Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomatski gaf

Tedeschi i Todorić ne žele Vidoševića na čelu Komore

vidosevic tedeschi (1)
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/3
Autor
Gojko Drljača
29.03.2011.
u 10:55

- Izjavom da iza Atlanticova preuzimanja Droge Kolinske i mogućeg Agrokorova preuzimanja Mercatora stoje banke, Vidošević je pokazao nerazumijevanje biznisa, upozorava Tedeschi

Kad je prošle godine u Portorožu svečano objavljeno da Atlantic grupa u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija preuzima slovenski ponos, Drogu Kolinsku, svatko tko je iz Hrvatske nazočio tom događaju bio je ponosan jer je dobra hrvatska kompanija i korektan hrvatski poslodavac preuzeo vrhunsku slovensku kompaniju.

Ružno relativiziranje

Ujedno je to bilo jedno od najvećih preuzimanja u regiji od raspada Jugoslavije te je Emil Tedeschi dobio i posebnu pažnju prestižnih zapadnih medija kao što je The Economist i Financial Times. Međutim, sada čovjek, koji bi trebao biti perjanica hrvatske gospodarske diplomacije, relativizira taj veliki uspjeh jednog hrvatskog poduzeća.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević izjavio je u intervjuu za slovenski mediji Mariborsku večer, kako iza preuzimanja Droge Kolinske od strane Atlantica te možebitnog preuzimanja Mercatora od strane Agrokora zapravo stoje banke te da će one upravljati budućnošću najznačajnijih privatnih hrvatskih pa tako i slovenskih tvrtki. Netko bi želio da banke gospodare njegovom sudbinom?

Vodeći hrvatski poduzetnici nisu mogli sakriti ljutnju zbog neodmjerenog istupa Nadana Vidoševića. Bili su šokirani činjenicom da čovjek, koji po svojoj funkciji treba biti prvi hrvatski gospodarski diplomat te uvijek najljepše, u superlativima govoriti o hrvatskim kompanijama koje nešto pokušavaju napraviti na gostujućem terenu, na poprilično ružan način relativizira njihove kapacitete. Nadan Vidošević svojim je intervjuom izašao u susret upravo na ruku slovenskim skepticima koji smatraju da hrvatski poduzetnici kupuju slovenske kompanije na dug te da će ih tako dovesti u lošu poziciju, a što rezultirati zaostajanjem u razvoju, otpuštanjem, izvlačenjem novca, rasprodajom imovine...

– Atlantic Grupa je 100-postotni vlasnik Droga Kolinske, te je najveću transakciju jedne privatne kompanije iz jugoistočne Europe u posljednjih 20 godina financirala vlastitim kapitalom, te kreditima komercijalnih banaka, uz potporu EBRD-a. Izjave predsjednika HGK, koju financiraju sve kompanije koje posluju u Hrvatskoj, u intervjuu mariborskoj Večeri su iznenađujuće jer pokazuju nerazumijevanje biznisa, transakcija preuzimanja i spajanja, kao i suštine tržišnog gospodarstva. One na niti jedan način ne promoviraju poduzetništvo, rad i rizike koje preuzimaju poduzetnici i njihovi timovi, te također na pogrešan način govore o funkciji financijskih institucija – poručio mu je Emil Tedeschi.

Marionete banaka?!

Može li netko zamisliti da slovenski političar izjavi da je Gorenje zapravo rob bankarskog kapitala? Je li moguće da predsjednik gospodarske komore „odobrovoljava“ Slovence neka prihvate hrvatske kompanije kao vlasnike tako da im poručuje kako su zapravo marionete financijske industrije?!

Komentara 91

OB
-obrisani-
14:25 30.03.2011.

Svima koje interesira porijeklo Tedeschijeve imovine neka ukucaju na Googl-u pojam ,,Tedeschi i grad Sinj,,!možda vam onda bude malo jasnije!?

AN
Antiflašist
11:08 29.03.2011.

Eu prdež

OB
-obrisani-
19:50 29.03.2011.

castrumFF U pravu si da je neumjesno kopirati čovjeka zaostalog u mentalnom razvoju!Možda da cijelu stvar patentira!Kako slikovito kažu Srbi,,idi bre da se lečiš,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije