Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

ESB objavio popis: Ove hrvatske banake će izravno nadzirati od listopada 2020

Time će se ispuniti regulatorni zahtjevi za izravni nadzor ESB-a nad svim bankama u značajnim grupama na pojedinačnoj razini i najmanje trima najznačajnijim bankama u svakoj državi
11. rujna 2020. u 19:58 11 komentara 8332 prikaza
FILE PHOTO: ECB headquarters in Frankfurt
Foto: ralph orlowski/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Nakon uspostave bliske suradnje s Bugarskom nacionalnom bankom i Hrvatskom narodnom bankom te procjene značajnosti banaka u Bugarskoj i Hrvatskoj, Europska središnja banaka (ESB) danas je najavila da će početi izravno nadzirati pet banaka u Bugarskoj i osam banaka u Hrvatskoj.

Mastercard Neprocjenjivo Kako ćemo ove zime lutati svijetom, učiti nove stvari od poznatih i ostati zdravi

ESB će biti odgovoran za izravni nadzor četiriju bugarskih i sedam hrvatskih društava kćeri postojećih značajnih bankovnih grupa sa sjedištima u Belgiji, Grčkoj, Italiji i Austriji. Time će se ispuniti regulatorni zahtjevi za izravni nadzor ESB-a nad svim bankama u značajnim grupama na pojedinačnoj razini i najmanje trima najznačajnijim bankama u svakoj državi.

ESB će izravno nadzirati i dvije nove institucije: DSK Bank AD u Bugarskoj od 1. listopada i grupu Addiko Bank AG u Austriji od 7. listopada. U sklopu nadzora grupe Addiko Bank AG nadzirat će se njezina društva kćeri Addiko Bank d.d. u Sloveniji i Addiko Bank d.d. u Hrvatskoj.

Čari zagrebačke jeseni Užitak za sva osjetila Čari zagrebačke jeseni – raskošna priroda, najukusniji plodovi i beskrajna šumska prostranstva

Među sedam hrvatskih banaka koju ESB izravno nadzire zbog bliske suradnje, nalaze se Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste & Steiermärkische Bank, PBZ stambena štedionica, Raiffeisenbank Austria, Raiffeisen stambena štedionica, Sberbank i Addiko Bank.

ESB će biti odgovoran i za nadgledanje nadzora manje značajnih institucija te za zajedničke postupke koji se odnose na sve nadzirane subjekte u Bugarskoj i Hrvatskoj.

 

intimna ispovijest
Sin popularnog ex-YU glazbenika: 'Tata je od prvih tantijema kupio Porsche, a sada meni ne želi pomoći u karijeri'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • jadnatikoza:

  Kako su ono Franjo Tuđman i ostali HDZ-ovci početkom 90-ih sanirali banke ogromnim novcima od građana (proračuna) a zatim ih za siću prodali strancima koji su ih 'dokapitalizirali'. Zatim je domoljubna stranka prodala Telekomunikacije njemačkom DT-u iako smo prethodno ugradili ... prikaži još! najmoderniju infrastrukturu i kablove. Sve za pare, hoću reć - domovinu! Glasajmo opet za HDZ, nek nem uzmu i gaće na štapu kad smo ovce!

 • steve:

  Zadrzimo Kunu to je jedina obrana od kolonijazatora.

 • Avatar gunner12345
  gunner12345:

  čestitam postali smo kolonija i službeno