Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt

Predstavljen Poslovni uzlet, platforma za 'dobre poduzetničke priče'

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/4
07.03.2014.
u 11:50

Poslodavci iz Hrvatske udruge poslodavaca istaknuli su da država često donosi mjere koje poništavaju dobre efekte drugih mjera i da je izuzetno bitno da se osvijesti stanje u kojem se poduzetnici nalaze

Vlada bi uskoro mogla donijeti propis po kojem će u tvrtkama morati biti zaposlen minimalno jedan radnik najavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na predstavljanju novog projekta Poslovnog dnevnika i njegovih partnera - Poslovni uzlet.

- U Hrvatskoj postoji 30.000 tvrtki bez zaposlenih pa treba analizirati može li se promjenom zakonodavstva povećati zaposlenost na temelju zapošljavanja u tim tvrtkama - poručio je Maras koji je iskoristio priliku da bi aktualizirao svoj prijedlog pomoći gospodarstvu, a to je plaćanje PDV-a po naplati fakture po kojoj se stvorila porezna obveza. Ministar se nada da će 'progurati' taj zakon, barem za najmanje tvrtke, do početka 2015. Inače, mali i srednji poduzetnici u posljednje dvije godine ostvarivali su rast, pa stoga Maras tvrdi da se uz pomoć njihova pozitivnog rezultata spriječila i veća kriza u Hrvatskoj. Zato je pohvalio projekt Poslovni uzlet, kao platformu koja će u javnost plasirati 'dobre priče', odnosno koja će dati uvid u svijet uspješnih i kvalitetnih poduzetnika. Istaknuo je da je država pomogla poduzetništvu kroz mjeru smanjenja PDV-a za turizam i ugostiteljstvo na 13 posto kojom je obuhvaćeno oko 30.000 poduzetnika te podizanjem praga za ulazak u sustav PDV-a što je pomoglo više od 40.000 tvrtki.

Međutim poslodavci iz Hrvatske udruge poslodavaca istaknuli su da država često donosi mjere koje poništavaju dobre efekte drugih mjera i da je izuzetno bitno da se osvijesti stanje u kojem se poduzetnici nalaze.

Svako povećavanje troškova za poduzetnike je presudno. Umjetso da žongliramo s različitim mjerama trebamo poduzetnicima osigurati kontinuitet i konstanstnost, poručio je Bernard Jakelić iz HUP-a.

Inače, Poslovni uzlet projekt je Poslovnog dnevnika kojim se želi promovirati uspješne male i srednje poduzetnike. Tijekom godine izabrat će se 500 poduzetnika koji su pokazali potencijal te opstali i rasli u izazovnim tržišnim okolnostima te im dati podršku. Birat će se prema rastu različitih obilježja izvrsnosti, temeljem devet kriterija poslovne izvrsnosti.

- Malo i srednje poduzetništvo generira 65 posto zaposlenosti. Nije nam cilj puko nagrađivanje poduzetnika nego pružiti im pomoć da unaprijede svoje poslovanje, poručio je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

>> Maras danas na predstavljanju velikog projekta Poslovni uzlet

Komentara 4

DE
denis12345
12:36 07.03.2014.

Ova ideja o obaveznom zapošljavanju barem jedne osobe u tvrtki je naprosto genijalna kad takvu tvrtku možeš otvoriti bilo gdje u Europi i poslovati u Hrvatskoj. Zar sad trebamo i ovih 30 tisuća tvrtki prognati iz Hrvatske da neke druge zemlje imaju koristi od njih? Dajte se uhvatite konkretnih problema, a nemojte samo prelijevati iz šupljega u prazno.

LU
lutomirski
12:49 07.03.2014.

da, ali samo price i bajke...

DE
denis12345
13:28 07.03.2014.

Inače, pozdravljam namjeru Večernjeg / Poslovnog da u okvirima svojih mogućnosti napravi što može. Ali još bi više mogli napraviti kad bi inzistirali i od Vlade RH da konačno počne nešto smisleno raditi za gospodarstvo. Dosad su samo prodavali spin-ove, a stvarnost je često potpuno suprotna od onoga što oni tvrde. Sve do sada je bilo krivo, ali kao što vidimo od tog smjera se ne odustaje, samo se još dodaje gas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije