Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKUPNO 7 BANAKA

ESB objavio popis: Ove hrvatske banake će izravno nadzirati od listopada 2020

FILE PHOTO: ECB headquarters in Frankfurt
Foto: ralph orlowski/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
11.09.2020.
u 19:58

Time će se ispuniti regulatorni zahtjevi za izravni nadzor ESB-a nad svim bankama u značajnim grupama na pojedinačnoj razini i najmanje trima najznačajnijim bankama u svakoj državi

Nakon uspostave bliske suradnje s Bugarskom nacionalnom bankom i Hrvatskom narodnom bankom te procjene značajnosti banaka u Bugarskoj i Hrvatskoj, Europska središnja banaka (ESB) danas je najavila da će početi izravno nadzirati pet banaka u Bugarskoj i osam banaka u Hrvatskoj.

ESB će biti odgovoran za izravni nadzor četiriju bugarskih i sedam hrvatskih društava kćeri postojećih značajnih bankovnih grupa sa sjedištima u Belgiji, Grčkoj, Italiji i Austriji. Time će se ispuniti regulatorni zahtjevi za izravni nadzor ESB-a nad svim bankama u značajnim grupama na pojedinačnoj razini i najmanje trima najznačajnijim bankama u svakoj državi.

ESB će izravno nadzirati i dvije nove institucije: DSK Bank AD u Bugarskoj od 1. listopada i grupu Addiko Bank AG u Austriji od 7. listopada. U sklopu nadzora grupe Addiko Bank AG nadzirat će se njezina društva kćeri Addiko Bank d.d. u Sloveniji i Addiko Bank d.d. u Hrvatskoj.

Među sedam hrvatskih banaka koju ESB izravno nadzire zbog bliske suradnje, nalaze se Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste & Steiermärkische Bank, PBZ stambena štedionica, Raiffeisenbank Austria, Raiffeisen stambena štedionica, Sberbank i Addiko Bank.

ESB će biti odgovoran i za nadgledanje nadzora manje značajnih institucija te za zajedničke postupke koji se odnose na sve nadzirane subjekte u Bugarskoj i Hrvatskoj.

 

Ključne riječi

Komentara 11

JA
jadnatikoza
22:07 11.09.2020.

Kako su ono Franjo Tuđman i ostali HDZ-ovci početkom 90-ih sanirali banke ogromnim novcima od građana (proračuna) a zatim ih za siću prodali strancima koji su ih 'dokapitalizirali'. Zatim je domoljubna stranka prodala Telekomunikacije njemačkom DT-u iako smo prethodno ugradili najmoderniju infrastrukturu i kablove. Sve za pare, hoću reć - domovinu! Glasajmo opet za HDZ, nek nem uzmu i gaće na štapu kad smo ovce!

ST
steve
01:14 12.09.2020.

Zadrzimo Kunu to je jedina obrana od kolonijazatora.

Avatar gunner12345
gunner12345
23:17 11.09.2020.

čestitam postali smo kolonija i službeno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije