Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priče o uspjehu

Rade od jutra do mraka, ali su same svoje šefice!

Ana Ružić
Foto: Pixsel
1/8
11.11.2013.
u 22:00

Ovo su priče žena koje su same svoje šefice, no rade od jutra do sutra i moraju se boriti za svakog klijenta

Od brojnih mjera i potpora kojima država pokušava smanjiti broj nezaposlenih na burzi rada u posljednjih se godinu dana jedna pokazala kao pravi hit. Riječ je o samozapošljavanju, odnosno potpori pod nazivom “Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto” koje je nezaposlenima uz novčanu pomoć s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pomaže otvoriti vlastiti biznis. Biti sam svoj šef, uz potporu države i dobru ideju nešto je na što se odlučuje sve više nezaposlenih – u 2012. godini, prema podacima HZZ-a, potporu je koristilo 1605 osoba.

Svi je mogu koristiti

Ove godine mjera je pravo otkriće – do kraja listopada broj samozaposlenih sa 5208 osoba gotovo se utrostručio. Razlog popularnosti mjere u kojoj se može dobiti između 18.800 i oko 35.000 kuna, i to za prvu godinu poslovanja, ovisno o vrsti budućeg zanimanja, jest u tome što nema mnogo ograničenja – mogu je koristiti i oni bez dana radnog iskustva, dugotrajno nezaposleni, “vječni” sezonci, studenti koji su upravo završili studij i žele pokrenuti “nešto svoje”. Za osobe s invaliditetom predviđena je novčana potpora do oko 53.100 kuna. Nezaposleni poduzetničkog duha mogu pritom otvoriti obrt, trgovačko društvo ili slobodnu profesiju. Država im u tom slučaju novcem iz potpore pokriva trošak registracije i obvezne doprinose u iznosu od 50 posto bruto plaće za pojedinu stručnu spremu tijekom prve godine poslovanja. Obveza im je poštovati poslovne uvjete – redovito plaćati doprinose i druge obveze te redovito podnositi izvješće o poslovanju. Na državi se ovom mjerom do koje je lako doći nitko neće obogatiti, kažu naše sugovornice.

“Vjetar u leđa”

Potpora u okviru samozapošljavanja izvrstan je vjetar u leđa onima koji žele raditi, no kad jednom pokrenu posao, preostaje im borba za svakog klijenta, svaki dan. Kad je alternativa biti broj u statistici nezaposlenih, prilika je to koju će mnogi prihvatiti u trenutku, poručuju naše sugovornice.

>>Otkrivaju kako su uhvatili šansu za uspjeh!

Ključne riječi

Komentara 7

TO
Tomi12
10:16 12.11.2013.

HZZ je potrošio sav novac namjenjen za poticaj samozapošljavanja za 2013. Nema više. Uostalom baš me zanima u kolikim intervalima poduzetnici dobivaju novac i kada? S obzirom da precaranti iz državne riznice ne plaćaju obveze. Pa poticaji za stambenu štednju štednju se godinama ne uplaćuju građanima na štedne račune. Nema novca, ali ima za putovanja u Dubai i za audi a6 Marine Lovrić

Avatar Sunčica
Sunčica
10:34 12.11.2013.

Hrvatskoj treba što više ovakvih pozitivnih primjera ljudi koji su uspjeli, da se vidi da se može kad se hoće....a ne širenje sveopće kuknjave i beznađa

DU
Deleted user
12:05 12.11.2013.

To nam treba, još više ovakvih koji će raditi od jutra do mraka da plate 50 posto doprinosa, 25 posto PDV-a i koju tisućicu za šume, vode, lepog Nadana i druge namete... Samo naprijed ljudi, pa od kuda ćemo kupiti Audije i pametne telefone...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije