Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Petina ispitanika zna plaću kolega, a samo 9% zna plaću šefa

'15.10.2012., Koprivnica - Radnici koprivnicke ispostave HEP-a zavrsavaju strujnu mrezu kod prigradskog naselja Bakovcica, na koju ce se prikljuciti javna rasvjeta koju ce to prigradsko naselje napoko
'Marijan Susenj/PIXSELL'
07.05.2013.
u 11:08

Iako podatak o visini plaće često spada u poslovnu tajnu, većina ispitanika, njih 63% bi htjela znati plaće svih kolega, a visokih 78% voljelo bi znati koliko zarađuje njihov šef

Petina ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju koje je proveo portal MojPosao zna koliko iznosi plaća njihovih kolega, a samo njih 9 posto zna koliko im zarađuje šef, priopćio je MojPosao.

U istraživanju, portal MojPosao ispitao je na više od 300 ljudi, koliko ih zna ili bi voljelo znati plaću kolega ili nadređenog te iz kojih bi razloga.

Iako podatak o visini plaće često spada u poslovnu tajnu, većina ispitanika, njih 63% bi htjela znati plaće svih kolega, a njih 17 posto bi htjelo znati plaće kolega na višim pozicijama. 20 posto ispitanika nezainteresirani su za plaće svojih kolega.

20 posto ispitanika zna plaće svih kolega iz tvrtke, a njih 40 posto koliko zarađuju samo oni kolege s kojima su dobri.

Osim plaće, većina ispitanika, njih 85 posto voljeli bi znati i kolike bonuse dobivaju njihovi kolege, navodi portal MojPosao.

Kad su u pitanju plaće nadređenih, visokih 78% voljelo znati koliko zarađuje njihov šef, no samo 9 posto ispitanika navodi da zna iznos plaće svog šefa. Njih 42 posto misli da zna iznos plaće svog nadređenog, a 49 posto ispitanika nema taj podatak.

Što se tiče tajnosti podataka o iznosu plaće zaposlenika, ispitanici su podijeljeni.

Da su sami direktori ili vlasnici tvrtki, ispitanici bi bili podijeljeni oko pitanja otkrivanja plaća zaposlenika – 50% ih je za transparentnost, a 50% smatra da bi iznosi plaća trebali biti poslovna tajna, navodi MojPosao.

Slično bi se ponašali i prema saznanju o iznosu vlastite plaće. 51 posto bilo bi ih za otkrivanje, a 49 posto bi tu informaciju zadržalo za sebe.

46 posto ispitanika smatra da motivaciju i produktivnost može podići informacija o plaćama kolega, 22 posto ih se ne slaže, a 32 posto ne razmišlja o tome.

Što se tiče pitanja traženja povišice, 58 posto ispitanika navodi da njihova nelagoda ovisi o situaciji, a 28 priznaje da im nije ugodno tražiti povišicu. Samo ih 14 posto nema problema s traženjem više novca za svoj rad.

- Kada bi saznali da kolega radi isti posao kao i oni, ali za značajnu veću plaću, gotovo polovica ispitanika (49%) pokušala bi saznati razloge razlike u plaći direktno od kolege. Visokih 42% ispitanika zbog te razlike u plaći tražilo bi povišicu, a 38% svom bi nadređenom zamjerilo tu nejednakost. Ignoriranje bi 'prakticiralo' 9% ispitanika, dok bih ih 4% zamjerilo kolegi koji ima veću plaću, a radi isti posao kao i oni.- navodi MojPosao.

>> Prosječne radničke plaće pale na svega 2930 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije