Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šume

U Hrvatskoj čak 600 tisuća vlasnika privatnih šuma

\'08.03.2009.....Zagreb...gra......Dubravkin put,tuskanac.Posjecena suma .Photo:Marko Prpic/Vecernji list\'
Marko Prpić/Pixsell
18.07.2011.
u 10:33

Stavljanjem privatnih šuma u funkciju i njihovim boljim gospodarenjem moglo bi se zaposliti do 10.000 ljudi, tvrde stručnjaci.

Stanje u privatnim šumama u Hrvatskoj i zemljama jugoistočne Europe nije zadovoljavajuće. Očigledna je slaba mobilizacije sirovine, a više od 600.000 hrvatskih privatnih šumoposjednika, koji gospodare s oko 600 tisuća hektara, ne uspijeva nametnuti svoje interese mjerodavnim institucijama.Stanoviti napredak postignut je osnivanjem Šumarske savjetodavne službe, no Vlada ju je lani ukinula u sklopu antikriznih mjera. Po ulasku u EU očekuje se jačanje i unapređenje gospodarenja u privatnim šumama, što otvara potrebu za primjenom najnovijih tehnologija sječe, vuče i izvlačenja drvne sirovine, za okrupnjavanjem posjeda, uvođenjem turističkih djelatnosti u šumarstvu, ali i potrebu za izradom projekata koji će se moći kandidirati za novac iz europskih strukturnih fondova, kaže Marijan Kavran iz Drvnog klastera Delnice, koji u utorak u Westinu organizira 1. regionalnu konferenciju šumoposjednika JIE.

Kavran kaže kako neki vlasnici u RH nikad nisu kročili nogom u svoju šumu, a kako u državnim strategijama šumarstva privatne šume nisu odgovarajuće tretirane i nemaju dojam da raspolažu nekom važnom imovinom. Vlasnički odnosi nisu usklađeni ni s katastarskim i gruntovnim knjigama, iako bi se stavljanjem privatnih šuma u funkciju i boljim gospodarenjem moglo zaposliti do 10.000 ljudi.

Stručni krugovi i šumovlasnici predlažu da se u nekim dijelovima RH provede mini agrarna reforma, odnosno komasacija, kako bi se posjedi okrupnili. Na konferenciji će se govoriti i o pokretanju tržišta drva iz malih šumoposjeda koje ne funkcionira te o izmjenama Zakona o šumama.

Komentara 43

Avatar Bjeda
Bjeda
00:54 19.07.2011.

18.07.2011. u 19:34h Povratnik je napisao/la: NASTAVAK: Godine 1945 -1948-1950-*-- -*-*-**- Di si ti zapeo... jos malo ,dolazi i Elvis....uzivaj....

SP
Spezispezi
12:05 18.07.2011.

Zakonodavac je po pitanju privatnih šuma napravio doslovce šumu propisa. Ja sam jedan od privatnih vlasnika šume i po sadašnjim propisima ispada kao da ja i nisam vlasnik, nego država. Jer kada bih htio iskoristiti nešto od te šume došao bih otprilike na kalkulaciju da bih platio pristojbi i raznih troškova 200 kn da bih zaradio 100 kn. K tome bih za državu morao proći cijeli birokratski proces što je državi opet jeftinije nego da je šuma njihova, pa da sami to rade. Zato u moju šumu i dolaze samo jeleni i divlje svinje. Ostaje mi i druga varijanta, da sve to radim na crno, pa posječem vlastitu šumu, ali to sam jednom u maloj količini napravio i imao sam grdnih problema s policijom i pratećim službama, pa sam se okanio ćorava posla. Bolje neka raste i zarasta do nekih boljih vremena...

DO
downunder
15:33 18.07.2011.

Nije valjda banda lopovska bacila oko i na privatne sume

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije