Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INA

Prihodi od prodaje u prvih su devet mjeseci 2018. porasli na 16,2 milijardi kuna

Sandor Fasimon
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
26.10.2018.
u 21:46

Rast prihoda iz Ine objašnjavaju većom prodajom rafinerijskih proizvoda zajedno s višim cijenama nafte i naftnih derivata

Prihodi Ina grupe od prodaje u prvih su devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje 2017., porasli za 21 posto, na 16,2 milijarde kuna, dok je neto dobit bez jednokratnih stavki iznosila 1,06 milijardi kuna i viša je za 9 posto, pokazuju podaci iz financijskog izvješća.

Rast prihoda iz kompanije objašnjavaju većom prodajom rafinerijskih proizvoda zajedno s višim cijenama nafte i naftnih derivata. CCS EBITDA bez jednokratnih stavki smanjena je za 10 posto na godišnjoj razini te iznosi 2,2 milijarde kuna, što je rezultat nižeg doprinosa rafinerija i marketinga, uključujući trgovinu na malo. Operativna dobit Ina grupe - EBITDA je na sličnoj razini kao i u prvih devet mjeseci prošle godine i iznosi 2,7 milijardi kuna.

– Porast cijena nafte i povoljno okruženje u istraživanju i proizvodnji nastavljaju pozitivno utjecati na poslovanje Ine i u ovoj godini. Ukupni utjecaj na Inine prihode bio je značajan, s više od 20 posto povećanja, a dobit je nadmašila razinu iz istog razdoblja 2017. godine – ističe predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon u komentaru izvješća.

Fasimon naglašava da istraživanje i proizvodnja i dalje nadoknađuju prirodni pad aktivnostima na projektu EOR i kampanjom revitalizacije zrelih polja.

– Zahvaljujući navedenim aktivnostima proizvodnja domaće nafte ostala je stabilna, dok se ublažavanje prirodnog pada proizvodnje plina pokazalo većim izazovom, barem do finalizacije ugovora s ENI-jem za koncesijska područja u sjevernom Jadranu – kaže Fasimon.

Ističe i da su količine rafinerijske prerade povećane u trećem tromjesečju te su nadoknađeni zaostaci uzrokovani redovitim i planiranim aktivnostima održavanja provedenima početkom godine, a rezultati su nešto viši u usporedbi s istim razdobljem u 2017.

– Košaricu sirove nafte nastavljamo proširivati, čime se mijenja struktura proizvodnje, ali obrađujemo i profitabilnije sirovine. Usmjereni smo na održiva, profitabilna ulaganja koja osiguravaju povrat, kako bismo povećali našu konkurentnost na regionalnom tržištu – poručuje Fasimon. 

>> Pogledajte što sve morate znati ako planirate kupiti rabljeni automobil

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:40 27.10.2018.

Odlično. Bit će love za otpuštanja koja je Perković kao novi izvršni najavio u svojoj prezentaciji direktorima Mola. Plenki i Ćorko su medijskim spinom o otkupu Ininih dionica koji se nikad neće dogoditi dobili dvije godine. Sve ide prema tome da će Mol zadržati maloprodaju a istraživanja i proizvodnju prepustiti grupaciji bivših Ininih direktora kao nagradu za minuli rad u korist Mola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije