Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi slom

Španjolci u panici: Dajte hitno novac ili i mi propadamo

'TOPSHOTS  Members of the two largest Spanish trade unions, UGT and CCOO, protest on May 24, 2012 in Barcelona with an effigy of Prime Minister Mariano Rajoy against a government reform of the labor c
'LLUIS GENE'
25.05.2012.
u 19:16

Obustavljeno je trgovanje dionicama četvrte po veličini španjolske banke Bankia zbog financijske rupe od 15 milijardi eura

Španjolsku ponovno potresa velika bankarska kriza. Madridski regulator tržišta vrijednosnih papira CNMV u petak ujutro obustavio je trgovanje dionicama četvrte po veličini španjolske banke Bankia zbog “okolnosti koje bi mogle utjecati na normalno trgovanje”, objavio je Reuters.

Španjolska banka, koja je nedavno djelomično nacionalizirana, prema nekim špekulacijama iz stranih medija, nakon današnjeg predstavljanja plana financijskog restrukturiranja mogla bi od države zatražiti 15 milijardi eura pomoći. Ovo je najveći iznos koji se do sada spominje za popunjavanje rupa u banci, koja je zapala u goleme probleme jer je odobrila previše kredita za kupnju nekretnina, a dužnici ih nisu u stanju vraćati jer i dalje raste nezaposlenost koja je dosegla gotovo 25 posto, a zemlja je ponovno potonula u recesiju.

Španjolski ministar financija Luis de Guindos prije nekoliko dana izjavio je da će za spas Bankije trebati devet milijardi eura. Institut za međunarodne financije (IIF) upozorio je prije tri dana da će španjolskim bankama trebati čak 76 milijardi eura da popune sve financijske rupe. IIF je upozorio da španjolske banke “sjede na gomili loših kredita”, čiji obujam iznosi oko 260 milijardi eura. Od toga bi banke mogle same sanirati 184 milijarde eura, ali još uvijek će ostati rupa od 76 milijardi eura, upozorava IIF.

Većina gubitaka u španjolskim bankama može se pripisati kreditima za nekretnine, koje su izdale regionalne štedionice. Ovoliki gubici zasigurno se neće moći riješiti bez pomoći države koja se sama bori s golemom gospodarskom krizom i prevelikom cijenom zaduživanja koju više ne može plaćati. Španjolski premijer Marian Rajoy stoga je pozvao Europsku središnju banku da kupi španjolske obveznice da se ne ponovi grčki scenarij jer ne mogu više kontrolirati dug.

Komentara 19

UK
Ugo Kajvez
19:28 25.05.2012.

Bye bye euro, bye bye eurobska unija ..........

UK
Ugo Kajvez
19:29 25.05.2012.

koja je svrha i smisao EU-a kad su kovači ovakvih tragedija ?????? .........

LU
lukarak
19:28 25.05.2012.

Garancija stednih uloga je osnovni problem. Na kraju ce novac stedisa vratiti svi gradjani sanacijom banaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije