Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Od 1. 1. ukidaju se trošarine na polovne aute i luksuzne proizvode

– Uvozimo plin zato što Ina ne investira. Kupujemo struju, a imamo bogatstvo u vodi, to je nelogično i to se mora promijeniti – rekao je Linić i pozvao gospodarstvenike da počnu investirati jer bez investicija u 2013. nema ni rasta.
24. listopada 2012. u 10:15 131 komentara 253 prikaza
linić, čačić
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Tekuća godina bila je godina restrukturiranja, a iduća će biti godina investicija. Tako je ministar financija Slavko Linić objasnio zašto će proračun 2013. sastavljati na prognozi rasta od 1,7 posto.

– Nismo ispunili plan o šest milijardi kuna više investicija nego lani. Nismo uspjeli pa nemamo rast BDP-a – priznao je. Time nije htio kritizirati prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, nego objasniti zašto vjeruje svom makroekonomskom timu.

Restrukturiranje je gotovo u Hrvatskim željeznicama, a do kraja mjeseca mogao bi se naći privatni ulagač u HŽ Cargo. Slična priča očekuje Hrvatske šume i Hrvatske vode.

Nužan zbog zdravstva

Rebalans ovogodišnjeg proračuna bit će isključivo tehnički bez rasta deficita, a u 2013. deficit će ostati na 10 milijardi kuna, odnosno na tri posto BDP-a. Idući tjedan predstavit će se novi sustav trošarina. Ukinut će se trošarine na polovne automobile uvezene iz inozemstva, a trošarine na automobile naplaćivat će se po vrijednosti i emisiji CO2 plina, kao u Europskoj uniji. Na manje i novije automobile zbog izmjena u sustavu plaćat će se manje trošarine nego sada i to od 1. siječnja 2013. godine, Linićeva je računica.

– Trošarine ćemo potpuno promijeniti jer ne smijemo dopustiti da zbog njih ijedan proizvod bude nekonkurentan pa da zbog toga izgubimo i PDV – pojasnio je Linić.

Porez na imovinu predstavit će se do kraja godine. Nužan je za financiranje zdravstva, a prema skicama najmanje stope plaćat će poduzetnici koji svoju imovinu koriste u industriji, nešto veća stopa odredit će se za nekretnine financijskog sektora, a najgore će proći oni koji svoju imovinu uopće ne koriste.

– Moramo smanjiti zdravstveni doprinos na sedam posto do kraja mandata – kazao je Linić.

Od početka godine uvodi se početna stopa PDV-a od 5 posto na mlijeko, kruh i knjige, a međustopu od 10 posto imat će i ugostitelji. Zadržati troškove proračuna u 2013. bit će teško jer treba pokriti dug brodogradilišta, novootkrivenih gotovo pet milijardi kuna duga zdravstva te kamate koje su tri milijarde veće nego ove godine. Bit će potrebna štednja i refinanciranje duga. Osim obveznica na stranom i domaćem tržištu, Linić će ponuditi i narodne obveznice.

– Razmišljat ćemo o obveznicama za građane kojima ćemo ponuditi iste uvjete kao i ostalim ulagačima – kazao je Linić.

Upozorenje poduzetnicima

Građane s jedne strane poziva da ulažu u dug, a s druge im prijeti ako skriju porez. S govornice je poručio da će porezna disciplina biti na prvom mjestu.

– Danas imamo tehnologiju za praćenje svakog pojedinca, a kamoli većih sustava – zaprijetio je ministar poduzetnicima, a nedugo potom i čelnicima Ine i HEP-a.

– Uvozimo plin zato što Ina ne investira. Kupujemo struju, a imamo bogatstvo u vodi, to je nelogično i mora se mijenjati – rekao je Linić i pozvao poduzetnike da investiraju jer bez ulaganja u 2013. neće biti niti rasta BDP-a od 1,7 posto.

>>Analiza Hypo banke: Pad BDP-a i dogodine, oporavak tek 2015.

Elipso