Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još bez dogovora

U referentnu godinu ušli sa 50 milijuna litara mlijeka manje!

'mljekari_PXL_unu_091204'
''
13.01.2011.
u 12:00

- U 2010. proizvodnja mlijeka pala je 8%. Propalo je 5000 proizvođača, a seljake i dalje nitko ne "šljivi", kaže Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka

Nakon što su, nezadovoljni otkupnim cijenama, prijetili i neisporukom mlijeka, proizvođači su u višemjesečnom mliječnom ratu s prerađivačima očito izvukli deblji kraj. Niti su, naime, izborili 10% više otkupne cijene, niti su dočekali sastanak s ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Petrom Čobankovićem, kaže Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka.

Bojkot se više ne isplati

A kako kasni i dio poticaja ministarstva za rujan, obećanih u prosincu, mljekarska je industrija zasad jedina koja seljačka potraživanja koliko-toliko plaća na vrijeme pa im se više i ne isplati najavljeni bojkot mljekara. Odugovlačenjem pregovora ušli su, k tome, i u referentnu godinu u kojoj je svaka proizvedena litra važna, inače bi im se ulaskom RH u EU mogla obiti o glavu – pogotovo zna li se da je u lanjskoj godini domaća proizvodnja pala za čak 50 milijuna litara! Neke su mljekare poput Dukata ponovno krenule u povećanje proizvodnje subvencioniranjem kupnje 4000 junica u vrijednosti oko 6 milijuna kuna. Računa se da bi se time povećala proizvodnja za oko 15 milijuna litara mlijeka godišnje. No Rešetar smatra kako će uz sadašnju neisplativu proizvodnju teško realizirati svoje planove.

– Država već godinu i pol štiti otkupnu cijenu mljekara, pomažući im u daljnjem bogaćenju, a seljake "tko šljivi" – kaže Rešetar. U RH se otkupna cijena mlijeka nije mijenjala već godinu dana, iako se traže visoki parametri mliječnih masti i proteina kakve nema ni EU25, čiji se tromjesečni prosjek uzima kod obračuna, a za to je vrijeme samo u Francuskoj ili Italiji otkupna cijena povećana i 20 do 30% – tvrde u HSUPM-u.

Opet muka sa sirevima

U Hrvatskoj je pak poskupljivala proizvodnja, stočna hrana i 100%, energenti, struja..., tako da je u međuvremenu propalo 5000 proizvođača, među kojima i neki koji su uz pomoć operativnog programa Vlade proteklih godina u farme uložili i 5 milijuna kuna, te je lanjska godina završena padom proizvodnje oko 8% i s 20.000 krava manje, tvrde. Iz mliječne industrije odgovaraju kako je u recesiji pala i potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda oko 5%, kao i njihove maloprodajne cijene, izvoz 6%, dok je uvoz fermenata i sireva do kraja 2010. premašio 50% domicilne proizvodnje sira od 32 tisuće tona.

Iako proizvođači tvrde da su potplaćeni, u RH su, tvrde u Croatiastočaru, otkupne cijene mlijeka u odnosu na EU25 5% veće te razloga za njihovo umjetno povećanje i dalje nema. To više što proteklih mjeseci otkupne cijene mlijeka znatno rastu i u EU. Procjene su bile kako će u prvom kvartalu 2011. u nas rasti 5%, no već u siječnju rast će i 11%, kazali su u Dukatu.

Komentara 1

CI
cicibela
12:25 13.01.2011.

Vladajućoj političkoj kasti u Hrvatskoj treba dodijeliti Nobelovu nagradu za umjetnost. Jer, treba biti umjetnik za uništiti tako bogatu zemlju, sa tako raznolikim resursima, a sa tako malo stanovnika. Maštovitom i upornom destrukcijom oni su to uspjeli !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije