Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Najava panel diskusije „Poduzetništvo tijekom korona krize“

Hrvoje Bujas: „Sredstva EU država bi trebala usmjeriti prema poduzetnicima, a ne jačati isključivo javni sektor“
03. svibnja 2021. u 09:32 33 prikaza
Poduzetništvo tijekom korona krize
Pogledajte galeriju 1/6

Udruga Nova perspektiva, pod pokroviteljstvom političke zaklade New Direction, organizira panel diskusiju na temu „Poduzetništvo tijekom korona krize“.

Zbog epidemioloških mjera panel diskusija održat će se preko streaming kanala na web stranici New Direction, u ponedjeljak 3. svibnja 2021. godine s početkom u 10.30.

Korona kriza donijela je probleme brojnim poduzetnicima, a podatci na svjetskoj razini govore kako je od početka krize više od 70 posto novoosnovanih poduzeća moralo raskinuti ugovore dijelu stalno zaposlenih radnika.

Panel diskusija 'Poduzetništvo tijekom korona krize' osvrnut će se na Vladin plan Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji je predstavljen u travnju 2021. godine, a koji predviđa da će se 15 milijardi kuna usmjeriti izravno prema poduzetnicima. Međutim, uz brojne kritike da favorizira javni sektor.

Plan je usvojen na razini Europske unije, a panel rasprava bit će odlična prilika za osvrt i dugoročan korist plana za poduzetnike, kao i na utjecaj koji će imati na sveukupno gospodarstvo.

Poduzetništvo tijekom korona krize | Autor : Predsjednik zaklade New Direction Tomasz Poreba

Na panelu će sudjelovati ekonomski analitičar Guste Santini, profesorica Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta Vedrana Pribičević, ekonomski stručnjak na područjima politike i financijskih tržišta Branimir Perković, predsjednik Udruge Glasa Poduzetnika Hrvoje Bujas, predsjednik zaklade New Direction Tomasz Poreba, latvijski ekonomist i član Europskog parlamenta Roberts Zile. U raspravi će se također osvrnuti na druge ekonomske aspekte poput reforme javnog sektora i rasta javnog duga. Kao i usporedbe reformi provedenih u Hrvatskoj i baltičkim zemljama.

„Hrvatska je jedna od najnerazvijenijih država Europske unije, a tijekom korona krize imali smo jedan od najvećih padova BDP-a. Veliki problem leži upravo u činjenici da sredstva koje dobivamo od Europske unije ne idu poduzetnicima koji dokazano jedini mogu biti pravi zamašnjak prema gospodarskom oporavku“, mišljenja je Hrvoje Bujas.

Poduzetništvo tijekom korona krize | Autor : Član Europskog parlamenta Roberts Zile

Latvijski ekonomist Roberts Zile na panelu će usporediti Vladin plan oporavka s planom Europske unije te komentirati ključne faktore oporavka Hrvatske od pandemije izazvane korona virusom.

„Cilj Europskog plana oporavka je da pomogne svim državama članicama da što prije izađu iz korona krize. Hrvatska treba poduzeti niz izuzetno teških mjera i reformi, što je prije moguće“, komentirao je Zile.

Panel je namijenjen poduzetnicima, ekonomistima, analitičarima, političarima i novinarima koji prate nacionalni program reformi i transformaciju gospodarstva te je sjajna prilika za diskusiju i razmjenu mišljenja o politikama koje će odrediti razvoj Hrvatske.

Moderator panela je novinar Petar Štefanić.

Poduzetništvo tijekom korona krize | Autor :

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti