Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova halo pravila

Nakon 46.000 eura za roaming, EU ograničio račune na 50 eura

telefon
Arhiva VL
04.07.2010.
u 18:59

Kad korisnik potroši 80 posto limita, operater mu, nalaže novo pravilo, mora poslati upozorenje...

Šokantne račune za mobitele poslije odmora u drugoj državi i do 46.000, što se dogodilo Nijemcu u Francuskoj, Europljani su odlučili zaustaviti propisom koji vrijedi za korisnike iz zemalja EU. Operatori, prema novim pravilima, trebaju ukinuti promet podacima, tj. korištenje interneta u roamingu čim račun dosegne 50 eura. Usto, kad korisnik potroši 80 posto limita, moraju mu poslati upozorenje. Naravno, svaki korisnik prije puta može dogovoriti veći ili manji data roaming limit. Usto, čim prijeđe granicu svoje zemlje operatori moraju upozoriti korisnika porukom o tome koje su cijene data roaminga.

Premda odredbe EU nisu obvezne za operatore u Hrvatskoj, svih troje mobilnih operatora u Hrvatskoj tvrde kako čine sve da bi zaštitili korisnike neplaniranih troškova. Zasad tek na upit savjetuju ili iscrpno informiraju svojim komunikacijskim materijalima, web- stranicama... Mogućnost ograničenja računa još ne spominju.

Istina, svi imaju raznovrsnu ponudu roaming tarifa i opcija, što nije loše proučiti ako doista planirate na put u inozemstvo. Prije putovanja, savjetuju, valja provjeriti cijene za govorne/SMS/GPRS/MMS usluge u roamingu u zemlji u kojoj putuju. Korisnici moraju znati i da je većina pametnih telefona predviđena za on-line usluge, što znači niz automatskih spajanja uređaja putem GPRS veze na pokretnu mrežu. Većina visokih računa tako i nastaje.

Ključne riječi

Komentara 8

KO
kolarjeva3
20:40 04.07.2010.

Ovakve šokantne račune mogu dobiti državljani EU poslijie odmora u Hrvatskoj

IV
Ivekivek
21:19 04.07.2010.

Tko mu je kriv što putuje na odmor u Francusku......

LA
Lasica
10:59 05.07.2010.

Kolarjeva, računi u roamingu nemaju puno veze s operaterom zemlje u koju putuješ, već s matičnim davateljem usluga.. Toliko o tvome poznavanju telekomunikacija.. bitno je pljunuti na Hrvatsku, iako nema veze s vezom.. Zato tivjerovatno ljetuješ na Adi Ciganliji.. Pa eto, uživaj..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije