Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakonske promjene

Porezna oslobođenja za djecu i invalide - olakšice otišle u povijest

Obitelj
Arhiv VL-a
08.07.2010.
u 11:23

Nastupio je prvi mjesec u kojem se hrvatski građani više ne mogu koristiti poreznim olakšicama na koje su se navikli u proteklih desetak godina. Uzdržavani članovi, stanovanje u “posebnim” područjima i donacije posljednji su odbici.

Nastupio je prvi mjesec u kojem se hrvatski građani više ne mogu koristiti poreznim olakšicama na koje su se navikli u proteklih desetak godina. U godišnjoj prijavi poreza na dohodak za 2010. godinu ta će im se prava zaračunati za prvu polovicu godine, do 1. srpnja i do iznosa od šest tisuća kuna, a onda odlaze u povijest. U zemlji s hipertrofiranim fiskalnim aparatom za mnoge je građane ta vijest prilično nezgodna: korisnici stambenih kredita više neće moći na ovaj način barem donekle ublažiti teret kamata, a ponestaje im i motiva da skupljaju račune za kućne popravke koji se ubrajaju u održavanje stana. Ponovno nema nikakve zapreke (osim zakonske) za jeftiniji rad na crno jer je vrlo upitna lojalnost prema državi koja prava neprestano smanjuje, a obveze povećava. Ni bolesnici koji su se liječili o svom trošku ne mogu računati na bolji porezni tretman; pravo i pravda ovdje su u maćehinskom odnosu.

Odbici veći u brdima

No što se još da iskoristiti? Detalje o preostalim olakšicama zatražili smo u Ministarstvu financija i uvjerili se – poslije izmjene Zakona o porezu na dohodak nije baš mnogo toga preostalo. Porezni obveznici u budućnosti mogu koristiti umanjenja dohotka po samo nekoliko osnova. Na snazi su još osnovni osobni odbitak i osobni odbici za uzdržavane članove uže obitelji i djecu te odbici za invalidnost. Uvećavaju se ako građanin živi na području posebne državne skrbi ili brdsko-planinskom području.

Olakšice za donatore

Porezno olakšanje donose i uplaćeni doprinosi za obvezno zdravstveno osiguranje ako građanin nije drukčije osiguran, do visine propisanoga obveznog doprinosa za zdravstveno osiguranje, a u olakšicu još ulaze i donacije. Zakon ih nemušto naziva “darovima u tuzemstvu u naravi i u novcu”, a priznaju se ako su proslijeđeni za kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovne, zdravstvene, humanitarne, sportske i vjerske svrhe te udrugama koje djeluju u skladu s posebnim propisima. Priznaju se do dva posto primitaka za koje je u prethodnoj godini podnesena porezna prijava i utvrđen porez na dohodak. U samostalnim djelatnostima dohodak se može još umanjiti za iznos državne potpore za obrazovanje ili naukovanje kod obrtničkih zanimanja, za iznos isplaćenih plaća i uplaćenih doprinosa novim radnicima. Priznaje im se i 100 posto izdataka za istraživanje i razvoj te preneseni gubitak.

Ključne riječi

Komentara 2

10
101lakeoswego
14:03 08.07.2010.

donatore heheheheheehehehe kaj doniraju ono kaj im vec nije treba ili kaj vec nece, a djecu nemozes vise odbit na placi, daleko ste dogurali daleko hehehehehheheehe, bunite se, kaj cokate heheheheheehehehehe

DO
doktorica
07:04 10.08.2010.

sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije