Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Iz solarnih pogona struja za 9000 kućanstava

Zaštita klime za MOL Grupu ne znači samo ublažavanje emisija CO2, već uključuje i širu pripremu za gospodarstvo koje se dugoročno oslanja na tehnologije s niskim udjelom ugljika.
06. studenoga 2019. u 16:30 0 komentara 349 prikaza
Foto: MOL Grupa
Pogledajte galeriju 1/3

Smanjenje emisije stakleničkih plinova treba biti cilj svakoj odgovornoj tvrtki koja može djelovati na naš okoliš ali i našu društvenu te ekonomsku budućnost, MOL Grupa je upravo tu ogledni primjer.

Damir Krstičević MINISTAR OBRANE Krstičević: U 4. godini mandata nabavljat ću oružane sustave!

Kao jedna od vodećih poslovnih grupacija u našem srednjoeuropskom okruženju, MOL je strateški planirao i provodi mnoštvo proaktivnih mjera i novih tehnologija poslovanja koje djeluju na kompanijski karbonski otisak. Među njima je korištenje obnovljivih izvora energije, što bi samo onima manje upućenima bilo iznenađenje. Naime, osim korištenja geotermalne energije što je često prisutno u segmentima poslovanja naftnih kompanija, MOL je 2018. pokrenuo i izgradnju solarnih elektrana na tri industrijske lokacije u Mađarskoj, čemu je kasnije pridodana i jedna manja, a od sredine listopada 2019. u pogonu su tri od ukupno četiri. 

 | Autor : MOL Grupa Foto: MOL Grupa

Zaštita klime za MOL Grupu ne znači samo ublažavanje emisija CO2, već uključuje i širu pripremu za gospodarstvo koje se dugoročno oslanja na tehnologije s niskim udjelom ugljika. Grupa ima dugogodišnje iskustvo u konvencionalnoj proizvodnji energije, međutim, kao dio Strategije 2030., nastoji se pripremiti za budućnost bez goriva i istražiti mogućnosti koje proizlaze iz alternativnih energetskih tehnologija. 

U okviru proizvodnje solara planirano je da fotonaponske elektrane rade u ukupnom kapacitetu od 18,4 MWp, što odgovara potrebama potrošnje za više od devet tisuća kućanstava. Tako osim što pokriva dio energetskih potreba vlastitih operacija, projekt pruža izvrsnu priliku MOL-u da stekne reference na području solarne tehnologije i iskoristi buduće mogućnosti na ovom obećavajućem tržištu.

Sporazum o razumijevanju između kineske tvrtke CIMM Group Co Ltd. of China i Grada Siska VAŽAN PROJEKT Kineska tvrtka potpisala s Gradom Siskom sporazum o ulaganju vrijednom 30 milijuna dolara

Solarni pogoni proizvode električnu energiju prikupljanjem sunčeve energije s kombiniranom površinom od 105.000 m2 uz pomoć 64.594 solarnih panela. Radi se o investiciji koja doprinosi ispunjavanju ciljeva održivog razvoja MOL-a za smanjenje izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova, a povećava i zaradu od alternativnih izvora energije u skladu s kompanijskom strategijom održivog razvoja 2020. Ova vrsta proizvodnje korisna je za kompanije te doprinosi poboljšanju održivosti jer dosljedno postiže visoke rezultate u vodećim ESG istraživačkim i procjeniteljskim kućama, uključujući Indeks održivosti Dow Jones, MSCI, Sustainalytics i Bloomberg, zbog čega je MOL Grupa izvrstan primjer za druge naftne kompanije.

 | Autor : MOL Grupa Foto: MOL Grupa

Solarno poslovanje MOL-a nije samo ekološki i odgovoran projekt nego i jasan odraz nastojanja Grupe da postane jedan od vodećih inovatora u regiji, što je uostalom predviđeno i u Strategiji 2030. MOL Grupa predviđa kako će solarna energija imati važnu ulogu u budućim energetskim sustavima, stoga je i svoje industrijske sposobnosti počela razvijati u smjeru brzog odgovora na dinamičnost i rast ove tehnologije poslovanja. Pomoću fotonaponskih tvornica koriste se neiskorišteni potencijali na proizvodnim lokacijama, a istodobno se dokazuje predanost Grupe poboljšanju utjecaja na okoliš smanjenjem emisija ugljičnog dioksida.

RWE PROMO Izračunajte solarni potencijal svog krova uz RWE solarni kalkulator

Četiri godine prije početka izgradnje solarnih elektrana MOL Grupa je objavila svoju "Izjavu o klimatskim promjenama" gdje se navodi kako su klimatske promjene jedan od ključnih ekonomskih, društvenih i okolišnih izazova našeg vremena te je jasno istaknuta predanost smanjenju okolišnog otiska i smanjenju emisije stakleničkih plinova u svim segmentima poslovanja. Provođenjem ciljeva navedenih u izjavi, među kojima je i ulaganje u obnovljive izvore energije MOL dokazuje kako se radi o Grupi koja je u svemu dokazani industrijski lider, pa i u pogledu brige za našu okolinu i održivi razvoj.

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.