduševio Hrvatsku: Zasmetao im auto na putu, pa ga se 'kreativno riješili'
PVMax
Sunce na vašem krovu
Projekt PVMax – REGEA priprema investicijski val u sunčane elektrane
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.