Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Izračunajte solarni potencijal svog krova uz RWE solarni kalkulator

RWE
Foto: Promo
1/3
12.10.2019.
u 08:00

Solarni potencijal Hrvatske izrazito visok, dok je iskorištenost među najnižima u EU

Zanima vas proizvodnja ekološki prihvatljive, solarne električne energije? Željeli biste ugraditi mikro solarnu elektranu na svoj krov, ali niste sigurni je li on pogodan za takvu investiciju te nemate dovoljno informacija o mogućnostima financiranja projekta te vremenskom povratu investicije?

Tvrtka RWE, vodeći pružatelj suvremenih energetskih rješenja u Hrvatskoj, prva je omogućila zainteresiranim građanima da sami besplatno izračunaju solarni potencijal krovova svojih kuća za ugradnju solarne elektrane putem „RWE solarnog kalkulatora“ na web stranici www.solarne-elektrane.hr/kalkulator.

RWE solarni kalkulator svakom zainteresiranom korisniku će, nakon upisa lokacije nekretnine i potrošnje električne energije na godišnjoj razini, izračunati okvirnu snagu elektrane potrebnu za proizvodnju navedene količine struje te minimalnu površinu krova potrebnu za instalaciju elektrane, kao i period povrata investicije!

Također, kalkulator će izračunati i smanjenje ekološkog otiska korisnika prikazanog kao ekvivalent broja posađenih stabala, odnosno smanjenja broja automobila u prometu na godišnjoj razini. Izračun je informativnog karaktera, a za točne informacije RWE poziva korisnike da nazovu besplatni info telefon 0800 8777.

Solarni potencijal Hrvatske izrazito visok, dok je iskorištenost među najnižima u EU

Republika Hrvatska zbog svoje geografske lokacije posjeduje veliki potencijal u iskorištavanju sunčeve energije, među većima u EU.

No, unatoč visokom solarnom potencijalu, Hrvatska manje od jedan posto električne energije proizvodi iz fotonaponskih sustava, dok primjerice Njemačka ima tisuću puta više instaliranih solara u odnosu na Hrvatsku, odnosno oko pedeset puta više po stanovniku.

Najviše fotonaponskih sustava trenutno se nalazi na sjeverozapadu Hrvatske, a na području Dalmacije, iako je potencijal najveći, iskorištenost je najniža u ovom trenutku. Usporedimo li Dalmaciju sa susjednom Slovenijom, njezin solarni potencijal veći je za 40 posto od slovenskog, ali je udio solara još uvijek deset puta manji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije