Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
regija Adria

Top 15 financijskih grupacija - UniCredit uvjerljivo na čelu

banka
VL FOTO
04.07.2011.
u 07:29

U suradnji s Deloitteom donosimo liste i analizu 15 najvećih bankarskih grupacija i 15 najvećih osiguravateljskih grupacija u regiji

Prvi put, u suradnji s Delloiteom, Večernji list donosi liste "ADRIA FSI TOP 15" – ljestvice 15 najvećih bankarskih i 15 najvećih osigurateljskih grupacija te Deloitteovu analizu trendova u regiji Adria. Ljestvicom bankarskih grupacija uvjerljivo dominira grupa UniCredit, slijede je grupe NLB i Intesa Sanpaolo. Ako se izuzme NLB, prvih sedam pozicija u regiji drže banke majke dominantnih banaka u Hrvatskoj – od 4. do 7. mjesta pozicije, naime, drže Hypo Alpe Adria, RBA, Erste i SocGen.

“Najveće bankarske grupacije regije Adria posluju na većem broju tržišta, što im omogućuje servisiranje potreba klijenata s regionalnim aktivnostima. Dobra rasprostranjenost omogućuje pristup relativno širokoj depozitnoj bazi, a s druge strane vlasnicima, odnosno dioničarima osigurava diverzifikaciju poslovanja, i to izloženošću većem broju ekonomija. Kako se ekonomije ove regije nalaze na različitim stupnjevima razvijenosti te imaju različite očekivane stope rasta, šireći se u regiji, dobiva se kombinacija stabilnosti uz mogućnost ostvarivanja većeg rasta te povećanja profitabilnosti. Stoga ne treba bit čudno što je od 15 najvećih banaka i bankarskih grupacija u regiji njih 11 prisutno u više zemalja regije.

U prilog važnosti ovdje prikazanih 15 najvećih bankarskih grupacija u regiji govori i činjenica da zbroj njihove aktive čini više od 80 posto ukupne bankarske aktive u svim zemljama regije”, donosi Deloitte u svojoj analizi.

Najveća bankarska grupacija u regiji talijanski je UniCredit, koji posluje u četiri države regije (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina), uz aktivu u regiji ukupno veću od 19,7 milijardi eura. Slijedi grupacija Nova Ljubljanska banka, koja posluje u svim državama regije osim u Hrvatskoj, a za njom grupa Intesa Sanpaolo, koja usluge pruža u četirima zemljama u kojima je i grupacija UniCredit.

Te tri najveće bankarske grupacije regije zajedno čine oko 36 posto ukupne aktive regije, zapazili su u Deloitteu.

Sukladno očekivanjima, u 2010. godini rezervacije za loša i upitna potraživanja nastavile su trend rasta započet u prethodnim godinama. Taj trend zapravo je nastavljanje čišćenja bilanci, započeto u 2008. godini, a među ostalim je posljedica znatnog povećanja portfelja loših potraživanja (takozvanih non performing loans), i u globalnom bankarskom sustavu i u regiji.

Loši krediti

U skladu s nastavljanjem trendova iz protekle godine, korisno je ponovno podsjetiti da se problem portfelja loših potraživanja na razvijenim tržištima, među ostalim, rješava i prodajom cijelih blokova takvih portfelja. Njihovi su kupci obično vrlo veliki, specijalizirani svjetski fondovi, druge banke ili specijalizirane kompanije.

Isti su metodološki pristupi i na srednjoeuropskim tržištima, gdje to pravno-regulatorni okviri omogućuju. U regiji koju promatramo, međutim, dosad nije bilo tako. Ipak, s obzirom na znatan porast loših potraživanja, s jedne se strane stvara kritična masa, a s druge i sve veća potreba za rješavanjem izazova novim metodama i pristupima, kao što je slučaj s razvijenim sustavima.

Takav metodološki pristup uobičajeno podrazumijeva angažman širokog spektra unutarnjih resursa i vanjskih suradnika, napominju u Deloitteu te ističu da breme oslabljenih ekonomija nastavlja činiti dodatni pritisak na bilance banaka.

Banke su uzastopnim reprogramima kredita nastojale potaknuti pozitivne pomake u poslovanju gospodarstvenika, međutim zbog nedostatne gospodarske aktivnosti taj pristup nije uspio dati željene efekte.

Ipak, banke sve češće imaju aktivan pristup u rješavanju problema. Na tragu novog pristupa reprograme kredita sve češće prati financijsko i operativno restrukturiranje samih dužnika. U sklopu tog aktivnog pristupa zajednički timovi vjerovnika, dužnika i nezavisnih savjetnika snimaju stanje u tvrtki i detaljno analiziraju sve aspekte poslovanja, radi identifikacije takozvanih cash burnera i cash creatora.

Temeljem tih nalaza određuje se skup mjera koje je potrebno poduzeti za stabilizaciju poslovanja, vraćanja pozitivnog "cash flowa" uz stvaranje pretpostavki za uredno servisiranje restrukturiranih obveza. U konačnici se izrađuje plan poslovanja te otplate kredita, za koji se utvrđuje skup pokazatelja tzv. covenanta, čije ispunjavanje vjerovnici nastavljaju pratiti na redovitoj bazi.

Uobičajeno je da se zbog složenosti i osjetljivosti toga pristupa angažiraju vanjski savjetnici koji imaju veliko iskustvo i širok spektar vještina za adekvatno sagledavanje svih ključnih aspekata, financijskih, operativnih, poreznih, računovodstvenih i pravnih.

Profitabilni

Prema podacima središnjih banaka, i nakon provedenih čišćenja bilanci većina banaka ostaje adekvatno kapitalizirana. Unatoč tome što je povećanje troškova rezervacija negativno utjecalo na profitabilnost, većina banaka i u 2010. godini poslovala je s dobiti. Tako je od 15 najvećih grupacija, njih 12 poslovalo profitabilno. Štoviše, ako se gleda dobit prije rezervacija, može se zapaziti da je ona u pravilu ostala na razini iz 2009. godine ili se čak povećala, pod utjecajem većih kamatnih prihoda.

Ključne riječi

Komentara 3

SC
Scanius
09:38 04.07.2011.

A gdje je drugi dio istrazovanja koji govori u usiguravajucim drustvima? Mislim stvarno bezveze ovaj vecernjak kad nesmije objaviti nista lose. Pa jeli vas financira HDZ il kaj ... ja ipak mislim da bi trebali biti javni servis a ne plačenici.

MP
mpaton
13:08 04.07.2011.

je sta je da je, jedna banka gora od druge, a najvece od njih uni kredito-morali su prije par mjeseci podignut temeljni kapital i dobit frisku lovu koja im je falila, jer su se zaspekuljirali, a ni slovenci nisu nista bolji, oni imaju manjak jos iz prosle godine kad su napravili preko 100 milijuna eura minusa, pravo je pitanje: zasto nisu dosle banke koje nesta znace u europi i svijetu npr: doicebank, comercbank, ubs, kredit svis, paribas, i druge da ih ne nabrajam, kod nas su doli sami \"planetrai\", jedan gori od drugog a najgora od svih je svakako hipo banka, koja je bankrotirala odnosno MLB koji su je kupili 2006 za 3,7 milijradi eura u nju upumpali 1,7 milijardi eura i onda sve to u novembru 2009 poklonili pokrajini koruskoj i jendoj banci iz graca-odnosno prodali sve skupa za 1 euro-

DU
Deleted user
21:41 04.07.2011.

UniCredit je zadnja rupa... a tek sad ce da otpisiju gubitke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije