Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slijede nove mjere, promjene zakona i zadiranje u stečena prava

kosor škegro
21.01.2010.
u 16:04

Škegro najavio krupne akcije, te kaže da bi konsenzus stranaka bio dobar. Ekonomisti savjetuju Vladi da ignorira zahtjeve HUP-a za povlačenje kriznog poreza da bi se potakla potrošnja. Upravo suprotno, plaće i potrošnju treba štopati kako bi i prisilili tvrtke da više izvoze.

_ Bit će još mnogo mjera, svaki mjesec nešto novo. To su mjere koje zatjevaju izmjene brojnih zakona, zadiranje u brojna stečena prava, pa bi bilo dobro imati neki konsenzus kako stvar ne bi propala u populističkom nadmetanju stranaka, kazao je ovaj tjedan Borislav Škegro, u jednom intervjuu. Škegrin intervju Globusu pažljivo se iščitavao u ekonomskim i poslovnim krugovima, a on sam odbio je dati dodatna pojašnjenja koje bi to mjere mogle biti uz opasku da će pojašnjavati kad dođe vrijeme. 

Krizni porez upitan 

Zadiranje u stečena u prava, procijenjuje se u upućenim krugovima, ne bi išlo bez reformi socijalnih davanja, promjena na tržištu rada i redefiniranja poreznih olakšica. Dođe li do stranačkog konsenzusa promjene bi mogle krenuti već sredinom godine, nakon rebalansa proračuna. Premijerka Kosor ranije je otvorila mogućnost djelomičnog povlačenja kriznog poreza od sredine 2010, no pitanje je hoće li do toga doći iz dva razloga. Budu li otkazi pljuštali kao do sada proračun će se puniti slabije od plana, i neće biti prostora za rasterećenje. Drugi je razlog strateške prirode. Krug ekonomista okupljen oko Borislava Škegre smatra da Vlada ne treba izaći u susret lobističkim zahtjevima HUP-a i smanjivati poreze samo da bi potakla potrošnju. Upravo suprotno, narednih pet do 10 godina, Hrvatska mora kočiti i privatni i državnu potrošnju kako bi stimulirala izvoz. Poticanje domaće potrošnje donijelo bi nastavak politike zaduživanja, rasta deficita i novih balona. U tom svjetlu, ni deflacija ne bi bila bauk nego nužan scenarij da se izvučemo iz krize. 

Panična situacija 

_ Fondovi koje je vlada pokrenula imat će slab učinak na kraći rok. Euforija s kojim su dočekani nije opravdani i ona više govori o panici koja prevladava u ekonomiji. Stoga nema dvojbe da su daljnje mjere potrebne jednako kao i konsenus o cjelovitom pristupu, komentira dr. Mate Crkvenac. Cijena rada i gospodarstvo su previše opterećeni, treba stvoriti uvjete da se što više ljudi zaposli, na tržište treba vratiti i mlađu populaciju umirovljenilka. Poznato je da je Škegro kritizirao Crkvenčeve intervencije u sustav poreza na dohodak, uvođenje brojnih olakšica, izuzeća i poreznih stopa.

 _ Olakšice koje su odraz ocijalne osjetljivosti trebalo bi zadnje dirati. Promjene bi trebalo voditi prema većem opterećenju kapitala i imovine, a manjem plaća i gospodarstva, komentira dr Crkvenac.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
12:58 22.01.2010.

Taj čovjek (škegro - s malo \"š\") je kriv i odgovorona za MNOGA nevolja u hrvatskoj državi, za mnoge PLJAČKE hrvatskog bogatstva koje je omogučio i mnoge patnje građana RH za koje je on suodgovoran jer je jedan od autora preobrazbe hrvatske društvenog uređenja (usput rečeno za kojeg NITKO nije pitao hrvatske građane preko referenduma kakvo uređenje bi mi htijeli) u neoliberalnog kapitalizma (divlji kapitalizam) ..... . I sad kosorovka opet takvog tipa angažira!!?? ..... Prije će biti gore nego bolje .... a do boljeg mi se sve čini bude moralo ići preko ono goreg ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije