Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Švicarska nacionalna banka zaustavit će rast franka

Nakon objave da će SNB znatno povećati ponudu švicarskog franka na novčanom tržištu u idućih nekoliko dana, HNB je objavio novi tečaj prema kojem je franak od sutra 6,68 kn.
03. kolovoza 2011. u 11:18 29 komentara 22 prikaza
Franak
Foto: VL/PIXSELL

Švicarska nacionalna banka (SNB) izvijestila je da smatra kako je franak trenutačno precijenjen i da njegova snaga prijeti razvoju ekonomije te povećava negativan rizik stabilnosti cijena u Švicarskoj. SNB neće tolerirati kontinuirano susprezanje monetarnih uvjeta te će poduzeti mjere protiv jakosti franka.

Upravo zbog toga odmah će ciljanu razinu tromjesečnog Libora pomaknuti nadomak nuli što je više moguće, odnosno smanjit će njegov ciljani raspon sa sadašnjih od 0 do 0,75 posto na između 0 i 0,25 posto. Istodobno će znatno povećati ponudu švicarskog franka na novčanom tržištu u idućih nekoliko dana, a namjerava podići i bankarske depozite po viđenju u SNB-u, sa sadašnjih otprilike 30 na 80 milijardi franaka.

Odmah će se prekinuti obnavljanje repoa i računa SNB-a bez dospijeća te će otkupiti izvanredne račune SNB-a dok se ne dostigne željena razina uplata. Od posljednjeg SNB-ova kvartalnog izvješća globalna se ekonomska situacija pogoršala, a potražnja za švicarskim frankom povećala se u posljednjih nekoliko tjedana. Kao posljedica toga svakako je i znatno pogoršanje švicarske ekonomije. SNB će nastaviti pozorno pratiti razvoj situacije na valutnim tržištima i, bude li potrebe, poduzeti daljnje mjere protiv jačanja franka.

Nakon objave Švicarske narodne banke, Hrvatska je narodna banka objavila da je franak pao na 6,68 kuna. Tečaj počinje vrijediti od sutra.

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • xychhr-200:

    Tu ideju im je sigurno dala Kosorica... moš mislit-;)))...

  • bobostar:

    Ako niste dobro pročitali evo još jednom: Švicarska nacionalan banka (SNB) izvjestil je kako smatra da je franak trenutno precijenjen te kako njegova snaga prijeti razvoju ekonomije te povećava negativni rizik stabilnosti cijena u Švicarskoj. Ne spašava SNB nas, već ... prikaži još!ć sebe (Švicarsku). Pa svima njima u CH je valjda jasno da prejaki franak radi protiv vlastite ekonomije. Švicarci su već počeli zbrajati štete u turizmu (a to im je nakon bankarstva, najjači gospodarski sektor) zbog jačanja franka i time manjeg dolaska i potrošnje turista (a onda se to veže na sve ostalo; usluge, poljoprivreda, mali obrtnici...). Nema u toj priči nigdje nikakve Jadranke; ali dobro će joj doći...

  • VolimZagreb:

    Evo tko će najviše pomoći!