Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelovar

U probnom radu geotermalna elektrana Velika Ciglena

Velika Ciglena
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
24.01.2019.
u 14:17

Pogon će koristiti vruću vodu i paru za proizvodnju električne energije.

Geotermalna elektrana Velika Ciglena kod Bjelovara, nakon više odgoda, napokon je u probnom radu. Radi se o prvom takvom energetskom projektu u Hrvatskoj snage 17,5 MW u kojeg su investirali hrvatski Geothermal, vlasnika Dragana Jurilja, i njihov turski partner kompanija MB Holding.

Iako investitori nisu željeli izlaziti u javnost s konkretnom vrijednosti investicije, procjenjuje se da bi ona u konačnici mogla biti 35 milijuna eura. Dozvola za izgradnju geotermalnog postrojenja je izdana 2015., a očekivalo se da će u probnom radu biti 2017. O razlozima kašnjenja i planovima Poslovni dnevnik pokušao je saznati od investitora, prije svega od Jurilja koji je vodio projekt u Hrvatskoj, ali su oni ostali nedostupni.

Neslužbenu potvrdu puštanja u rad postrojenja PD je dobio u HEP-u, a na čiju mrežu je elektrana spojena. Ranije je Jurilj isticao da su najveći troškovi i problemi oko rada geotermalne elektrane u procesu istraživanja i razvoja, dok se nakon njezina puštanja u rad proces odvija jednostavno i bez većih troškova.

Radove na elektrani Velika Ciglena je obavio Đuro Đaković dok je samo puštanje u rad postrojenja povjereno talijanskoj kompaniji Turboden, koja je dio globalne grupacije Mitsubishi Heavy Industries. Geotermalni izvor u Cigleni je još 1990. otkrila Ina Naftaplin prilikom istraživanja nafte. Elektrana će koristiti paru i vodu čija temperatura doseže i 170 Celzijevih stupnjeva kako bi ih tehnologijom tzv. organskog Rankinova ciklusa (ORC) pretvorila u električnu energiju.      

Komentara 4

BE
belimo
19:47 24.01.2019.

Sve je to ok,ali...TO JE TREBALO BITI U VLASNIŠTVU HEP-a ,tj. RH. Ovako je naša država platila velike poticaje za gradnju,i plaćali budemo veliku cijenu za OIE a sva lova ode u privatne džepove i van.

VO
vorda400
16:24 24.01.2019.

Samo 30g nam je trebalo da počnemo iskorištavati tu energiju dam se kladiti da je hrpa zelenih prosvjedovala protiv te elektrane

AI
airbender
18:45 24.01.2019.

sta je sa ITERom, fuzijskom tehnologijom, nesto mi to sporo ide, nekom pase ne zuriti se??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije