Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Nakon 46.000 eura za roaming, EU ograničio račune na 50 eura

Kad korisnik potroši 80 posto limita, operater mu, nalaže novo pravilo, mora poslati upozorenje...
04. srpnja 2010. u 18:59 8 komentara 2 prikaza
telefon
Foto: Arhiva VL

Šokantne račune za mobitele poslije odmora u drugoj državi i do 46.000, što se dogodilo Nijemcu u Francuskoj, Europljani su odlučili zaustaviti propisom koji vrijedi za korisnike iz zemalja EU. Operatori, prema novim pravilima, trebaju ukinuti promet podacima, tj. korištenje interneta u roamingu čim račun dosegne 50 eura. Usto, kad korisnik potroši 80 posto limita, moraju mu poslati upozorenje. Naravno, svaki korisnik prije puta može dogovoriti veći ili manji data roaming limit. Usto, čim prijeđe granicu svoje zemlje operatori moraju upozoriti korisnika porukom o tome koje su cijene data roaminga.

Premda odredbe EU nisu obvezne za operatore u Hrvatskoj, svih troje mobilnih operatora u Hrvatskoj tvrde kako čine sve da bi zaštitili korisnike neplaniranih troškova. Zasad tek na upit savjetuju ili iscrpno informiraju svojim komunikacijskim materijalima, web- stranicama... Mogućnost ograničenja računa još ne spominju.

Istina, svi imaju raznovrsnu ponudu roaming tarifa i opcija, što nije loše proučiti ako doista planirate na put u inozemstvo. Prije putovanja, savjetuju, valja provjeriti cijene za govorne/SMS/GPRS/MMS usluge u roamingu u zemlji u kojoj putuju. Korisnici moraju znati i da je većina pametnih telefona predviđena za on-line usluge, što znači niz automatskih spajanja uređaja putem GPRS veze na pokretnu mrežu. Većina visokih računa tako i nastaje.

VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
  • kolarjeva3:

    Ovakve šokantne račune mogu dobiti državljani EU poslijie odmora u Hrvatskoj

  • Ivekivek:

    Tko mu je kriv što putuje na odmor u Francusku......

  • Lasica:

    Kolarjeva, računi u roamingu nemaju puno veze s operaterom zemlje u koju putuješ, već s matičnim davateljem usluga.. Toliko o tvome poznavanju telekomunikacija.. bitno je pljunuti na Hrvatsku, iako nema veze s vezom.. Zato tivjerovatno ljetuješ na Adi Ciganliji.. Pa eto, uživaj..