Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTIČE MORATORIJ

Novi udar na građane? Banke kreću s novim obračunima minusa, mnogima će biti 'srezani'

Novac/Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
22.09.2020.
u 12:28

Mnogi su građani zbog koronakrize imali prešutno prekoračenje, a dio bi bez njega mogao ostati zbog smanjenja plaća tijekom pandemije ili pak ostanka bez posla

Banke uskoro kreću s novim izračunima za dopušteno prekoračenje na računima, zbog čega postoji mogućnost da brojnim građanima budu ''srezani'' minusi na čiji je obračun zbog pandemije koronavirusa stavljen moratorij.

Naime, mnogi su građani zbog koronakrize imali prešutno prekoračenje, a dio bi bez njega mogao ostati zbog smanjenja plaća tijekom pandemije ili pak ostanka bez posla. Ako im minusi budu smanjeni, banke će tražiti da u vrlo kratkom roku nadomjeste razliku, piše Novi list.

Ako je nekome, primjerice, plaća bila 7000 kuna, prešutno prekoračenje je 21.000, te ga je klijent i koristio, no u koronakrizi plaća se smanjila na 5000 kuna, pa će novi dopušteni minus biti 15.000, što znači da će 6000 kuna trebati automatski namiriti.

U Zagrebačkoj banci kažu da će u slučaju smanjenja iznosa ili ukidanja prešutnog prekoračenja klijenta o tome obavijestiti minimalno 30 dana ranije te mu ponuditi obročnu otplatu umanjenog ili ukinutog iznosa na 12 mjesečnih anuiteta, uz primjenu kamatne stope koju je klijent imao ugovorenu za korištenje prešutnog prekoračenja.

U Erste banci kažu da su još sredinom ožujka donijeli odluku o prolongaciji dopuštenih prekoračenja građana po tekućim računima, koji su dospijevali do kraja lipnja, i to na dodatnih tri do šest mjeseci, pod istim uvjetima koji su vrijedili i do tada. Istekom prvih prolongacija, još sredinom srpnja, Erste banka je ponovno započela s primjenom standardnih i redovnih uvjeta prilikom (re)odobravanja prešutnih prekoračenja.

U RBA su naveli da prešutna prekoračenja trenutačno ne smanjuju, osim ako to njihovi klijenti sami ne zatraže, a slično kažu i u PBZ-u koji također nije započeo s obnavljanjem prekoračenja sukladno prosjeku primanja, odnosno još uvijek je na snazi Covid mjera kojom su prekoračenja zadržana u istom iznosu.

U OTP banci kažu pak da klijenti mogu tražiti produljenje već ugovorenih moratorija, a konkretno u slučaju smanjenja dopuštenog prekoračenja po tekućem računu, ako klijent u roku od 30 dana nije uspio smanjiti iznos iskorištenog prekoračenja na razinu novo-najavljenog ažuriranog iznosa odobrenog prekoračenja, banka će automatizmom odobriti kredit za otplatu te razlike.

Komentara 6

VZ
vzzzbx
15:01 22.09.2020.

Potrosit tuđu lovu i krivit nekoga jer ju trazi natrag...

MF
mima.flu
14:41 22.09.2020.

Minus služi za "nedaj bože",a ne za vječni dug banci..kaj se imamo bojati revizije..banke imaju pravo na svoju poslovnu politiku

BE
bezvrijedanyugodinar
13:15 22.09.2020.

Zašto novinar misli da je to na građane? Nemoj biti u minusu, ne će imati veće troške

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije